Rom Eng
Benzi RSS
Nicu Popescu

Prima / Analize / Zinaida Greceanîi Crede că Noile Propuneri ale Chişinăului Pot fi Acceptate de Rusia şi de Tiraspol. Radio Europa Liberă.
Zinaida Greceanîi Crede că Noile Propuneri ale Chişinăului Pot fi Acceptate de Rusia şi de Tiraspol. Radio Europa Liberă.
Versiune tipar
03.09.2008

Autorităţile moldovene au pregătit un nou plan de reglementare în Transnistria, care prevede o autonomie largă pentru regiunea separatistă şi retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului. Noul proiect a fost deja prezentat Tiraspolului, mediatorilor şi observatorilor la negocieri. Anunţul aparţine premierului moldovean Zinaida Greceanîi, care s-a aflat miercuri la sediul de la Praga al postului de radio Europa Liberă, cu ocazia unei vizite oficiale în Republica Cehă.  Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, Zinaida Greceanîii a spus că autorităţile moldovene sunt gată să accepte şi elemente ale planului Kozak, cum ar fi participarea reprezentanţilor transnistreni în Guvernul şi în Parlamentul de la Chişinău. Dar vor respinge, la fel ca în anul 2003, esenţa acestei propuneri ruseşti. Planul Kozak, despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunea săptămîna trecută că ar putea fi readus în discuţii, propunea un stat federal, cu posibilitatea ca Transnistria să se separe în cazul apropierii Moldovei de NATO sau România, drept de veto pentru Transnistria în chestiuni de politică internă şi externă ale statului şi păstrarea prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Permierul moldovean a fost întrbat dacă proiectul nou al Chişinăului se intenţionează să fie votat unanim în Parlament şi dacă este o formă de a se apăra, a Moldovei, în faţa unor posibile propuneri ruseşti mai agresive, în urma evenimentelor din Georgia. Zinaida Greceanîi a răspuns că nu şi crede că noile propuneri ale Chişinăului pot fi acceptate de Rusia şi de Tiraspol, mai ales că Chişinăul este hotărât să nu adere la NATO. Zinaida Greceanăi a spubliniat acest lucru şi în conferinţa de presă, susţinută preponderent în limba rusă, în faţa jurnaliştilor din alte redacţii ale Europei Libere, mai ales a celor din serviciile pentru fostele republici sovietice. Ea a subliniat că „Moldova are statut de ţară neutră, prevăzut de Constituţie şi nu poate schimba Constituţia în fiecare zi”. Pe de altă parte, ea a insistat că Moldova doreşte să întărească legăturile cu Uniunea Europeană, cu scopul final al intrării în Uniune, lucru de care beneficiază şi transnistrenii. Premierul moldovean a precizat că preferinţele comerciale de care se bucură Moldova pentru exportul în ţările Uniunii Europene sunt extinse şi asupra agenţilor economici din Transnistria, înregistraţi la Chişinău, chiar dacă sistemele economice de pe cele două maluri ale Nistrului, a spus ea, sânt total diferite. 70 la sută din exporturile transnistrene au ca destinaţie Uniunea Europeană. Răspunzînd la una din întrebări, Zinadida Greceanîi a spus că în opinia Guvernului de la Chişinău nu există nici o legătură între situaţia Georgiei şi a Moldovei. "Conflictul transnistrean poate şi trebuie rezolvat numai pe cale paşnică, altă cale nu există”. Ea a spus că ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud nu trebuie să destabilizeze în nici un fel situaţia în Moldova. Dimpotrivă, a spus ea, societatea moldoveană a devenit acum mai unită. Zinaida Greceanîi a mai fost întrebată dacă Chişinăul are obiecţii faţă de acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor Transnistriei. Rusia a procedat în acest fel în Osetia de Sud, iar când a intervenit militar în Georgia în august, una din principalele explicaţii a fost că îşi apără cetăţenii în faţa agresiunii georgiene. Premierul Greceanîi a spus că Moldova nu le poate interzice transnistrenilor să deţină cetăţenia rusă, odată ce permite cetăţenilor moldoveni să aibă cetăţenie dublă, cu excepţia funcţionarilor de stat care trebuie să fie numai cetăţeni moldoveni. Dar şefa guvernului moldovean a spus că este împotriva acordării în masă, la întâmplare a dublei cetăţenii locuitorilor Moldovei, inclusiv regiunii transnitrene.

 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Zinaida Greceanîi Crede că Noile Propuneri ale Chişinăului Pot fi Acceptate de Rusia şi de Tiraspol. Radio Europa Liberă.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 653152
ultima actualizare: 23.01.2018