Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Friedrich Ebert Stiftung
Toate / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, Noiembrie 2013, NR.8 (93) 26.11.2013
Temele emisiunii: 1. Opinii ale liderilor partidelor reprezentate în Parlament despre semnificația pentru Republica Moldova a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Interviuri cu Valeriu Streleț (PLDM), Marian Lupu (PDM), Ana Guțu (PLR), Valeriu Munteanu (PL), Mihai Godea (CAD), Dmitrii Petrenco (PCRM), Igor Dodon (PSRM). 2. Acordul de Asociere cu UE: o șansă istorică pentru Moldova. Un editorial al directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, Septembrie 2013, NR.7 (92) 09.10.2013
Temele Emisiunii: 1. Noul șef al Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, despre prioritățile mandatului său și perspectiva relațiilor Republicii Moldova cu UE. 2. În ce măsură este Chișinăul pregătit de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius? Un interviu cu ministrul adjunct de Externe, Iulian Groza. 3. Integrarea Europeană – Idee națională sau Mârțoagă electorală? Un editorial semnat de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. 4. Directorul ESTEP Lituania, Klaudijus Maniokas, spune că semnarea Acordurilor de Asociere la UE cu Moldova și Ucraina este o chestiune geopolitică, iar Rusia nu va renunța la presiuni nici după Vilnius.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, AUGUST 2013, NR.6 (91) 10.09.2013
Temele emisiunii: 1. De Ziua Independenței Republicii Moldova au fost lansate lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni, care va interconecta sistemul de gaze național cu cel european. Declarații ale premierilor Iurie Leancă și Victor Ponta și ale Comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger. Un interviu cu vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. 2. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametşin, minimizează importanța gazoductului Iași-Ungheni și avertizează că parafarea la Vilnius a Acordului de asociere cu UE va crea dificultăți în relațiile comerciale moldo-ruse. 3. De ce vine Rogozin, din nou, în Republica Moldova? Un editorial semnat de directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. 4. Experții Corneliu Ciurea și Alexandru Fala despre implicațiile politice și economice ale proiectului gazoductului Iași-Ungheni.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, IULIE 2013, NR.5 (90) 24.07.2013
Temele emisiunii: 1. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, despre agenda europeană a Legislativului șireformele interne, în perspectiva parafării la Vilnius a Acordului de asociere cu UE. 2. Consilierul președintelui român, Iulian Chifu, despre mesajul vizitei lui Traian Băsescu la Chișinău. 3. Analistul politic Igor Boțan: integrarea europeană versus integrarea eurasiatică. Argumente pentru parcursul european.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, IUNIE 2013, NR.4 (89) 19.06.2013. 19.06.2013
TEMELE EMISIUNII: 1. Evoluțiile din cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean în viziunea șefei Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a ambasadorului SUA la Chișinău, William Moser, și a negociatorului șef din partea Chișinăului, Eugen Carpov. 2. Este Transnistria reintegrabilă? Un editorial de Victor Chirilă. 3. Pe cele două maluri ale Nistrului crește o generație de tineri care nu au experiența de a trăi în comun. Expertul Daniel Vodă, despre cum poate fi depășit acest hiatus de comunicare.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 28 MAi 2013, NR.3 (88) 06.06.2013 06.06.2013
TEMELE EMISIUNII: 1. Avocatul american George Teodorescu despre investitorii străini și climatul de afaceri din R. Moldova. 2. Rezidenții străini din Zonele economice libere generează creștere industrială în pofida crizei economice interne și externe. 3. Expertul economic Valeriu Prohnițchi spune că ZEL-urile sunt soluții de tranziție și nu asigură dezvoltare industrială pe termen lung. 4. Reprezentanții sindicatelor spun că nu pot face organizații sindicale în ZEL-uri.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 11 MAi 2013, NR.2 (87) 17.05.2013
Temele emisiunii: 1. Parlamentul de la Chișinău a adoptat un șir de decizii controversate, care au provocat îngrijorarea structurilor europene. Opinii ale experților Anatol Țăranu, Viorel Chivriga, Arcadie Barbarosie si Corneliu Ciurea. 2. Moldova – o poveste de succes redusă la varianta zero. Un editorial semnat de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 23 MARTIE 2013, NR.1 (86) 09.04.2013
TEMELE EMISIUNII:1.După runda de negocieri pe Acordul de Asociere din martie vor urma consultări telefonice pentru definitivarea unor detalii. Summitul de la Vilnius are șanse să fie un succes pentru R.Moldova, chiar dacă Acordul de Asociere nu va fi parafat.2.Moldova – încotro? Un editorial semnat de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.3.Raportul de progres al Politicii Europene de Vecinătate, prezentat la Bruxelles de Stefan Fule, iar la Chișinău – de Dirk Schuebel. Reacții ale reprezentanților partidelor din Parlamentul Republicii Moldova.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 27.10.2012
Temele emisiunii: 1. Forumul UE-Republica Moldova de la Berlin, 22-23 octombrie 2012. Vicepremierii Valeriu Lazăr și Eugen Carpov; ministrul Justiției, Oleg Efrim; primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă despre efortul de reformare depus de Chișinău. 2. Declarații de susținere a parcursului european al Republica Moldova la Berlin: Comisarul european Stefan Fule; șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Dirk Schuebel; fostul ambasador al Poloniei, Bogumil Luft.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 20.10.2012
Temele emisiunii: 1. Suedia, ca donator major pentru R.Moldova și susținător în reforme democratice și integrare europeană. Interviu cu ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman. 2. Capacitatea tehnică a gazoductului Iași-Ungheni este suficientă pentru a acoperi necesităţile R.Moldova, fără regiunea transnistreană. Interviu cu ambasadorul R.Moldova în România, Iurie Reniță.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 06.10.2012
Temele emisiunii: 1. Președintele Nicolae Timofti a spus că scopul Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, în cadrul unui discurs pe care l-a ținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 2. Experiența cooperării statelor neutre din Europa de Vest cu Alianța Nord-Atlantică, adusă în atenția autorităților moldovene ce ambasadorii la NATO a cinci țări neutre. Interviuri cu ambasadorul Austriei la NATO, Karl Schramek, cu ambasadoarea Suediei la NATO, Veronika Wand-Danielsson, și cu ambasadorul Republica Moldova pe lângă NATO, Mihai Gribincea.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 29.09.2012
Temele emisiunii: 1. Șefa Misiunii OSCE din Republica Moldova, Jennifer Brush, despre procesul de negocieri în formatul 5+2 și perspectivele reglementării conflictului transnistrean. 2. Relațiile dintre Chișinău și Kiev, într-o discuție cu ambasadorul moldovean la Kiev, Ion Stăvilă. R.Moldova are așteptări mari de la președinția Ucrainei la OSCE în 2013.
 
Foreign Policy Synthesis and Debates 15.09.2012
The Association Agreement and the Free Trade Agreement: the negotiators are optimistic regarding the finalization during 2013
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 15.09.2012
Discuții la Chișinău pe Acordul de asociere cu UE, dar și pe marginea condițiilor Rusiei pentru reducerea prețului la gaze.
 
Foreign Policy Synthesis and Debates 25.08.2012
Significance of the German Chancellor Angela Merkel’s visit to Chisinau in the view of Western and Republic of Moldova experts
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 25.08.2012
Semnificaţiile vizitei Cancelarului german, Angela Merkel, la Chișinău, în viziunea experţilor din R.Moldova și din Occident.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 23.08.2012
Temele emisiunii: 1. În contextul vizitei la Chişinău a Cancelarului german Angela Merkel, unul dintre cei mai influenţi experţi germani care se ocupă de R.Moldova, Martin Sieg, consilier pe probleme de politică externă şi securitate în Bundestag, vorbeşte despre originea interesului Germaniei pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi viitorul european al R.Moldova. 2. Ambasadorul moldovean în Marea Britanie, Iulian Fruntaşu, despre ce a însemnat pentru Republica Moldova participarea la jocurile olimpice de la Londra, dar şi despre relaţiile bilaterale moldo-britanice.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 04.08.2012
Temele emisiunii: 1. Analistul Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, spune că Rusia se află în prin proces de retragere de facto a recunoaşterii integrităţii teritoriale a R.Moldova. În acelaşi timp, analistul afirmă că Partidul Comuniştilor este în prada unor fantezii revoluţionare şi va pierde voturi mai repede decât ar fi fost cazul. 2. „La Chişinău, Institutul Cultural Român nu s-a comportat ca şi cum Chişinăul ar fi altceva decât Londra sau Parisul”. Un interviu cu directorul ICR Chişinău, Petre Guran.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 21.07.2012
Temele emisiunii: 1. Relaţia cu Franţa, fundamentală pentru viitorul european al Republicii Moldova. Un interviu cu ambasadorul moldovean la Paris, Oleg Serebrian. 2. Fostul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, declară că regiunea transnistreană are tot interesul să participe activ la procesele de europenizare a Republicii Moldova.
 
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 07.07.2012
Temele emisiunii:1. Lituania susţine şi priveşte cu optimism viitorul european al Republicii Moldova. Un interviu cu ministrul adjunct de Externe al Lituaniei, Evaldas Ignatavičius.2. Apropiata vizită a cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău. O declaraţie a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Aurel Ciocoi.
 
Pagina
12345678910
Prima / Friedrich Ebert Stiftung
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647980
ultima actualizare: 23.01.2018