Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Udo Burkholder: „Gestionarea integrată a graniței moldo-ucrainene: cel mai devreme în 2015”. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Interviu cu Udo Burkholder: „Gestionarea integrată a graniței moldo-ucrainene: cel mai devreme în 2015”. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Versiune tipar
26.07.2010

Europa Liberă: Domnule Burkholder, de cinci ani ajutaţi Moldova şi Ucraina să combată contrabanda, traficul de droguri şi arme şi alte forme de comerţ ilicit, mai ales pe sectorul transnistrean al frontierei. Ce progrese au fost înregitrate în această perioadă?

Udo Burkholder: Statisticile şi toţi partenerii noştri recunosc că se observă o tendinţă de diminuare atît a contrabandei, cît şi a crimelor tranfrontaliere în perioada în care ne aflăm aici. Am făcut eforturi atît în ceea ce ţine de activitatea operaţională, cît şi în fortificarea capacităţilor şi sesnsibilizarea opiniei publice. Drept rezultat am obţinut o scădere a fenomenelor negative la frontieră.

Europa Liberă: Dar pe segmentul transnistrean, EUBAM continuă să colaboreze doar cu serviciile ucrainene, pentru că cele transnistrene refuză. S-a schimbat ceva între timp?

Udo Burkholder: În această perioadă, am făcut mai multe tentative pentru a stabili o cooperare între serviciile vamale. Am încercat să organizăm întîlniri reciproce, vizite aale ofiţerilor vamali din Chişinău la Tiraspol şi invers, însă din păcate, pot să vă zic, că semnalele din partea Tiraspolului nu au fost tocmai pozitive. Această rămîne o întrebare în suspans, deci, în care nu avem nici un progres.

Europa Liberă: Regiunea transnistreană era văzută de mulţi din-afară ca o „gaură neagră” între Moldova şi Ucraina. Se mai poate spune asta de cînd UE şi-a trimis experţii la graniţa moldo-ucraineană ?

Udo Burkholder: Noi niciodată n-am considerat regiunea transnistreană drept „o gaură neagră”. Desigur că noi nu avem o viziune completă a ceea ce se întîmplă aici. Dar luând în consideraţie datele OSCE, datele Comisiei Europene care este prezentă aici, nu cred că regiunea transnistreană ar putea fi numită aşa. Cum am declarat şi mai înainte oficial, nu există vreo probă privind existenţa unui traficul ilicit de armament în cantităţi mari. Am depistat careva cantităţi, dar foarte mici, de arme de vînătoare, muniţii, dar nu în cantităţi foarte mari. Asta rezultă din datele comune pe care le deţinem.

Europa Liberă: Deşi iniţial misiunea era anunţată pentru doi ani, cu posibilitatea extinderii pentru încă un an, suteţi deja în Moldova de cinci ani. Mandatul misiunii a fost prelungit de mai multe ori - asta e o dovadă că lucrurile se îndreaptă cu paşi rapizi, sau, dimpotrivă, că efectele sunt mult mai greu de atins decît se aştepta la început?

Udo Burkholder: Aderarea la Uniunea Europeană în general este un proces foarte îndelungat şi există încă foarte, foarte multe lucruri care trebuiesc făcute. Mă tem că nici pînă în noiembrie 2011, pînă cînd a fost prelugit mandatul nostru ultima dată, nu vom reuşi să finalizam tot ce ne-am preconizat. Aşa că s-ar putea să fie nevoie de încă o prelungire a misiunii, pentru a realiza tot ceea ce ne-am pus în plan. Suntem într-un proces continuu, iar pe parcursul implementării unei acţiuni apar alte şi alte provocări. Apare efectul de cascadă. Pot spune cert că avem sistemul preliminar de schimb de informaţii între sistemul vamal al Moldovei şi Ucrainei, dar dacă vorbim despre un compartiment îngust cum ar fi gestionarea integrată a frontierei, aş putea să spun că această se va implementa nu mai devreme de anul 2015.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Udo Burkholder: „Gestionarea integrată a graniței moldo-ucrainene: cel mai devreme în 2015”. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647432
ultima actualizare: 23.01.2018