Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Transnistria - o prioritate de politică internă a Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.05.2010.
Interviu cu Andrei Popov: Transnistria - o prioritate de politică internă a Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.05.2010.
Versiune tipar
14.05.2010

Reluarea procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol întâmpină obstacole în continuare. Aceste bariere sunt cauzate de indiferenţa, nepasarea autorităţilor nelegitime de la Tiraspol, dar şi de interesul minuscul proiectat asupra negocierilor de către Moscova. Fabricarea unor acuzatii la adresa unor persoane învinuite de „înaltă trădare” a regimului de la Tiraspol sau intimidările la adresa şcolii cu predare în grafie latină, din oraşul Tighina, zdruncină echilibrul firav instaurat după plecarea guvernării comuniste. Imaginile difuzate ieri de televiziunea publică transnistreană, sunt primele în care apare Ernest Vardanean după ce a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie curent. În cadrul acestei înregistrări video, efectuate de ministerul securității de la Tiraspol, se prezintă că Vardanean ar recunoaşte că a făcut spionaj în favoarea Chişinăului, fiind racolat de serviciile de securitate ale Moldovei. Unii sunt de parere ca această recunoaştere era uşor de obţinut din el având-ul în detenţie. Iar Tiraspolul are un motiv in plus de a bate apa în piuă, insistand asupra unei imagini de dusman moldovean. De ce tocmai acuma? Sa intelegem ca cineva vrea sa rupa ceva? La aceste si alte intrebari va razpunde invitatul emisiunii de azi viceministrul afacerilor externe, Andrei Popov.

Europa Liberă: Vom încerca să vedem implicaţia actorilor din exterior în acest proces de soluţionare a problemei transnistrene. Dar v-aş propune, totuşi, să începem această discuţie pe marginea ultimelor evoluţii în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, arestat de autorităţile tiraspolene la 7 aprilie sub acuzaţia de înaltă trădare. Imaginile difuzate de televiziunea publică transnistreană sunt primele în care apare Ernest Vardanean, după ce a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie. În cadrul acelei înregistrări video, efectuate de ministerul securităţii de la Tiraspol, se prezintă că Vardanean ar recunoaşte că a făcut spionaj în favoarea Chişinăului, fiind racolat de serviciile de securitate ale Republicii Moldova. Unii sunt de părere, că această recunoaştere era uşor de obţinut din el, avându-l în detenţie, iar Tiraspolul acum, să înţelegem, că ar avea un motiv în plus să insiste asupra unei imagini de duşman moldovean. Cum ar putea sfârşi acest caz?

Andrei Popov: „Desigur, istoria mai cunoaşte şi multe alte cazuri de autodenunţuri publice, care ulterior s-au dovedit a fi fabricate sau obţinute sub presiune. Trebuie să aşteptăm, să vedem când Ernest va fi în liberatate şi să tragem concluziile atunci. Eu vă pot spune cu titlu personal, că îl cunosc de mulţi ani de zile şi am avut multe, multe întâlniri şi cu el, şi cu familia lui, şi personal nu l-am recunoscut pe acel Ernest, pe care-l ştiam eu. Atât după modul cum vorbeşte, cât şi ceea ce spune. Nu seamănă cu Ernest cunoscut. 36 de zile în detenţie, departe de soţie şi doi copii, pot să facă multe lucruri.

Este evident, ceea ce aţi spus, imaginile de duşman, pe care administraţia de la Tiraspol, unii conducători ai acesteea, de fapt, încearcă să construiească. Să intimideze populaţia din Transnistria, să descurajeze Chişinăul de la promovarea acelei politici de consolidare. Iată, sunt câteva din obiectivele, pe care, prin acest caz, Tiraspolul încearcă să le atingă. Este foarte important să desjucăm acest joc.”

Europa Liberă: Cum?

Andrei Popov: „În primul rând, printr-o reacţie sobră şi responsabilă. Să ne abţinem, să ne reţinem în fapt, mai bine zis, de la o reacţie impulsivă, emotivă, care de fapt ar turna apă la moara celor, care nu doresc reintegrarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar cum explicaţi, că până acum Moscova tot a luat o poziţie mai mult de a se abţine, de a se reţine în acest caz?

Andrei Popov: „Mai mulţi actori internaţionali au folosit canale de diplomaţie privată cumva, încercând să fie absenţi la luări de poziţie tranşante, până se elucidează elementele cheie ale acestui caz. De acum încolo, cred, că vor veni şi reacţii mai articulate.

Europa Liberă: Domnule Popov, dar există o părere unică a mediatorilor în procesul de negociere a problemei transnistreană pe marginea acestui caz?

Andrei Popov: „Da, eu vreau să spun, că toţi participanţii relevanţi s-au exprimat, cu diferite ocazii, asupra inadmisibilităţii utilizării presiunilor asupra deţinuţilor. Şi cred că, cel puţin în plan privat, marea majoritate din diplomaţii cu care am vorbit, au spus că e cel puţin suspect această modalitate de a instrumenta cazul, care evocă alte timpuri.”

Europa Liberă: Să înţeleg că aţi analizat dacă jurnalistul Vardanean nu a fost impus să facă mărturii împotriva sa?

Andrei Popov: „Nu, sunt oameni şi structuri, care sunt specializate pe asemenea analize. Eu v-am împărtăşit o analiză personală. Eu îl ştiu pe acest om. Valentina, dacă eu vă ştiu pe Dumneavoastră şi vă văd la televizor făcându-vă autodenunţuri şi spuneţi că aţi lucrat, tot ce aţi făcut, aţi făcut nu din dăruire, ci din sentiment pecuniar, sau dorind să dăunaţi Republicii Moldova, eu înţeleg că ceva se întâmplă, ceva nu e bine. Iată, şi acum, în cazul acesta al lui Ernest Vardanean. Eu spun că ceva nu este deloc bine, nu este de loc firesc. Iar, sigur, prezenţa ofiţerului de securitate transnistreană lângă el, probabil, presiunea psihologică, cel puţin asupra căreia s-a aflat el, la distanţă de familie, iată sunt doar câteva elemente.”

Demonstrație de protest în fața ambasadei Rusiei de la Erevan în sprijinul lui Ernest Vardanean

Europa Liberă: Dar acest caz încearcă să zădărnicească procesul de negoceri? Reluarea procesului de negocieri?

Andrei Popov: „Nu atât a negocierilor. Sunt convins că prin acest caz se urmăresc mai multe obiective. Unul: cred că se încearcă schimbarea tendinţelor, care au apărut în Transnistria. Ultimele alegeri locale din martie au arătat, că vin alte forţe şi că administraţia nu este atât de puternică. Să nu uităm, în luna decembrie vin alegeri parlamentare, în Sovietul suprem şi este un fel de încercare de a pregăti terenul. De a-i marginaliza pe cei, pe care nu-i pot controla, sau care au şi o gândire critică. Mai ales pe fondalul unei crize economice, care afectează tot mai mult Transnistria. Oamenii nemulţumiţi contează. Este unul din mai multe obiective, pe care Transnistria le-ar putea, nu Transnistria ca atare, ci administraţia din Tiraspol, le-ar putea cu siguranţă acum urmări.

Iar al doilea, şi aici noi am face un mare cadou Tiraspolului şi deserviciu Moldovei, şi cadou celor care au instrumentat acest caz, este să zădărnicească politica de angajare, de apropiere, de consolidare a încrederii, pe care noul Guvern a păşit cu fermitate şi, vreau să cred, cu consistenţă şi nu se va lăsa abătut şi dezbătut de pe acest drum. Indiferent de câte şi care provocări vor fi instrumentate de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Domnule Popov, vreau să insist asupra declaraţiei făcute ieri de cancelarul german, Angela Merkel, după întrevederea cu premierul Vlad Filat. Ea spunea că în regiune există un conflict, cel din Transnistria, şi îşi doreşte foarte mult să fie rezolvat, deoarece aparţine unei perioade trecute. Cancelara se angajează personal să vorbească cu demnitarii de la Kremlin, cu partea rusă, ca să se facă un progres. Ea este convinsă, că prin voinţa politică poate fi identificată o soluţie pentru această problemă. Haideţi să vedem, totuşi, ce poate face concret astăzi Uniunea Europeană în raport cu Rusia, ca această problemă să înceapă a fi rezolvată.

Andrei Popov: „În primul rând, e foarte importantă o asemenea apreciere de la un nivel atât de înalt. Şeful cancelariei celei mai mari ţări a Uniunii Europene vorbeşte despre necesitatea identificării unei soluţii pentru conflictul transnistrean. Şi despre disponibilitatea de a vorbi cu un alt actor cheie, de fapt cel mai important în acest proces, cu pârghii cele mai relevante, Federaţia Rusă. Dar trebuie să înţelegem, că această soluţie nu este ascunsă. Nu este într-un sertar, care trebuie să-l cauţi şi să-l găseşti. Ea nu este deja pregătită. Soluţia noi, cu toţii, trebuie să o construim.”

Europa Liberă: Dar cheia soluţiei e la Moscova?

Andrei Popov: „Valentina, cheia construcţiei este la Chişinău. Noi la Chişinău, în primul rând, trebuie să analizăm foarte minuţions şi sistemic problema şi să venim cu o strategie pe termen lung al rezolvării ei. Care să vizeze mai multe planuri.”

Europa Liberă: Ziceţi să venim. De ce nu s-a venit până acum?

Andrei Popov: „Deja sunt mai multe elemente ale acestei strategii. Dar încă nu suntem în faza unei abordări sistemice şi integrate a problemei.”

Europa Liberă: De ce?

Andrei Popov: „În primul, rând vreau să vă spun, că acest caz Ernest Vardanean este un caz care focalizează atenţia asupra problemei, inclusiv în opinia publică. Şi vreau să cred, că va permite cristalizarea unei abordări consensuale, atât la nivelul clasei politice, cât şi la nivelul societăţii. Şi vreau să spun, că sunt de fapt încurajat, cel puţin pe parcursul ultimelor zile, de faptul că în luările sale de poziţie, toate partidele politice serioase din Parlament, atât cele care fac parte din Alianţă, cât şi Partidul Comuniştilor, se abţin de la încercările de a-şi face personal interesele politice. Şi a face campanie pe acest caz. Şi destul de omogen vorbesc despre necesitatea apărării intereselor lui Ernest Vardanean, dar într-un context mai larg, de promovare a unei atmosfere, care ne va apropia de reglementarea acestui conflict.”

Europa Liberă: Alături de partenerii europeni, Chişinăul cheamă şi partenerii americani să ridice gradul de prioritate a acestei probleme transnistrene, care constituie o sfidare pentru securitatea europeană şi cea internaţională, de ce nu?

Andrei Popov: „Da, desigur. Colegul Igor Osipov a revenit recent dintr-un turneu din Statele Unite. Deja a fost la Bruxelles şi Moscova, urmează într-o săptămână să plece şi la Kiev. Dar, în primul rând, noi trebuie să recunoaştem, trebuie noi, la Chişinău şi în Republica Moldova, pe care o controlăm, să ridicăm gradul de prioritate. Gradul de interes şi gradul de cunoaştere faţă de regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Dar am putea vorbi şi despre posibilitatea creşterii atribuţiilor Statelor Unite şi Uniunii Europene în formatul 5+2?

Andrei Popov: „Eu vreau să spun, că forma contează mai puţin. Noi trebuie să ne concentrăm pe rezultat. Şi acum, statutul actual, şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană ne comunică foarte des, că este anume aşa. Că este important să ne concentrăm pe rezultate. Sigur că ar fi foarte bine ca SUA şi Uniunea Europeană să fie actori deplini. Dar în situaţia actuală această decizie poate fi luată doar consensual, cu acordul Tiraspolului. Şi noi am fi pe o pistă falsă, dacă ne-am concentra toată energia pe obţinerea, pe schimbarea statutului. Care în esenţă nu dă mare lucru. În schimb am fi nevoiţi să facem compromis pe alte zone. Dar este, repet, foarte important ca noi să ridicăm prioritatea acestei probleme pe agenda politicii interne a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar Transnistria reprezintă sau nu un măr al discordiei dintre Est şi Vest?

Andrei Popov: „Transnistria la ora actuală este un conflict, care are mai multe componente. Eu cred, că sunt componente, care realmente depind de voinţa politică şi de maturitatea Chişinăului. Şi elemente, pe care noi mai puţin le putem controla sau care depind, rezolvarea cărora va veni mai târziu. Iată, este foarte important să identificăm aceste elemente, care depind de noi şi să ne focalizăm energiile aici. Construind această soluţie, reducând marja de manevră a forţelor în interior şi în exterior, care nu vor reglementarea. Noi trebuie să construim reglementarea, reglementarea de facto. Iar pentru aceasta un prim pas: trebuie să privim Transnistria nu ca un teritoriu, ci ca o comunitate de oameni. Să nu uităm, că acolo trăieşte o jumătate de milion de oameni şi trebuie să încercăm să-i înţelegem mai mult şi să le recâștigăm simpatia.”

Dmitri Medvedev la o întîlnire la Soci cu liderul transnistrean Igor Smirnov

Europa Liberă: Dar ce vă împiedică să faceţi acest lucru?

Andrei Popov: „Acest lucru, e vorba de o politică consistentă, care nu se schimbă peste noapte. Şi e vorba de sporirea interesului în cadrul societăţii din Republica Moldova faţă de această problemă. Să recunoaşte, ea este deloc una prioritară pe agenda preocupărilor cetăţenilor, dar şi de fapt a politicienilor din Republica Moldova. Este o constatatre tristă, dar cred că reflectă adevărul.”

Europa Liberă: În concluzie: reglementarea problemei rămâne a fi prerogativa părţilor implicate nemijlocit în conflict – Chişinău şi Tiraspol.

Andrei Popov: „Nu. În concluzie sunt mai multe direcţii. Reglementarea definitivă se construieşte. Are mai multe componente. Transformarea Republicii Moldova într-un stat democratic, atractiv este doar una, o componentă, dar esenţială. Sporirea măsurilor de încredere. Cunoaşterea regiunii transnistrene. Restabilirea legăturilor dintre cele două maluri. Câştigarea de partea ideii de reintegrare a grupurilor social-economice din regiune este foarte important. În acelaşi timp, factorul extern de asemenea este important şi noi trebuie să lucrăm în paralel. Dar ne concentrăm pe ceea ce putem face. Dacă până la sfârşitul anului reuşim să reluăm legătura telefonică, dacă reuşim să eliminăm barierele din calea circulaţiei oamenilor, dar şi a mărfurilor, dacă reuşim ca televiziunea moldovenescă să poată fi captată sau prinsă, sau cel puţin inclusă în sistemul de distribuţie.”

Europa Liberă: Deci, măsuri de încredere ar fi multe. Mulţumim foarte mult, timpul expiră. Domnule Andrei Popov, vă mulţumim pentru prezenţă la această emisiune. Vă reamintim, că invitatul emisiunii de astăzi a fost viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Transnistria - o prioritate de politică internă a Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.05.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652048
ultima actualizare: 23.01.2018