Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Analize / Mesajul scrisorii lui Clinton este cã imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise. NewsIn
Mesajul scrisorii lui Clinton este cã imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise. NewsIn
Versiune tipar
02.06.2009

Mesajul Washingtonului pentru Chişinãu este cã imaginea şi credibilitatea instituţiilor democratice ale R. Moldova în Occident au fost puternic compromise de derapajele antidemocratice postelectorale, spune un expert moldovean, dupã un comunicat al secretarului de stat Hillary Clinton.

"Autoritãţile americane sugereazã cã fãrã o investigare amplã a violenţelor postelectorale şi a tratamentelor la care au fost supuse persoanele arestate, jurnaliştii şi membrii societãţii civile, nu este posibilã o restabilire a încrederii Occidentului în autoritãţile moldovene şi în instituţiile democratice ale statului", spune Victor Chirilã, director de programe al Asociaţiei pentru Politicã Externã de la Chişinãu.

Luni, serviciul de presã al Preşedinţiei de la Chişinãu a difuzat un mesaj adresat preşedintelui Voronin de cãtre secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, în numele lui Barack Obama. Hillary Clinton îi mulţumeşte lui Voronin pentru scrisoarea din 15 aprilie (la o sãptãmânã dupã protestele anticomuniste violente de la Chişinãu - n.red.) şi spune cã preşedintele american Barack Obama a împuternicit-o sã-i rãspundã în numele sãu.
Conţinutul scrisorii din 15 aprilie nu a fost fãcut public de autoritãţile moldovene.

"Apreciez opiniile dumneavoastrã cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora. Noi condamnãm violenţele care au avut loc în zilele imediat urmãtoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova şi Departamentul de Stat l-au declarat public. Noi credem cã Guvernul Republicii Moldova ar trebui sã analizeze atât îngrijorãrile care au apãrut cu privire la desfãşurarea alegerilor, cât şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanþii societãţii civile în urma violenţelor. O explicaţie completã va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei", se mai aratã în scrisoarea secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton.

Victor Chirilã spunã cã în cei trei ani cât a lucrat la ambasada Republicii Moldova la Washington, nu a existat nicio situaţie în care la mesajul şefului statului sã rãspundã o persoanã de rang mai mic din administraþia americanã. "Acest lucru înseamnã cã Vladimir Voronin nu mai este tratat ca un oficial de rang egal cu Obama şi nu cred cã doar din cauza cã atribuţiile lui în calitate de şef de stat au expirat între timp. Este un semnal clar şi gestul denotã o atitudine criticã şi dezaprobatoare a autoritãţilor americane faţã de actuala conducere", spune Victor Chirilã.

Potrivit lui, urmãtoarea persoanã ca importanþã în ierarhia americanã este vicepreşedintele SUA şi preşedintele Senatului Joe Biden, şi ar fi existat o explicaţie logicã dacã rãspunsul ar fi venit de la acesta, odatã ce Vladimir Voronin a fost ales între timp preşedinte de Parlament. Faptul cã rãspunsul a venit de la secretarul de stat înseamnã o scãdere importantã a nivelului de dialog cu şefului statului moldovean, spune Victor Chirilã.

În limbaj diplomatic, continuã expertul, faptul cã secretarul de stat american "apreciazã" opiniile lui Voronin cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora, înseamnã de fapt cã s-a luat act de acestea. În mesaj, urmeazã o disociere de poziţia preşedintelui moldovean, prin "condamnarea violenţelor care au avut loc în zilele imediat urmãtoare scrutinului parlamentar" şi accentul pus pe "necesitatea unor investigaţii complete" fãrã de care nu este posibilã restabilirea încrederii în instituţiile democratice ale Moldovei.

Analistul moldovean Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru democraþie participativã ADEPT, constatã cã în contrast cu scrisoarea adresatã lui Barack Obama, corespondenþa şi comunicãrile telefonice ale lui Voronin cu preşedintele rus Dmitri Medvedev sunt etalate rapid în public de serviciul de presã al Preşedinţiei.

"Nu am siguranţa cã noi cunoaştem despre toate discuţiile şi corespondenþa dintre preşedinþii moldovean şi rus. Totuşi, secretizarea scrisorii cãtre Obama, despre care nu ştie nici serviciul de presã al Preşedinþiei de la Chişinãu, chiar este un mister. Nu este exclus ca mesajul din scrisoarea în cauzã sã fi fost tãinuit nu atât de opinia publicã din R. Moldova, cât de anumiþi actori internaþionali din Est", este de pãrere Oleg Cristal.

Analistul atrage atenţia asupra faptului cã funcţia de secretar de stat a lui Hillary Clinton este echivalentul ministrului de externe din alte ţãri.
Clinton este responsabilã de politica externã a administraţiei Obama. "Însã semnarea scrisorii de cãtre secretarul de stat înseamnã automat o reducere a importanţei evenimentului. Luând în calcul şi conţinutul mesajului, putem presupune cã preşedintele american este deranjat de informaţiile referitoare la corectitudinea şi legalitatea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, dar, în mod special, de evenimentele postelectorale. Acest lucru a şi determinat faptul cã Hillary Clinton a fost 'împuternicitã' sã rãspundã în numele lui Obama", spune Oleg Cristal.

Analistul semnaleazã cã în scrisoare nu se spune nimic despre recunoaşterea sau nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova. "Dimpotrivã, guvernul moldovean este încurajat sã analizeze îngrijorãrile legate de desfãşurarea alegerilor, cât şi a violenþelor de dupã scrutin. Aceastã ar însemna cã Washingtonul sau nu are siguranþã cã alegerile au fost libere şi corecte, sau crede cã alegerile au fost fraudate şi, în formã diplomaticã, sugereazã acest lucru", spune Cristal.

"Formula 'apreciem opiniile dumneavoastrã cu privire la alegerile din Moldova şi consecinþele acestora' înseamnã cã Statele Unite acceptã poziþia respectivã, dar nu este de acord cu ea. În mesaj nu se spune nimic nici despre posibilitatea depãşirii  actualei crize politice şi niciun cuvânt despre alegerile anticipate", mai constatã analistul Oleg Cristal, de la Asociaþia pentru Democraþie Participativã ADEPT.

 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Mesajul scrisorii lui Clinton este cã imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise. NewsIn
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647303
ultima actualizare: 23.01.2018