Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov despre vizita preşedintelui Voronin la Moscova. Valeriu Caţer. Radio Europa Liberă, 18.03.2009
Interviu cu Andrei Popov despre vizita preşedintelui Voronin la Moscova. Valeriu Caţer. Radio Europa Liberă, 18.03.2009
Versiune tipar
18.03.2009

Întîlnire protocolară sau de semnare a unor documente de intenţii?

Preşedintele Vladimir Voronin, cum aţi auzit şi la ştiri, merge azi într-o vizită la Moscova, unde va avea o întrevedre cu omologul său, Dmitrii Medvedev şi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Într-un comunicat de presă de la preşedinţie se spune că deplasarea lui Voronin la Moscova a fost convenită cu mult timp în urmă cu preşedintele, Dmitrii Medvedev. Comunicatul preşedinţiei însă omite orice referire la agenda preşedintelui Voronin sau la faptul ca la Moscova va fi present şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Liderul de la Tiraspol, au anunţat surse oficiale transnistrene, se află încă de sîmbătă la Moscova, însoţit de şeful departamentului său de externe, Vladimir Iastrebceak. Presa rusă mai scria zilele trecute că, pentru a-şi demonstra eficienţa în calitate de mediator, preşedintele Medvedev ar putea propune celor doi să semneze un document – sau cel puţin o declaraţie de intenţie.

Pentru că vizita lui Vladimir Voronin la Moscova a fost confirmată de Preşedinţia de la Chişinău abia aseară, Valeriu Caţer l-a întrebat pe directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Andrei Popov, cum se poate explica această întîrziere.

Preşedintele Vladimir Voronin manevrează între două extreme în încercarea de a demonstra că relaţia cu Moscova merge bine, pentru a nu pierde simpatiile electoratului prorus, pe de o parte, iar pe de alta – luptând ca să-şi asigure macar o parte din voturile celor ce îl suspectează că poate admite compromisuri inadmisibile şi cedări în relaţia cu Rusia şi, deci, nu vrea să le facă, e de părere directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Andrei Popov.

„Şi mai este un al treilea considerent: a abordat o anumită strategie, o anumită abordare faţă de reglementarea transnistreană, pe care a promovat-o pe parcursul ultimilor trei ani de zile. Ea a avut doi piloni principali. Primul: nu negociem cu Smirnov, negociem peste capul lui, direct cu Moscova, şi propunem Moscovei un compromis – cu neutralitatea, cu recunoaşterea proprietăţilor ruse în Transnistria – ca după aceea Moscova să-i facă pe liderii de la Tiraspol să fie mai cooperanţi. Şi al doilea pilon, care înseamnă o abordare cuprinzătoare: nu semnăm documente intermediare, avem nevoie de un set de documente bine gândite, cântărite – un pachet, cum s-a spus, pe care îl aprobăm tot, odată, ori – pe bucăţele – nu-l aprobăm. Ceea ce încearcă să facă acum Moscova, profitând de o anumită vulnerabilitate a preşedintelui Voronin, este să-l atragă într-o capcană şi să-l facă să renunţe de facto, eventual să instituţionalizeze această renunţare, prin semnarea unui document de principii, în care să se confirme că Chişinăul şi Tiraspolul sunt părţi egale în negocieri şi spărgându-se în acest fel logica acestui pachet mult mai cuprinzător ”, a declarat Andrei Popov în interviul pe care i l-a acordat lui Valeriu Caţer în ajunul întâlnirii dintre preşedintele moldovean Vladimir Voronin, cel rus, Dmitri Medvedev, şi liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, programată să se desfăşoare astăzi la Moscova.

Totodată, în opinia lui Andrei Popov, şeful statului n-a căzut în capcana întinsă de Moscova, reuşind să profite de imaginile pozitive ale unor întâlniri moldo-ruse la cel mai înalt nivel, timp de câteva luni de zile. Iar întârzierea cu care a confirmat participarea la această întâlnire trilaterala, sau de fapt încercarea de a zădărnici această vizită la Moscova, crede analistul, se înscrie foarte bine în logica manevrelor sale electorale.

Întrebat dacă, acceptând totuşi întâlnirea cu Medevedev şi Smirnov, Voronin nu dinamitează practic formatul consacrat, 5+2, al negocierilor în problema transnistreană, Andrei Popov a spus că asta depinde de rezultatul acestei întâlniri. Dacă întâlnirea se soldează cu semenarea unor documente, oricare ar fi ele – ceea ce directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă nu crede că se va întâmpla – atunci formatul 2+1, Chişinău–Tiraspol plus Moscova, va într-un fel instituţionalizat, iar formatul 5+2 într-adevăr diluat, „dar dacă nu se produc ducumente, putem spune că acest format poartă caracter consultativ şi atunci nu este chiar atât de grav”, a precizat Andrei Popov. De asemenea, afirmă el, în cel de-al doilea caz partenerii occidentali ai Republicii Moldova vor manifesta o reacţie indulgentă, pentru că înţeleg că Chişinăul se află „între ciocan şi nicovală”.

În final, Andrei Popov a adăugat că speră că după această întâlnire, indiferent de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, Chişinăul îşi va revizui fundamental abordarea conflictului transnistrean şi va ajunge la concluzia că la ora actuală nu există soluţii pe calea negocierilor politice cu Moscova sau cu Tiraspolul şi că aceste soluţii trebuie construite din interior, într-un efort de durată, de câţiva ani, de domocratizare şi apropiere de Uniunea Europeană, într-o perspectivă cu adevărat atractivă penru cetăţenii atât din dreapta, cât şi din stânga Nistrului.

A fost analistul politic, Andrei Popov, director executiv la Asociaţia de Politică Externă în discuţie, aseară, cu corespondentul Europei Libere, Valeriu Caţer despre vizita preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova.

Radio Europa Liberă, 18.03.2009

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov despre vizita preşedintelui Voronin la Moscova. Valeriu Caţer. Radio Europa Liberă, 18.03.2009
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647428
ultima actualizare: 23.01.2018