Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu George Dura: Perspectiva de integrare în UE ar clarifica relaţiile cu Rusia. Radio Europa Liberă. 09.12.2010.
Interviu cu George Dura: Perspectiva de integrare în UE ar clarifica relaţiile cu Rusia. Radio Europa Liberă. 09.12.2010.
Versiune tipar
09.12.2010

George Dura: „Vizita lui Radoslaw Sikorski şi Carl Bildt reafirmă mesajul anterior al UE că este nevoie de o coaliţie cu adevărat pro-europeană”.

Europa Liberă: Cum ar putea influenţa vizitele  demnitarilor europeni negocierile politice de la Chişinău? Mă refer la vizitele miniştrilor de Externe ai Poloniei şi Suediei, Radoslaw Sikorski şi  Carl Bildt.

George Dura: „Oficial nu ar trebui să influenţeze, pentru că trebuie să rămână un procese intern. Pe de altă parte, vin cu un mesaj, cred că, destul de clar. Ceea ce comportă mesajul lor este că vor, pentru binele Moldovei şi pentru binele Uniunii Europene, să fie o alianţă pro europeană. Şi de aceea merg şi discută cu liderii din fiecare partid. Polonia şi Suedia sunt ambele ţări care au propus parteneriatul estic, sunt ambii lideri politici, sunt ambii foarte pro europeni şi în sensul că ar vedea cu ochi favorabili o lărgire a Uniunii Europene către ţările din spaţiul post sovietic. Aşa că se vede în ce măsură ar vrea ei un guvern pro european în Chişinău, adică un guvern care se integrează nu numai de ochii lumii cu Uniunea Europeană, dar cu adevărat. Dar care ar deschide şi o cale spre o eventuală aderare.”

Europa Liberă: S-a discutat cu toate patru partide.

George Dura: „Cred că au stat foarte mult de vorbă cu Partidul Democrat şi cred în sensul ăsta...”

Europa Liberă: Şi foarte puţin cu Partidul Comuniştilor. Doar un sfert de oră.

George Dura: „Pentru că acolo se cunoaşte poziţia. Se ştie că există o voinţă de integrare europeană mai superficială. Pe când cu partidul domnului Lupu au stat de vorbă mai mult, mi se pare. Şi se ştie că acolo rezidă cheia formării alianţei. Şi eu cred că mai mult decât orice, ei au încercat să-l convingă pe domnul Lupu despre nevoia de a crea coaliţia asta cu partidele liberale.”

Europa Liberă: Occidentul şi-ar dori o coaliţie pro europeană la Chişinău. Dar Moscova nu ezită să spună că şi-ar dori o coaliţie de centru-stânga. În cazul ăsta, balanţa ar înclina unde?

George Dura: „Nu ştiu cum se va juca. Nu ştiu dacă acolo e un joc de influenţă între Uniunea Europeană şi Rusia. Dar în orice caz mesajul Uniunii Europene, sau al liderilor politici din Uniunea Europeană, a fost unul destul de clar şi înainte de alegeri, şi înainte chiar de campania electorală. Şi acum, cu aceste vizite, totuşi la un nivel destul de înalt. E nevoie de o coaliţie cu adevărat pro europeană şi nu una care zice că da, vrem să ne şi integrăm în Uniunea Europeană, după aia vrem şi un parteneriat strategic cu Rusia. Sigur că relaţii foarte bune şi strategice cu Rusia vor fi necesare şi sunt necesare oricând. Rămâne un partener foarte important. Dar având o perspectivă de integrare mai mare cu Uniunea Europeană, cred că de la sine şi relaţiile cu Rusia se vor clarifica. Fiindcă şi Uniunea Europeană are din ce în ce relaţii mai bune cu Rusia. Deci, Moldova poate privi şi relaţiile ei prin prisma Uniunii Europene cu Rusia. În timp, nu zic astăzi sau mîine, dar în câţiva ani se poate baza şi mai mult pe Uniunea Europeană pentru a-şi apăra interesele de Rusia.”

Europa Liberă: Credeţi că e bine ca politicienii să-şi asume responsabilitatea guvernării, care ar sta sub paravanul sfătuitorilor din exterior?

George Dura: „Nu cred. Ţine de maturizarea clasei politice şi până la urmă de suveranitatea unei ţări. Ca politician, nu ar trebui să aştepţi să vină oameni politici din exterior să-ţi spună cum să te comporţi, adică cum să susţii Guvernul, cu cine, ş.a.m.d. Asta într-un fel atestă încă o dată imaturitatea, nu specific a clasei politice, dar a culturii de a face politică. Şi faptul, că tot timpul e nevoie de un sprijin din exterior, sau de un semn din exterior ca să se facă următorul pas. Sigur că Moldova e un stat mic, e un stat cu dificultăţi mari şi tot timpul a avut o relaţie mai complexată faţă de vecinii mai mari.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu George Dura: Perspectiva de integrare în UE ar clarifica relaţiile cu Rusia. Radio Europa Liberă. 09.12.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 522393
ultima actualizare: 23.01.2018