Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Interviu cu Igor Corman: "Anul 2011: R.Moldova între Est şi Vest". Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Interviu cu Igor Corman: "Anul 2011: R.Moldova între Est şi Vest". Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Versiune tipar
03.01.2012
Igor Corman: „Aşteptăm să începem negocierile asupra creării zonei de comerţ liber cu Uniunea Europeană şi urmează ca în anii următori să vedem cît de repede vom încheia aceste negocieri, fiindcă asta ar fi, de fapt, partea leului în acordul de asociere.”
 
Europa Liberă:
Cât de mult s-ar putea să se negocieze pe marginea acestui acord? 
 
Igor Corman:
„Eu personal am o atitudine mai pragmatică. Fiindcă e una să negociezi pe marginea unor capitole politice. Dacă există voinţă politică de ambele părţi mergem mai repede. Uitaţi-vă câte runde de negocieri şi cât de repede s-a mers. Dar acum intrăm în faza unor negocieri mai tehnice, mai speciale. Vom vedea în ce măsură dispunem de capacităţi, de experți.”
 
Europa Liberă: Când s-a făcut primul pas, s-a luat în calcul în ce măsură Moldova dispune de capacităţi, experţi şi toate la un loc?
 
Igor Corman:
„Asta a fost solicitarea noastră şi uşa a fost deschisă. Dar acum vom vedea ce înseamnă anume aspectele tehnice. Sigur că vor fi şi întrebări. De exemplu, în ce măsură este un risc pentru întreprinderile autohtone liberalizarea completă a comerţului cu Uniunea Europeană? Fiindcă noi, de câțiva ani, profităm de preferinţele comerciale autonome, exportăm fără taxe, - bine, cu aceste cote pentru produsele mai sensibile cum ar fi, vinul, zahărul, - dar europenii, când exportă în Republica Moldova plătesc taxe şi noi profităm de această situaţie. Acum, dacă este o liberalizare totală s-ar putea să influenţeze negativ asupra unor întreprinderi care încă nu sunt gata să concureze, chiar şi în domeniul agricol. Subvenţiile din partea statului nostru date agricultorilor nici pe departe nu pot fi comparate cu subvenţiile care le primesc agricultorii din ţările membre ale UE. Eu sunt sigur că aceasta e unica cale: trebuie să mergem şi să ajungem la liberalizarea totală a comerţului. Nu există o altă soluţie pentru integrarea noastră economică în spaţiul european. Dar presupun că vor apărea astfel de situaţii când va trebui să fie foarte chibzuită decizia privind paşii care urmează a fi făcuţi.”
 
Europa liberă: Tot atât de pragmatic rămâneți şi atunci când vine vorba despre liberalizarea regimului de vize, până la finele anului 2012?
 
Igor Corman:
„Nu cred că este posibil să vorbim că până la finele anului 2012 noi deja vom putea să circulăm cu toţii liber în ţările membre în baza paşapoartelor albastre. Fiindcă noi suntem acum la sfârșitul primei faze de adoptare în parlament a tuturor legilor care fac parte din acest plan de acţiuni. Sper - în pofida acestor turbulenţe pe care le avem. Vedeţi că agenda parlamentară este influenţată de alte lucruri şi de alegerea preşedintelui, în mod deosebit.”
 
Europa liberă: Deci, va fi sau nu va fi regim liberalizat de vize până la finele anului 2012?
 
Igor Corman:
„Eu vă spun că prima fază mie mi se pare nu cea mai complicată, când este vorba de adoptarea legilor. Mai complicată este faza a doua, când este vorba de implementarea acestor legi. Şi dacă noi am avut un an la dispoziţie pentru a adopta legile, eu mă întreb: este posibil ca tot într-un an să demonstrăm la Bruxelles, partenerilor noştri europeni că toate aceste legi funcţionează şi noi ne-am făcut temele pentru acasă? Dar nu numai asta. Haideţi să fim optimişti că vom alege preşedintele, că vom avea stabilitate în ţară. Dar mai este şi decizia politică din ţările membre ale Uniunii Europene, - nu doar la Bruxelles, dar şi în capitalele europene, - fiindcă trebuie ca din cele 27 de ţări, 14 ţări membre la Consiliul European să voteze, ţările ce au nu mai puţin de 62 procente din populaţie. Sunt nişte condiţii şi cred că va necesita timp, totuşi, ca să putem să venim cu toate argumentele în toate capitalele europene, unele care sunt chiar destul de reticente. Mai ales Ministerele de Interne au poziţiile lor tradiţionale foarte reticente. Mai sunt şi acolo alegeri, politicienii sunt nevoiţi să asculte de vocea cetăţenilor, alegătorilor şi această temă de extindere a UE, de acordare a unor asemenea liberalizări pentru alte ţări - provoacă întrebări.”
 
Europa liberă: Domnule Corman, vedeţi cum sunteţi dvs. - cei care aţi venit la guvernare? În prima fază aţi fost foarte euro-optimişti şi aţi alimentat acest optimism şi cetăţenilor Republicii Moldova, care v-am încredinţat votul. Acum, când vine greul problemei parcă aţi bate în retragere.
 
Igor Corman:
„Doamna Ursu, m-aţi auzit vreodată să vorbesc eu că este posibil până la sfârșitul anului 2012 să avem regim liberalizat de vize?”
 
Europa liberă: Sunteţi o guvernare.
 
Igor Corman:
„Întrebaţii pe cei care au făcut astfel de promisiuni. Nu trebuie să alimentăm cetăţenii cu nişte aşteptări de genul ăsta, fiindcă va veni momentul când va trebui să răspundem de ce nu s-a realizat. Este mult mai bine, fără ca să facem astfel de promisiuni să reuşim să obţinem acest lucru. Mi-aş dori foarte mult, dar eu mă întreb pe cât este de realist? Dar, până la urmă, nu contează - anul 2012, 2013… Moldova este un caz aparte. Pe lângă faptul că este o ţară mică şi mulţi cetăţeni deja muncesc peste hotare, sunt mulţi şi în ţările europene, mai avem şi subiectul ăsta cu posibilitatea cetăţeniilor mai multor state. Şi eu le spun tot timpul europenilor, când discutăm, nu ar fi bine ca Moldova, într-o bună zi,  nefiind membră a Uniunii Europene, deci, toţi cetăţenii să aibă paşapoartele altor ţări membre, atunci va fi chiar un caz foarte interesant. Sper ca acest argument să influenţeze într-o oarecare măsură logica europenilor, atunci când va fi vorba despre decizia politică.”
 
Europa liberă: Dl Corman, între timp, oponenţii dvs. politici acreditează ideea unei eventuale aderări a Republicii Moldova la Uniunea euroasiatică, uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.
 
Igor Corman:
„Cei care au acreditat această idee au făcut-o în context electoral - cei care nu exclud sau poate îşi doresc alegeri anticipate. Această decizie pe care am luat-o - mă refer la integrarea europeană, drumul nostru european - nu poate şi nu trebuie să fie una de conjunctură. Adică, atâta timp cât este bine în UE, mergem spre europeni, dacă vedem că există careva probleme acolo - schimbăm cursul cu 180 de grade. Nu este corect. Fiindcă această decizie ce înseamnă? Noi dorim să ne construim Europa aici, acasă, dorim standarde europene, dorim modelul european. Fiindcă altul mai bun nu există. Nu ar trebui să schimbăm direcţia de fiecare dată. Este o decizie pe care noi trebuie să ne-o asumăm. Apropo, chiar şi partenerii estici, - să nu mai vorbesc şi de Ucraina, care tot rămâne pe poziţia integrării europene, cu toate greutăţile prin care trece, dar chiar şi ruşii, - cu înţelegere şi partenerii estici privesc acest lucru. Pe de altă parte, mă întreb cât de realistă este posibilitatea unei aderări la această uniune euroasiatică?”
 
Europa liberă: Şi cât de realistă ar fi?
 
Igor Corman:
„Fiindcă noi am semnat acordul de comerţ liber în cadrul CSI. Este un lucru bun, ne spun şi europenii că nu există nici o contradicţie să ai acord de comerţ liber şi cu estul şi, în cazul de faţă, zona de comerţ liber cu UE. Dar când mergi mai departe, la alte nivele de integrare, este vorba de uniunea vamală, de uniunea monetară, de acum nu te poţi integra în toate părţile. Uniunea euroasiatică este un concept care deocamdată nu este clar. Abia s-a creat acest grup de lucru la nivel înalt. Ce contur va avea această uniune şi cum va arăta? Eu nici nu aş pune pe cântar ceea ce cunoaştem noi ca Uniune Europeană şi ceea ce abia se discută în spaţiul estic. Cred că este destinul nostru ca ţară, al Republicii Moldova, să mergem pe acest model european, încercând să avem cât mai bune relaţii cu estul şi să profităm de aceste forme de cooperare cu estul până unde nu ne încurcă nouă agenda europeană, integrarea europeană.”
 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Interviu cu Igor Corman: "Anul 2011: R.Moldova între Est şi Vest". Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647466
ultima actualizare: 23.01.2018