Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Schimbare de accente şi pragmatism în relaţia moldo-rusă. Europa liberă. 31.03.2010.
Interviu cu Andrei Popov: Schimbare de accente şi pragmatism în relaţia moldo-rusă. Europa liberă. 31.03.2010.
Versiune tipar
31.03.2010

Andrei Popov: cei care deja au simţit că pierd puterea au depus toate eforturile pentru a convinge Moscova să nu acorde pe parcursul anului 2009 creditul despre care ne-ar fi ajutat la timpul respectiv.

Prim-vicepremierul Federaţiei Ruse, Igor Şuvalov, care are şi responsabilităţi de administrare a afacerilor cu CSI în guvernul Putin, urmează să sosească astăzi la Chişinău. Domnul Şuvalov, pe lângă discuţiile privind dezvoltarea comunităţii ţărilor foste sovietice – CSI – ar intenţiona, după cum spun surse până acum bine informate de la Moscova, să pregătească o întâlnire Putin – Filat. Ce semnificaţie ar putea avea o asemenea întâlnire şi cum ar putea evolua în general relaţiile moldo-ruse în discuţia din această dimineaţă cu ministrul adjunct de Externe Andrei Popov.

Europa Liberă: Domnule Popov, dacă este adevărat că una dintre preocupările domnului prim-vicepremier Şuvalov la Chişinău este şi pregătirea unei întâlniri Putin – Filat, ce semnificaţie ar avea acum această eventuală întâlnire şi ce beneficii ar aduce Republicii Moldova în general?

Andrei Popov: În primul rând vorbim despre o vizită de tatonare a terenului. Dl. Şuvalov este prim vice-premier în guvernul Rusiei şi este coordonatorul naţional din partea Federaţiei Ruse pentru problemele CSI, pe lângă faptul că este mâna dreaptă şi un om de încredere a prim-ministrului Vladimir Putin. El vine în Moldova în cadrul unei vizite în regiune, din Chişinău va pleca după masă la Kiev, iar din Kiev la Minsk.

După ce a fost numit în calitate de coordonator naţional pentru problemele CSI din partea Rusiei, pe lângă poziţia de vice-premier, deja a fost în Caucaz, în Armenia şi Azerbaidjan şi în alte ţări din Asia Centrală. E o primă vizită de evaluare. Într-adevăr se vor discuta şi anumite aspecte ale relaţiilor bilaterale care în ultima perioadă sunt marcate de intensificarea dialogului.

Europa Liberă: În ce măsură vizita domnului Şuvalov şi o eventuală întâlnire Putin – Filat ar putea fi interpretate – aşa cum scriu unele ziare moscovite – ca un semn că ar mai cădea un monopol moldovenesc, al preşedintelui Voronin şi PCRM asupra „prieteniei de veacuri” moldo-ruse?

Andrei Popov: Categoric se constată o anumită schimbare accente în percepţia colegilor din Federaţia Rusă. Nu este un secret că timp de mai multe luni, deja după ce au pierdut puterea, foştii guvernanţi comunişti încercau să prezinte la Moscova un tablou catastrofal, spunând că iată au venit unioniştii, anti-ruşii şi nu aveţi ce contacta cu ei. Mai mult, recent am fost la Moscova şi mi s-a contactat că în vara acestui an Federaţia Rusă a fost rugată de cei care deja au simţit că pierd puterea au depus toate eforturile pentru a convinge Moscova să nu acorde pe parcursul anului 2009 creditul despre care ne-ar fi ajutat la timpul respectiv.

Europa Liberă: Reluarea sau, mai curând, lansarea unor raporturi sistematice ruso-moldoveneşti, după ce Kremlinul a sprijinit practic făţiş fosta guvernare după evenimentele din aprilie, ar însemna că autorităţile ruse au decis în sfârşit să-şi îndrepte privirile spre noua guvernare, chiar înainte de nişte alegeri parlamentare anticipate?

Andrei Popov: Noi vorbim despre continuarea contactelor, au fost cel puţin două vizite ale vicepremierului Lazăr la Moscova în cadrul diferitor activităţi legate de CSI, Victor Osipov a întreprins o vizită de trei zile la Moscova săptămâna trecută, am participat la consultări bilaterale dar şi săptămâna trecută la reuniunea miniştrilor de externe CSI, ministrul finanţelor a fost la CSI, preşedintele interimar Mihai Ghimpu va participa pe 8-9 mai la Summitul informal al şefilor de state CSI, premierul Vlad Filat urmează să participe pe 21mai la reuniunea şefilor de guvern CSI, cât priveşte întâlnirea premierului Vlad Filat cu omologul său Vladimir Putin, această întâlnire în continuare este în proces de pregătire şi sunt convins că de mesajele şi discuţiile care vor avea loc acum la Chişinău dintre dl Şuvalov şi diferiţi reprezentanţi ai puterii de la Chişinău, se întâlneşte de altfel cu dl Ghimpu, dl Filat şi dl Lazăr, va depinde şi substanţa discuţiilor pe care în viitor le va avea primul ministru al Republicii Moldova cu premierul Federaţiei Ruse.

Contactele nu au fost suspendate, de la decizia foarte importantă de a merge la Summitul CSI la Chişinău pe 8 octombrie preşedintele Rusiei a venit, deşi speculaţiile au fost că nu vine şi deşi a primit mesaje de la cei care pierdeau puterea că nu este cazul să vină.

Se pare că la nivelul conducerii Federaţiei Ruse există o abordare pragmatică şi ei văd că oamenii care au preluat puterea sunt oameni serioşi şi responsabili.

Europa Liberă: De fapt, domnule Popov, această vizită a domnului Şuvalov şi cea posibilă dintre Vladimir Putin şi omologul său moldovean ar avea o valoare diplomatică în sine sau ar fi benefice din punct de vedere electoral pentru unii lideri ai Alianţei, cum ar fi domnul Vlad Filat sau Marian Lupu?

Andrei Popov: Este foarte important să nu politizăm relaţiile cu partenerii noştri şi să nu încercăm să căutăm beneficii de politică internă pe seama interesului internaţional, este un lucru foarte important şi cred că acest stă la baza relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă. Avem un interes fundamental: să avem un dialog sincer, deschis şi să vorbim franc, să ne străduim problemele să le soluţionăm nu în presă dar printr-o comunicare, explicând divergenţele acolo unde exte cazul.

Europa Liberă: În general, domnule Popov, Federaţia Rusă nu pare să fie apreciată ca exportatorul cel mai generos de democraţie pentru Republica Moldova, alte exporturi ruse către Republica Moldova, cum ar fi gazele, sunt mai utile, dar se scumpesc în permanenţă, după cum am văzut, chiar în ciuda loialităţii faţă de Moscova...

Andrei Popov: Gazele se scumpesc începând cu anul 2001, cât priveşte contractul pe 5 ani de zile semnat în 2006 de vicepremierul de atunci, dna Zinaida Greceanâi. El prevedea o perioadă de tranziţie de cinci ani de zile pentru o trecere la preţuri europene şi fiecare trei luni ele se ajustează, deci este un proces gradual stabilit în 2006 de fosta guvernare.

Europa Liberă: În privinţa conflictului transnistrean, Kremlinul şi-a menţinut neschimbată, practic, abordarea de la 1992 încoace, abordare care mai mult menţine, conservează conflictul, decât îl soluţionează ş.a.m.d. În ce privinţă lucrurile merg mai bine din vara anului trecut încoace, de exemplu?

Andrei Popov: Lucrurile merg mai bine în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, căci s-a ajuns la o abordare pragmatică, nu avem iluzii că rezolvăm conflictul peste noapte, nu ne focalizăm doar pe un actor, cu Rusia. Fosta guvernare a încercat să se înţeleagă doar cu Rusia, doar în plan politic, iar măsurile de încredere au fost folosite doar pe relaţii publice de PR. Avem o abordare strategică, sunt mai mulţi parteneri cu care trebuie să discutăm dar accentul principal trebuie pus pe lucrurile care depind de noi şi principalul în aceste lucruri este să ne transformăm ţara într-un stat european, să ne câştigăm perspectiva europeană şi aici, de altfel, în ultimile luni am avansat foarte mult. La Moscova şi în alte capitale această abordare este văzută ca una seriosă şi responsabilă.

Europa Liberă: De ce atâta efort şi vervă din partea autorităţilor moldovene, chiar şi a Dumneavoastră personal, pentru a convinge autorităţile ruse că orientarea pro-europeană a Republicii Moldova şi îmbunătăţirea relaţiilor ei cu România nu afectează interesele ruseşti în regiune?

Andrei Popov: Fiindcă nu este vorba de un joc de sumă nulă, cu cât mai mult prietenim cu UE, cu atât mai puţin trebuie să prietenim cu Federaţia Rusă. Avem de ales, dar opţiunea poporului Republicii Moldova este de integrare în Uniunea Europeană. Cît priveşte cooperarea în cadrul CSI, noi vedem beneficiile acestei cooperări, trebuie să-i sporim eficienţa, să avem o zonă de comerţ liber care să funcţioneze. Simt schimbarea de accente în abordarea Federaţiei Ruse în ultimile luni şi dl Şuvalov este promotorul noii idei, de la viziunea CSI-ului ca o modlitate de divorţ civilizat dintre statele fost-sovietice, tot mai des se vorbeşte la Moscova despre folosirea CSI-ului ca o platformă de integrare şi atunci sunt şi altele: spaţiul vamal, spaţiul economic unic, structura de securitate... Moldova nu participă în aceste structuri. Să nu vă supăraţi dacă Belarus are preţuri la gaze de două ori mai mici, asta e realitatea.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Schimbare de accente şi pragmatism în relaţia moldo-rusă. Europa liberă. 31.03.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650954
ultima actualizare: 23.01.2018