Rom Eng
Benzi RSS
Nicu Popescu

Prima / Analize / Nicu Popescu: Republica Moldova Încă Nu Este Pregătită să Intre în Grupul Statelor Candidate la UE. Radio Europa Liberă.
Nicu Popescu: Republica Moldova Încă Nu Este Pregătită să Intre în Grupul Statelor Candidate la UE. Radio Europa Liberă.
Versiune tipar
24.10.2008
Republica Moldova încă nu este pregătită să intre în grupul statelor candidate la Uniunea Europeană, deşi ideea alinierii ei la ţările din Balcanii de Vest este corectă, afirmă expertul Nicu Popescu de la Consiliul european pentru relaţii externe de la Londra. „Principalul obstacol în alinierea Republicii Moldova la ţările din Balcanii de Vest nu se află la Bruxelles, ci în interiorul Republicii Moldova", a declarat Nicu Popescu la radio Europa Liberă, într-un comentariu pe marginea declaraţiilor preşedintelui român Traian Băsescu, făcute la întîlnirea de joi, de la Bucureşti, cu premierul moldovean Zinaida Greceanîi. 

 Preşedintele României a spus că ar fi bine ca Republica Moldova să fie tratată de UE la fel ca ţările din Balcanii de Vest, care ştiu deja că într-o bună zi vor fi admise în UE. Cu Ucraina la pachet, drumul Republicii Moldova spre UE ar fi mult mai lung, a spus Băsescu. În opinia expertului de la Londra Nicu Popescu, Republica Moldova rămîne mult în urma ţărilor din Balcanii de Vest şi chiar a Ucrainei, „din cauza reformelor destul de deficiente şi a implementării proaste a planului de acţiuni cu UE". „Principalele deficienţe ale Republicii Moldova se referă la democratizare, libertatea mass-media, drepturile omului, lupta cu corupţia, cooperarea în domeniul energetic cu UE, crearea unei zone de liber schimb şi dialogul în privinţa vizelor. Pe toate aceste dosare Republica Moldova rămîne nu doar în urma Balcanilor, ci şi a Ucranei. Şi dacă Republica Moldova doreşte să facă un salt semnificativ înainte, ea trebuie să-şi accelereze la modul serios procesul de reforme, în special în ceea ce ţine de democratizare, respectul pentru libertatea mass-media şi lupta cu corupţia", afirmă expertul de la Londra.

 Potrivit lui, „există un număr foarte mare de state membre ale UE, care manifestă o foarte mare bunăvoinţă faţă de Republica Moldova. Între ele se află nu numai România şi alte state recent admise, dar şi ţări vechi ale UE. Însă principala bătălie pentru viitorul Republicii Moldova în interiorul UE se dă în statele sceptice faţă de Republica Moldova, cum sînt Spania, Belgia şi Olanda. Anume aceste state trebuie convinse şi ele nu vor putea fi convinse decît prin nişte note extrem de bune la capitolul reforme", spune Nicu Popescu. „Astăzi unul dintre statele UE cele mai sceptice faţă de Republica Moldova este Olanda. Atitudinea destul de negativă a Olandei este determinată de poziţia ei foarte principială faţă de Republica Moldova în chestiuni privind democratizarea, drepturile omului şi respectul faţă de minorităţi. Moldova însă are probleme masive în toate aceste domenii şi tocmai din această cauză ea nu poate convinge ţările sceptice din interiorul UE să accepte o accelerare a relaţiilor ei cu UE", afirmă expertul Nicu Popescu, cercetător principal la Consiliul European pentru relaţii externe de la Londra. http://www.europalibera.org/moldova/ro/
 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Nicu Popescu: Republica Moldova Încă Nu Este Pregătită să Intre în Grupul Statelor Candidate la UE. Radio Europa Liberă.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647544
ultima actualizare: 23.01.2018