Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Radu Vrabie: Misiunea de pacificare din stânga Nistrului este puţin eficientă, expert APE. Info-Prim-Neo. 03.11.2010.
Radu Vrabie: Misiunea de pacificare din stânga Nistrului este puţin eficientă, expert APE. Info-Prim-Neo. 03.11.2010.
Versiune tipar
03.11.2010

Misiunea de pacificatori din stânga Nistrului este puţin eficientă, dovadă fiind incidentele cu şcoala de la Corjova şi alte incidente, a declarat la o conferinţă de presă directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Radu Vrabie, transmite Info-Prim Neo.

Solicitat să comenteze declaraţiile reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Nesterenko, care a criticat intenţiile de schimbare a formatului actual al misiunii de pacificare, Radu Vrabie a spus că această poziţie este în contradicţie cu declaraţiile anterioare ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev.

Directorul de programe al APE a menţionat că nu cunoaşte ca Moldova să aibă vreun plan de atac al regiunii transnistrene sau alte acţiuni care ar putea să provoace un conflict militar. „Pentru cine este această misiune de pacificare, pentru Republica Moldova sau pentru regiunea transnistreană? Noul comandant al trupelor ruseşti din Transnistria s-a prezentat la liderul de la Tiraspol, dar nu a venit şi la Chişinău. Cei din dreapta Nistrului nu cunosc nimic despre acele trupe de pacificare şi doar prezenţa lor în zonă aminteşte că acolo a fost un conflict armat”, a menţionat expertul APE.

În opinia lui Radu Vrabie, ar fi binevenită o misiune de observatori internaţionali, o misiune poliţienească. „La începutul anilor 2000 Rusia a motivat că nu-şi retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova deoarece nu îi permite Igor Smirnov, acestea sunt doar nişte pretexte pentru a putea scoate cât mai multe cedări din partea UE”, a mai spus Vrabie.

Andrei Nesterenko a declarat săptămâna trecută la un briefing de presă la Moscova că Rusiei i se propune cu insistenţă să-şi întrerupă participarea în una dintre cele mai efective operaţiuni de menţinere a păcii, în situaţia în care procesul de negocieri în problema transnistreană este întrerupt din 2006. Potrivit oficialului rus, compromiterea operaţiunii de pacificare va duce părţile conflictuale direct spre învrăjbire, ceea ce ar declanşa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18 ani, de când în zonă se află trupele ruse de menţinere a păcii, în regiunea transnistreană nu a curs sânge şi nu a fost efectuată nicio împuşcătură. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Radu Vrabie: Misiunea de pacificare din stânga Nistrului este puţin eficientă, expert APE. Info-Prim-Neo. 03.11.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652214
ultima actualizare: 23.01.2018