Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Dirk Schuebel: „Încercăm să sprijinim Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că vom găsi o soluţie cât de repede”. Radio Europa Liberă. 30.09.2012.
Interviu cu Dirk Schuebel: „Încercăm să sprijinim Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că vom găsi o soluţie cât de repede”. Radio Europa Liberă. 30.09.2012.
Versiune tipar
02.10.2012

Premierul Vlad  Filat a anunţat  după întrevederea avută la Ialta cu omologul său rus Dmitri Medvedev că va cere Bruxelles-ului amânarea cu patru ani a implementării pachetului energetic.  Dl Filat spune că acest lucru este necesar pentru a asigura livrarea gazelor ruseşti în Republica Moldova. Ceva mai devreme Moscova a cerut Republicii Moldova să denunțe protocolul ce prevede aderarea la pachetului energetic al Uniunii Europene, în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești. Sînt aceste declarații surpinzătoare? Este întrebarea pe care corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentia Ursu i-a adresat-o șefului Delegeției Europene în capitala Moldovei Dirk Schuebel.

Dirk Schuebel: „Am fost în contact foarte strâns între Uniunea Europeană şi autorităţile moldovene. Nu este nimic anormal ca o ţară care este membră a tratatului comunitar să ceară Comisiei Europene că caute un compromis sau sprijin într-o circumstanţa dat, aşa s-a întâmplat şi cu Republica Moldova. Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger şi premierul Filat au fost în contact constant, avem contacte intense şi la nivelul experţilor pentru a vedea cum putem veni în întâmpinarea cererii Republicii Moldova. Derogarea despre care vorbim nu este excepţională. Este o cerere a Republicii Moldova. Soluţia se va baza pe o propunere a unei comisii care va fi prezentată Comisiei Ministeriale a tratatului energetic.  Aşa că încercăm să sprijinim Republica Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că vom putea ajuta şi că vom găsi o soluţie cât de repede”.

Europa Liberă: Și totusi din presa rusa am aflat ca ministrul rus al energiei lasa sa se inteleaga ca Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic pentru gaze.  Alexandr Novak a declarat că partea moldovenească ar trebui să rezilieze Protocolul de aderare la Pachetul Energetic European. Aceasta  fiind condiția în urma căreia  s-ar putea discuta despre micșorarea prețului la gazele livrate Moldovei. Cum trebuie inteleasa aceasta declaratie a functionarului de la Moscova?

Dirk Schuebel: „Este în primul rând o problemă între Rusia şi Republica Moldova. Noi încercăm numai să ajutăm la implementarea tratatului energetic comunitar, mai ales când vine vorba de separarea companiilor de gaze, şi sperăm să găsim o soluţie de compromis privind derogarea care să fie acceptabilă şi Republicii Moldova şi poate să găsim o soluţie când vine vorba de un nou contract privind livrarea de gaze între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Mai mulți experți sunt de părere că Federația Rusă vrea să obțină concesiile maximal posibile din partea Republicii Moldova. Dar poate e cazul  să se explice populației ce avantaje implică acordurile energetice europene.

Dirk Schuebel: „Ştiu că premierul Filat şi guvernul sunt decişi  să aplice al treilea pachet energetic aşa cum s-a agreat când Moldova a intrat în tratatul energetic comunitar . Să nu uităm că al treilea pachet energetic este şi parte din negocierile privind acordul de liber schimb . În acest context, negociem şi sperăm că negocierile vor aduce o soluţie care să permită Moldovei să-şi îndeplinească angajamentele care-i revin din tratatul energetic comunitar , inclusiv când este vorba de al treilea pachet energetic dar în acelaşi timp  să permită derogarea, pentru câţiva ani , de la angajamentul de a „destructura” companiile (de gaze)”.

Europa Liberă: Moldova a aderat la Pachetul III Energetic anul trecut în luna octombrie în baza unei hotărâri de guvern. Premierul Vlad Filat a cerut aceasta amânare pe 4 ani, coordonand solicitarea cu Bruxelles-ul?

Dirk Schuebel: „Cum am mai spus, am fost mereu în contact, la nivelul comisarului Oettinger cu premierul dar şi la nivel de experţi pentru a discuta aplicarea celui de al treilea pachet energetic. Discuţiile vor continua şi este prematur să speculăm pe marginea posibilelor soluţii”.

Europa liberă: La ce putem sa ne asteptam in continuare?

Dirk Schuebel: „Cum am mai spus, sper să găsim o soluţie, o derogare pentru aplicarea unor prevederi ale pachetului energetic, anume cele care se referă la separarea companiilor de gaze, care să fie acceptabilă pentru toate părţile şi să ajute Republica Moldova să încheie un contract (privind importul ) de gaze cu Federaţia Rusă şi poate nu unul pe termen scurt ci pe termen lung, care să dea o anumită siguranţă ambelor părţi.”

Europa Liberă: Domnule ambasador ar trebui să se insiste și pe o alternativă? Care ar fi această alternativă?

Dirk Schuebel: „După cum ştiţi am vorbit despre conectarea gazoductelor între Ungheni şi Iaşi, înţeleg că aceste negocieri sunt avansate şi sper ca atunci când această legătură va fi stabilită să existe o măsură de diversificare a surselor de alimentare (cu gaze). Noi ajutăm cum putem, am spus că vom furniza o parte din finanţarea necesară şi sper că partea română şi Republica Moldova vor ajunge la o înţelegere.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană e dispusă că sprijine în continuare Moldova? Mă refer la soluționarea problemelor energetice.

Dirk Schuebel: „Vom sta mereu de partea Republicii Moldova, sprijinul nostru este evident, şi se aplică şi în domeniul energetic. A propos, susţinem financiar programe în domeniul energetic, când vine vorba de eficienţă, sau noi energii, este vorba de aproximativ 50 de milioane de euro  ceea ce va ajuta la reducerea dependenţei de o singură sursă de gaze, prin mărirea eficienţei şi reducerea consumului.”

Europa Liberă: Unii mai cred într-un final fericit din moment ce autoritățile statului dau asigurări că Moldova nu va denunţa acordurile energetice încheiate cu Uniunea Europeană sub presiunea Federaţiei Ruse.

Dirk Schuebel: „Nu este nici o îndoială că Moldova va rămâne parte din comunitatea energetică, suntem foarte mulţumiţi că Moldova a luat cu doi ani în urmă decizia de a se alătura comunităţii energetice, credem că Moldova este un partener important şi sperăm şi în viitor, într-o cooperare fructuoasă.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Dirk Schuebel: „Încercăm să sprijinim Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că vom găsi o soluţie cât de repede”. Radio Europa Liberă. 30.09.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651203
ultima actualizare: 23.01.2018