Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Friedrich Ebert Stiftung
Toate / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.05 (2016) 17.06.2016
Berlinul și Moscova – un tandem pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2Temele ediţiei:1. Corneliu Ciurea: Transnistrizarea R.Moldova înseamnă o influență crescândă a factorului eurasiatic în detrimentul vectorului european.2. Vladimir Iastrebciak: Anume acum este timpul modelelor nestandarde.3. Dmitri Danilov: Pentru Rusia este importantă restabilirea dialogului de securitate cu Occidentul.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.04 (2016) 23.04.2016
Temele ediţiei:1. Șeful oficiului Băncii Mondiale în R.Moldova, Alexander Kremer: Trendul negativ poate fi inversat pe parcursul mandatului unui singur guvern, dacă va exista voință politică.2. Expertul polonez Grzegorz Gromadzki: Nu am așteptări pozitive legate de elita de la putere, aceasta nu mai este capabilă să-și schimbe modul de a face politică.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.03 (2016) 23.03.2016
Temele ediţiei:1. Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson: „Cel mai mare risc pentru R.Moldova este că guvernarea nu învață din propriile greșeli și continuă să mimeze reformele.”2. Ex-ministrul de Finanțe, Veaceslav Negrută: „Declarațiile diferă foarte mult de acțiunile guvernanților”.3. Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Construcţie, Oleg Mîrleanu: „Fără un dialog social constructiv nu vom reuși prea multe”.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.02 (2016) 17.03.2016
1. Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova Andi Cristea: „Faptele bat vorbele și promisiunile și vrem să vedem rezultate”.2. Directorul executiv API, Petru Macovei: „Măsurile adoptate de actuala guvernare vor înrăutăți piața media”.3. Corneliu Ciurea: Necesitatea stabilizării a fost considerată obiectiv prioritar, fiind preferată temporar combaterii corupției.4. Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș: „Rămâne doar ca Procuratura să-și schimbe mentalitatea și să vrea să fie independentă”.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.01 (2016) 18.02.2016
Guvern învestit la Chișinău pe fundal de proteste și instabilitate Temele ediţiei:1. Guvern învestit pe fundal de proteste și instabilitate. O cronologie a învestirii cabinetului Filip2. Nicu Popescu: La actuala situație s-a ajuns nu din cauza unor factori externi, ci din cauza corupției clasei politice de acasă.3. Corneliu Ciurea: Necesitatea stabilizării a fost considerată obiectiv prioritar, fiind preferată temporar combaterii corupției.4. Anneli Ute Gabanyi: Ar fi o mare greșeală să ne imaginăm că o clasă politică poate fi schimbată peste noapte.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.08 (2015) 31.07.2015
Temele ediţiei:1. Adrian Lupușor: Moldova se confruntă cu cele mai grave provocări la adresa securității sale economice de după 1991.2. David Dalton, The Economist: Situația din Republica Moldova s-a înrăutățit mult, economic și politic.3. Valeriu Prohnițchi: De ce este Moldova săracă? În Republica Moldova, bunăstarea elitelor nu depinde de bunăstarea țării pe ansamblu.4. Veaceslav Negruță: Fără transparență nimeni nu va purta discuții serioase cu Republica Moldova.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.07 (2015) 13.07.2015
Temele ediţiei:1. Republica Moldova văzută de partenerii europeni, la un an de la semnarea Acordului de Asociere. Stefan Meister: Este o frustrare, dar în același timp o conștientizare a realităților din politica moldovenească.2. Johannes Grotzky: Pentru a recunoaște propaganda, trebuie să știi faptele, deci să te informezi din mai multe surse.3. Revizuirea politicii europene de vecinătate și a dimensiunii estice. Victor Chirilă: Ar fi o mare greșeală strategică ca UE să renunțe la Parteneriatul Estic.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.06 (2015) 05.06.2015
Temele ediţiei:1. Vecinătatea Estică a UE – încotro? Victor Chirilă: Republica Moldova a beneficiat din plin ofertele UE venite pe linia Parteneriatului Estic.2. Stanislav Secrieru: Dacă privim acum evoluțiile din Republica Moldova, practic nimic nu o recomandă pentru o perspectivă europeană.3. „Cine a lansat năluca unei cereri moldovenești de aderare, la Summitul de la Riga?”. Un editorial de Ștefan Gorda.4. James D. Pettit: Corupția este un obstacol enorm pentru dezvoltarea unei societăți prospere și democratice.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.05 (2015) 15.05.2015
Temele ediţiei:1. "UE și Estul în 2030". Un nou raport FES care încearcă să anticipeze posibilele evoluții în relațiile viitoare între UE, Federația Rusa și țările Parteneriatului Estic.2. Cum văd experții din Republica Moldova viitorul relațiilor dintre UE și Rusia și evoluțiile în țările învecinate cu acestea.3. Reinhard Krumm: Moldova are toate posibilitățile să devină cândva membru al UE, totul depinde doar de Moldova.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.04 (2015) 29.04.2015
Temele ediţiei:1. Scădere fără precedent a sprijinului pentru integrarea europeană. Cauzele și consecințele, analizate de directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroșie.2. Pentru a schimba lucrurile, trebuie să devenim cetățeni și să nu rămânem inhibați în starea noastră de locuitori, spune directorul executiv ADEPT, Igor Boțan.3. Expertul Michael Emerson, de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) de la Bruxelles, spune că parcursul european nu este pierdut, însă întârzierea lui nu va face bine Moldovei. 4. Nicu Popescu, expertul Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris: Corupția trage în jos sprijinul pentru ideile promovate de guvernare.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.03 (2015) 21.04.2015
Temele ediţiei:1. Relansarea dialogului Chișinău-Tiraspol. Victor Osipov: Discuțiile la toate nivelele trebuie reluate, însă soluționarea conflictului transnistrean este o sarcină pe termen lung.2. Vladimir Iastrebciak: Discuțiile privind extinderea Zonei de liber schimb cu UE pentru Transnistria nici nu au început. 3. Transnistria: scădere economică, creștere geopolitică. Un editorial de Ernest Vardanean.4. Victor Chirilă: Sper că Tiraspolul va valorifica deschiderea din partea Chișinăului și a partenerilor internaționali.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.02 (2015) 16.03.2015
Temele ediţiei:1. Guvern minoritar la Chișinău, învestit cu votul Partidului Comuniștilor. Fostul premier Iurie Leancă pleacă din PLDM și anunță un nou proiect politic.2. Prioritățile partidelor parlamentare – între integrarea europeană și integrarea eurasiatică.3. 2015: Perspective economice într-un context regional şi intern complicat. Un editorial semnat de ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță.4. Foaie de parcurs propusă partenerilor de dezvoltare noului Guvern: recomandări sau ultimatum? Principalele teze din document, un interviu la subiect cu ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, și o opinie a directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.01 (2015) 05.02.2015
Temele ediţiei:1. Coaliție minoritară la Chișinău. Directorul executiv APE, Victor Chirilă: Un guvern minoritar este șantajabil și este la cheremul partidului din opoziție.2. Expertul IDIS Viitorul, Cornel Ciurea: Alianța pentru o Moldovă Europeană este o soluție funcțională, chiar dacă nu cea mai bună.3. AIE sau AME și anticipate? Un editorial semnat de analistul politic Tudor Cojocariu.4. Expertul Viorel Chivriga: Guvernul minoritar va fi unul șantajabil și inapt de reforme.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.09 (2014) 12.12.2014
Temele ediţiei:1. Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Sergiu Ostaf: Avem nevoie de sprijinul inteligent al partenerilor de dezvoltare, care să nu conserveze anumite sisteme, ci să sprijine actorii de schimbare.2. Victor Chirilă: Este o victorie amară – nu suntem mulţumiţi de calitatea politi cienilor aleși, dar nu am avut altă opţiune.3. Vasile Nedelciuc: Alegerile au fost o opţiune clar pro-europeană, dar acum oamenii așteaptă să aibă și o viaţă mai bună.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.07 (2014) 13.10.2014
Temele ediţiei:1. Forumul de Dezbateri pe Integrarea Europeană a R.Moldova, la cea de a doua ediție. Primele realizări în implementarea Acordului de Asociere cu UE și provocările de viitor, în viziunea factorilor politici de la Chișinău, Bruxelles și Berlin.2. Combaterea corupției și reformarea justiției – provocări-cheie în succesul parcursului european. Directorul adjunct al CNA, Cristina Țărnă, și ministrul Justiției, Oleg Efrim, spun că lucrurile avansează, chiar dacă nu atât de repede cum ne-am dori.3. Independența presei în contextul integrării europene. Deputata Corina Fusu și expertul media Petru Macovei spun că politicienii întotdeauna vor dori să controleze mass media, iar lucrurile se vor schimba doar odată cu purificarea clasei politice.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.06 (2014) 07.07.2014
Temele ediţiei:1. Acordul de Asociere nu este punctul final în relațiile cu UE. R.Moldova poate deveni stat membru. Opinii ale participanților la cea de a treia ediție a Forumului UE-Moldova de la Bălți.2. "Parcursul către UE pentru R.Moldova va însemna o perioada între 10 și 20 de ani". Interviu cu Axel Schäfer, vicepreședinte al grupului parlamentar SPD din Bundestagul Germaniei, responsabil de afaceri europene.3. "Acordul de Asociere va consolida Republica Moldova ca stat prosper". Wicher Slagter, șeful departamentului politic și economic al Delegației UE.4. ”Chestiunea aderării statelor mici la UE nu poate fi amânată la nesfârșit”. Interviu cu profesorul Christoph Zöpel.5. Ion Sturza: ”Pentru a ajunge în UE, R.Moldova are nevoie de coeziunea clasei politice și de implementarea Acordului de Asociere”.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.05(2014) 26.06.2014
Temele ediţiei:1. Aniversarea a 200 de ani de la stabilirea nemților în Basarabia. Ambasadorul Germaniei, Matthias Meyer, și președintele Parlamentului, Igor Corman, despre trecutul comun și viitorul european al relațiilor moldo-germane.2. Parteneriat pentru modernizare – definiție pentru activitatea investițională a Germaniei în Republica Moldova. Interviu cu expertul în consultanță în afaceri, Uwe Konst.3. ”Iubim Basarabia, inima noastră este pentru Basarabia”. Interviu cu președintele Asociației Nemților Basarabeni din Germania, Diakon Gunther Vossler.4. ”Dacă vor fi corect informați, oamenii nu au cum să respingă oferta europeană. Astfel de oferte nu se fac prea des”. Interviu cu vicepreședintele Institutului Moldova de la Leipzig, Vasile Dumbravă.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.04(2014) 24.05.2014
Temele ediţiei:1. „Acordul de Asociere conține prevederi care vor îmbunătăți multe aspecte ale vieții sociale”. Un interviu cu vicepreședinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt.2. „Suedia consideră că țările care se conformează criteriilor trebuie să aibă posibilitatea de a deveni membri ai UE”. Interviu cu președintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg.3. „După 10 ani de când Letonia este membru al Uniunii Europene nimeni nu-și mai dorește să revină în URSS”. Interviu cu președintele Parlamentului din Letonia, Solvita Aboltina.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter, NR. 03 (2014) 08.05.2014
1. Experiența Poloniei: „Nimeni din Europa nu va veni să facă ordine în curtea noastră dacă nu ne punem pe treabă şi noi”. Interviu cu Adam Burakowski şi Bartłomiej Zdaniuk, politologi şi conferențiari din Varşovia.2. „Autoritățile de la Chişinău trebuie să pună accent pe informarea populației cu privire la beneficiile integrării europene”. Interviu cu Vitalie Ponomariov, profesor la Universitatea din Cahul.3. „Trebuie să punem accent pe informare, pentru ca oamenii să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă cu adevărat”. Opinia Rodicăi Frecăuțanu, reprezentantă a societății civile, satul Pîrlița, Făleşti.4. „Atitudinea pozitivă față de Uniunea Vamală se regăse şte la persoane de vârstă mai înaintată. Tinerii conştientizează că Federația Rusă nu este un partener de încredere”. Interviu cu Eduard Serbenco, pro-decan al Facultății de Drept a USM.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter, Nr. 01 (2014). Lecția Ucrainei pentru R.Moldova și UE 12.03.2014
Temele ediţiei:1. Fostul Comisar european pentru Extindere, Günter Verheugen: Involuția Ucrainei este o consecință a refuzului UE de a oferi perspectivă europeană clară țărilor din Parteneriatul Estic.2. Lecția Ucrainei pentru R.Moldova: „Semnați Acordul de Asociere cu UE fără a sta pe gânduri și uitați de Rusia”. Interviu cu analistul ucrainean Vitaly Portnikov.3. Politicienii de la Chișinău trebuie să-și lase la o parte divergențele, întrucât contextul internațional este foarte periculos. Interviu cu expertul asociat IDIS Viitorul, Marian Cepoi.4. '2014 – un an crucial pentru Moldova'. Un editorial al directorului executiv al APE, Victor Chirilă.
 
Pagina
12345678910
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651261
ultima actualizare: 23.01.2018