Rom Eng
Benzi RSS
Nicu Popescu

Prima / Analize / Dialogul Diplomatic Moldo-Român Este Readus în Albia Normalităţii. Opinii despre vizita Ministrului roman de Externa la Chisinau. NewsIn.
Dialogul Diplomatic Moldo-Român Este Readus în Albia Normalităţii. Opinii despre vizita Ministrului roman de Externa la Chisinau. NewsIn.
Versiune tipar
07.07.2008

Victor Chirilă, Directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, este de părere că vizita lui Lazăr Comănescu la Chişinău a fost pur şi simplu o verificare de poziţii şi o coordonare a agendelor. Ministrul român de externe nu a spus de fapt nimic nou, reiterând ceea ce oficialii români au repetat de mai multe ori în trecut, adică sprijinul ferm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi susţinerea în cadrul cooperării regionale.  "Rezultatul principal al acestei vizite este că dialogul la nivel diplomatic este readus în albia normalităţii. Să vedem dacă va şi continua în acelaşi stil şi dacă va fi adus şi la alte nivele, în special la cel al şefilor de stat, al celor două preşedinţii, care de fapt domină dosarul moldo-român şi dau tonul cooperării", spune Victor Chirilă. "Mă tem că această vizită nu va avea mare impact, pentru că în fond marile subiecte de discordie rămân în continuare pe tapet – Tratatul de bază şi cel de frontieră, dar şi alte subiecte care nici măcar nu s-au discutat, cum ar fi chestiunea cetăţeniei, Mitropolia Basarabiei, subiectul Acordului de mic trafic la frontieră. Acestea rămân în continuare subiecte spinoase care, în orice moment, pot readuce acea atmosferă de declaraţii ostile, supărăcioase de la Chişinău spre Bucureşti, ceea ce va readuce în impas acest dezgheţ la care asistăm". Victor Chirilă este de părere că disensiunile profunde dintre Chişinău şi Bucureşti nu constau de fapt în problemele curente. "Aceste probleme curente au apărut în urma unor disensiuni mult mai profunde, a unor diferenţe de viziuni de principiu. Şi aceste divergeţe fundamentale vin din faptul că ambele state nu au o strategie comună de dezvoltare a relaţiilor bilaterale. Fiecare stat stă pe poziţii diametral opuse. Viziunea Bucureştiului este bazată pe principiul 'o naţiune română - două state diferite'. Chişinăul stă pe poziţia 'două naţiuni diferite - două state diferite'. Atâta timp cât vor exista aceste viziuni diferite, vom avea aceeaşi nesiguranţă în relaţiile noastre. De fiecare dată, încercările de a da un caracter pragmatic relaţiilor se vor solda cu eşec", este de părere Victor Chirilă.  Expertul moldovean subliniază că în prezent atât Bucureştiul, cât şi Chişinăul sunt în preajmă de campanii electorale. "La Chişinău chiar putem spune că această campanie a început. Şi bineînţeles că nu putem nega că acest lucru influenţează abordările Chişinăului şi Bucureştiului. Sunt foarte sceptic că până în 2009, când vor avea loc alegerile, relaţiile Republicii Moldova cu România pot fi puse pe un făgaş normal. Până la parlamentarele din primăvara lui 2009 nu cred că vom avea progrese palpabile ce ar ţine de dosarul Tratatului de bază sau al celui de frontieră, dar şi în ceea ce priveşte alte probleme ce rămân nesoluţionate", a conchis Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău.

Iulian Fruntaşu, Director de programe la Fundaţia Soros-Moldova, a declarat că în opinia sa vizita lui Lazăr Comănescu este mai degrabă una de curtoazie şi se înscrie în turneul diplomatic al nou-numitului ministru român de externe, care, după numire, trebuie să viziteze statele importante şi ţările vecine. "În cadrul discuţiilor în mod sigur au fost abordate subiectul Tratatului de bază şi al celui de demilitare a frontierei. Şi faptul că în conferinţa de presă aceste lucruri au fost amintite doar în treacăt vorbeşte despre neajungerea la un numitor comun. Este puţin probabil să se meargă înainte acum cu aceste documente, cel puţin până la alegerile din 2009. Este puţin probabil ca divergenţele fundamentale în cazul Tratatului politic de bază să fie uşor depăşite, iar în ceea ce priveşte Tratatul de frontieră, procesul de delimitare fizică a frontierei, asupra căruia insistă Chişinăul, este şi el unul de durată, deci iarăşi nu se poate miza pe rezultate rapide. Chişinăul şi Bucureştiul au viziuni complet diferite asupra subiectelor în discuţie şi nu cred că vor ajunge foarte repede la un numitor comun". Pentru informaţii suplimentare vedeţi http://info-prim.md/?x=22&y=16049.

 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Dialogul Diplomatic Moldo-Român Este Readus în Albia Normalităţii. Opinii despre vizita Ministrului roman de Externa la Chisinau. NewsIn.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650719
ultima actualizare: 23.01.2018