Rom Eng
Benzi RSS
Nicu Popescu

Prima / Analize / Ambasadorul Rusiei în Moldova Pledează pentru Reluarea Negocierilor de Reglementare Transnistreană în Orice Format. Infotag.
Ambasadorul Rusiei în Moldova Pledează pentru Reluarea Negocierilor de Reglementare Transnistreană în Orice Format. Infotag.
Versiune tipar
16.09.2008

Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Rusiei în R.Moldova, s-a pronunţat, luni seara, la 15 septembrie, în cadrul unei apariţii în emisie directă la postul de televiziune PRO TV-Chişinău, pentru reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în orice format. El a respins afirmaţiile moderatoarei, conform cărora Rusia ar încerca să înlocuiască formatul "5+2" cu unul trilateral, la care să participe Moldova şi Transnistria, şi conform cărora Rusia ar influenţa Tiraspolul.

"Acum, orice negocieri sînt inexistente, dar există premise bune pentru rezolvarea conflictului. Noi dorim să profităm de ele, pentru a relua contactele între părţi, a discuta măsurile de încredere şi a rezolva problemele care s-au acumulat. Dacă doriţi, în acest sens noi exercităm influenţă asupra Transnistriei, în vederea revenirii la masa de negocieri. Mediatorii şi observatorii în procesul de tratative sînt meniţi să contribuie la reluarea negocierilor de orice natură. Formatul "5+2" este constructiv, dar a apărut mai tîrziu. Primul a fost formatul "3+2" la care au participat partea moldavă, cea transnistreană şi mediatorii - Rusia, Ucraina şi OSCE. Acum, orice format care permite iniţierea procesului de negocieri, urnirea acestuia din "punctul mort" este important.

Dacă vom discuta acum în contradictoriu în privinţa formatului, aceasta nu va face decît să amîne rezolvarea conflictului pe un termen nedefinit. Rusia, spre deosebire de alţi mediatori şi observatori, depune eforturi pentru reluarea negocierilor", a declarat diplomatul. Kuzmin a apreciat că confruntarea în jurul formatului de negocieri are un caracter speculativ şi urmăreşte tergiversarea procesului de negocieri, că nu Medvedev, Voronin şi Smirnov vor fi cei care se vor înţelege, "ei doar vor aproba decizia la care vor ajunge experţii şi care ulterior, prin intermediul parlamentelor, va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice din Moldova şi Transnistria". 

Ambasadorul a presupus că acum în reglementarea transnistreană ar putea fi aplicate unele principii incluse, în 2003, în cunoscutul "memorandum Kozak". Abia după rugăminţile insistente ale moderatoarei, Valeri Kuzmin a precizat că se referă la structura federativă a Republicii Moldova şi renunţarea la modelul de stat unitar. Totodată, el a ţinut să precizeze că "aceste principii fac subiectul discuţiilor şi înţelegerilor între părţile implicate în conflict, Moldova şi Transnistria, care trebuie să ajungă la compromis de dragul scopului major - reintegrarea ţării".

Şeful ambasadei ruse a afirmat că evacuarea armelor şi a muniţiilor ruse nu este cel mai principal în rezolvarea politică a conflictului transnistrean, că pînă la obţinerea înţelegerilor finale asupra statutului regiunii, autorităţile transnistrene "nu doresc ca Rusia să-şi scoată muniţiile pe care le păstrează în regiune". În replică la afirmaţiile moderatoarei, potrivit cărora Rusia nu îşi îndeplineşte angajamentele de evacuare a armelor, asumate la summiturile OSCE din Istanbul şi Porto, Kuzmin a declarat că "era vorba nu despre angajamente unilaterale, ci despre unele condiţii legate de îndeplinirea Tratatului FACE", tratat privind limitarea armamentelor strategice în Europa pe care "statele occidentale l-au ignorat totalmente".

Referindu-se la proprietăţile companiilor ruse de pe teritoriul din stînga Nistrului, achiziţionate conform normelor locale, ambasadorul a spus că nu cunoaşte nimic despre faptul că R.Moldova nu recunoaşte privatizările din Transnistria. În contextul exporturilor vinicole moldoveneşti către Rusia, Kuzmin a mărturisit că îi plac vinurile moldoveneşti şi că el nu împărtăşeşte nemulţumirile unor colegi din Chişinău privind calitatea vinurilor moldoveneşti. Diplomatul a anunţat că acum se rezolvă problema cu exporturile de vinuri moldoveneşti în vrac către Rusia, care, a accentuat el, trebuie controlate riguros, pentru a nu admite livrarea unor vinuri brute necalitative din republică. Întrebat cîţi cetăţeni ai Rusiei sînt în Moldova, Kuzmin a invocat datele ambasadei ruse, care arată că acest număr se ridică la 120 mii de persoane.

 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Ambasadorul Rusiei în Moldova Pledează pentru Reluarea Negocierilor de Reglementare Transnistreană în Orice Format. Infotag.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651610
ultima actualizare: 23.01.2018