Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Friedrich Ebert Stiftung
Toate / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.09 (2014) 12.12.2014
Temele ediţiei:1. Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Sergiu Ostaf: Avem nevoie de sprijinul inteligent al partenerilor de dezvoltare, care să nu conserveze anumite sisteme, ci să sprijine actorii de schimbare.2. Victor Chirilă: Este o victorie amară – nu suntem mulţumiţi de calitatea politi cienilor aleși, dar nu am avut altă opţiune.3. Vasile Nedelciuc: Alegerile au fost o opţiune clar pro-europeană, dar acum oamenii așteaptă să aibă și o viaţă mai bună.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.07 (2014) 13.10.2014
Temele ediţiei:1. Forumul de Dezbateri pe Integrarea Europeană a R.Moldova, la cea de a doua ediție. Primele realizări în implementarea Acordului de Asociere cu UE și provocările de viitor, în viziunea factorilor politici de la Chișinău, Bruxelles și Berlin.2. Combaterea corupției și reformarea justiției – provocări-cheie în succesul parcursului european. Directorul adjunct al CNA, Cristina Țărnă, și ministrul Justiției, Oleg Efrim, spun că lucrurile avansează, chiar dacă nu atât de repede cum ne-am dori.3. Independența presei în contextul integrării europene. Deputata Corina Fusu și expertul media Petru Macovei spun că politicienii întotdeauna vor dori să controleze mass media, iar lucrurile se vor schimba doar odată cu purificarea clasei politice.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.06 (2014) 07.07.2014
Temele ediţiei:1. Acordul de Asociere nu este punctul final în relațiile cu UE. R.Moldova poate deveni stat membru. Opinii ale participanților la cea de a treia ediție a Forumului UE-Moldova de la Bălți.2. "Parcursul către UE pentru R.Moldova va însemna o perioada între 10 și 20 de ani". Interviu cu Axel Schäfer, vicepreședinte al grupului parlamentar SPD din Bundestagul Germaniei, responsabil de afaceri europene.3. "Acordul de Asociere va consolida Republica Moldova ca stat prosper". Wicher Slagter, șeful departamentului politic și economic al Delegației UE.4. ”Chestiunea aderării statelor mici la UE nu poate fi amânată la nesfârșit”. Interviu cu profesorul Christoph Zöpel.5. Ion Sturza: ”Pentru a ajunge în UE, R.Moldova are nevoie de coeziunea clasei politice și de implementarea Acordului de Asociere”.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.05(2014) 26.06.2014
Temele ediţiei:1. Aniversarea a 200 de ani de la stabilirea nemților în Basarabia. Ambasadorul Germaniei, Matthias Meyer, și președintele Parlamentului, Igor Corman, despre trecutul comun și viitorul european al relațiilor moldo-germane.2. Parteneriat pentru modernizare – definiție pentru activitatea investițională a Germaniei în Republica Moldova. Interviu cu expertul în consultanță în afaceri, Uwe Konst.3. ”Iubim Basarabia, inima noastră este pentru Basarabia”. Interviu cu președintele Asociației Nemților Basarabeni din Germania, Diakon Gunther Vossler.4. ”Dacă vor fi corect informați, oamenii nu au cum să respingă oferta europeană. Astfel de oferte nu se fac prea des”. Interviu cu vicepreședintele Institutului Moldova de la Leipzig, Vasile Dumbravă.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.04(2014) 24.05.2014
Temele ediţiei:1. „Acordul de Asociere conține prevederi care vor îmbunătăți multe aspecte ale vieții sociale”. Un interviu cu vicepreședinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt.2. „Suedia consideră că țările care se conformează criteriilor trebuie să aibă posibilitatea de a deveni membri ai UE”. Interviu cu președintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg.3. „După 10 ani de când Letonia este membru al Uniunii Europene nimeni nu-și mai dorește să revină în URSS”. Interviu cu președintele Parlamentului din Letonia, Solvita Aboltina.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter, NR. 03 (2014) 08.05.2014
1. Experiența Poloniei: „Nimeni din Europa nu va veni să facă ordine în curtea noastră dacă nu ne punem pe treabă şi noi”. Interviu cu Adam Burakowski şi Bartłomiej Zdaniuk, politologi şi conferențiari din Varşovia.2. „Autoritățile de la Chişinău trebuie să pună accent pe informarea populației cu privire la beneficiile integrării europene”. Interviu cu Vitalie Ponomariov, profesor la Universitatea din Cahul.3. „Trebuie să punem accent pe informare, pentru ca oamenii să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă cu adevărat”. Opinia Rodicăi Frecăuțanu, reprezentantă a societății civile, satul Pîrlița, Făleşti.4. „Atitudinea pozitivă față de Uniunea Vamală se regăse şte la persoane de vârstă mai înaintată. Tinerii conştientizează că Federația Rusă nu este un partener de încredere”. Interviu cu Eduard Serbenco, pro-decan al Facultății de Drept a USM.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter, Nr. 01 (2014). Lecția Ucrainei pentru R.Moldova și UE 12.03.2014
Temele ediţiei:1. Fostul Comisar european pentru Extindere, Günter Verheugen: Involuția Ucrainei este o consecință a refuzului UE de a oferi perspectivă europeană clară țărilor din Parteneriatul Estic.2. Lecția Ucrainei pentru R.Moldova: „Semnați Acordul de Asociere cu UE fără a sta pe gânduri și uitați de Rusia”. Interviu cu analistul ucrainean Vitaly Portnikov.3. Politicienii de la Chișinău trebuie să-și lase la o parte divergențele, întrucât contextul internațional este foarte periculos. Interviu cu expertul asociat IDIS Viitorul, Marian Cepoi.4. '2014 – un an crucial pentru Moldova'. Un editorial al directorului executiv al APE, Victor Chirilă.
 
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 508194
ultima actualizare: 23.01.2018