Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Spânu: O manifestare de forţă a Rusiei în problema transnistreană. Radio Europa Liberă. 18.05.2010
Interviu cu Vlad Spânu: O manifestare de forţă a Rusiei în problema transnistreană. Radio Europa Liberă. 18.05.2010
Versiune tipar
19.05.2010

Vlad Spânu: „Astfel de declaraţii, care sunt bilaterale, vor să demonstreze că Rusia şi Ucraina sunt o forţă în acest format 5+2 şi de ele va depinde foarte mult cum se va soluţiona problema transnistreană. Deci, într-un fel, în special Rusia îşi arată muşchii vis-a-vis de problema transnistreană, arătând Republicii Moldova, dar şi Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene, că ei sunt cei care vor decide cum se va rezolva conflictul transnistrean. Ăsta-i mesajul politic general.”

Europa Liberă: Dar această declaraţie ruso-ucraineană ar conveni Chişinăului, Republicii Moldova?

Vlad Spânu: „Tot ce se declară vis-a-vis de Republica Moldova trebuie privit de Chişinău atent. Şi faptul că se face referinţă la declaraţiile semnate între fostul preşedinte Voronin şi Igor Smirnov ne pune să ne gândim foarte mult. Fiindcă la Chişinău lucrurile s-au schimbat, este o altă conducere, însă referire se face de către Kiev şi de către Moscova la nişte documente care au fost semnate şi erau contrare intereselor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ar trebui să urmeze şi reacţiile OSCE, UE şi SUA?

Vlad Spânu: „Nu vor urma. Din cauza că în aceste instituţii, am în vedere OSCE, Rusia este acel actor, care îşi va spune cuvântul şi va bloca orice iniţiative, care ar veni contrar spiritului acestei declaraţii de la Kiev. Şi nu cred că SUA va face vreo declaraţie, fiindcă declaraţia se vrea a fi, cel puţin formal, forma ei pare a fi neutră. Şi se bazează pe nişte principii vis-a-vis de soluţionarea conflictului, care nu sunt contradictorii. Însă în esenţă ele sunt. Dar ţinând cont de situaţia geopolitică, care am putea s-o discutăm acum, lucrurile nu sunt favorabile pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ca reacţie la declaraţia comună a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei a urmat declaraţia vociferată astăzi de premierul Filat, care spunea că retragerea completă a muniţiilor Federaţiei Ruse din Transnistria este una dintre condiţiile necesare pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Vlad Spânu: „Aceasta este foarte important de spus. Şi de la orice tribună şi cu fiecare prilej pentru a da de înţeles că Moldova are nişte condiţii, care, dacă nu se vor implementa, nu se va putea merge înainte cu soluţionarea conflictului. Şi acceptarea acestor condiţii trebuie să fie înţelese de toate părţile implicate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, am reţinut mai recent o declaraţie, făcută de domnul Kramer, fost secretar adjunct de stat pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice în Administraţia Bush, care spunea că în interesul de a elimina problemele iritante de pe agenda sa cu Moscova, Administraţia Obama ar putea să vândă şi Georgia, şi Moldova, şi nu va mai cere retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vlad Spânu: „Da, eu la asta mă refeream. Că Republica Moldova se află în faţa unei situaţii geopolitice care nu ne este favorabilă nouă. În primul rând, ce a spus David Kramer – Administraţia de la Washington, dar şi cu sprijinul unor membri ai Congresului, sunt gata să sacrifice unele principii şi poziţii în politica externă pentru concesii din partea Rusiei. De exemplu, în problema Iranului, în problema Tratatului FACE, care se referă atât la Republica Moldova, cât şi la Georgia, şi la reducerea arsenalului nuclear, care acuma sunt în negocieri dintre Washington şi Moscova. Deci, asta e o problemă, care există la Washington de a-şi schimba relaţiile cu Rusia. Dar aceste schimbări Rusia le vrea doar având nişte cedări din partea Administraţiei şi cedări în ceea ce-i interesează pe ei, la graniţele imediate de Rusia. Şi, în special, se are în vedere Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Aş vrea să zic şi alte chestii, legate de situaţia geopolitică ce ţine de Transnistria.

Kievul încearcă acuma să-şi schimbe radical politica externă, în special în relaţiile cu Rusia. Şi atunci este temerea că Transnistria poate fi cedată. Sau poziţia Ucrainei faţă de Transnistria cedată. Aşa, alt bloc de probleme cu care se confruntă Republica Moldova astăzi, este în interiorul NATO şi UE. Există două blocuri de ţări, care unele, în special Germania, Italia, Franţa, sunt într-o poziţie mai flexibilă faţă de Rusia. Şi altele, un grup mai mic, ţările din Europa de Est, care au poziţie mai fermă, dar care sunt în minoritate şi au o pondere mai slabă. Deci, asta este un context geopolitic general, care nu este favorabil Republicii Moldova. Şi noi avem foarte multe de făcut, în sensul de a convinge fiecare din aceste ţări: Ucraina, NATO, Uniunea Europeană şi SUA pentru a-şi revedea poziţiile şi a susţine independenţa Republicii Moldova şi soluţionarea problemei transnistrene.”

Europa Liberă: Domnule Spânu, dar credeţi că în asemenea condiţii, în asemenea situaţie, e posibil de reluat negocierile în formatul 5+2 fără anumite condiţii prealabile?

Vlad Spânu: „Formatul 5+2 trebuie de reluat. Trebuie de discutat acolo, inclusiv ceea ce se declară la Kiev sau în alte părţi. Cel mai important este ca în paralel la aceste negocieri, care deseori, de atâţea ani n-au dus la nimic palpabil, în sensul soluţionării problemei transnistrene, trebuie ca să se lucreze cu societatea civilă din Transnistria.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că administraţia Smirnov nu va împiedica acest lucru?

Vlad Spânu: „Întotdeauna a împiedicat şi va împiedica. Însă ne-a demonstrat faptul că URSS-ul a crăpat din două considerente: una – din considerentul economic. Şi al doilea din considerentul deschiderii faţă de lume.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Spânu: O manifestare de forţă a Rusiei în problema transnistreană. Radio Europa Liberă. 18.05.2010
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647960
ultima actualizare: 23.01.2018