Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: Un mesaj clar de sprijin din partea SUA. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.
Interviu cu Vlad Filat: Un mesaj clar de sprijin din partea SUA. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.
Versiune tipar
12.03.2011

Vlad Filat: „Sigur noi urmează încă să medităm şi să înţelegem importanţa acestei vizite, care este una cu adevărat istorică. Mesajul clar, fără echivoc, transmis Republicii Moldova, începând de la simplul cetăţean şi finalizând cu conducerea ţării, a fost unul foarte clar de sprijin şi de solidaritate.”

Europa Liberă: Domnul Biden a spus că Statele Unite doresc ca Republica Moldova să continue reformele. Poate Moldova să continue aceste reforme?

Vlad Filat: „Moldova este obligată să continue reformele, inclusiv şi cele care vizează domeniul politic, social. Şi pentru ca să reuşim, avem nevoie de sprijin.”

Europa Liberă: În ce ar consta acest sprijin?

Vlad Filat: „Având în vedere complexitatea problemelor cu care se confruntă ţara noastră, este evident că de unii singuri nu avem capacitatea să rezolvăm toate aceste probleme. Şi aici mă refer nu doar la sprijinul financiar, dar şi la cel care este necesar în calea noastră de integrare în structurile internaţionale, spre care fără acest sprijin nu avem cum să ne mişcăm.”

Europa Liberă: Şi dacă Statele Unite spun că susţin eforturile de ieşire a Republicii Moldova dintr-o îndelungată criză politică, credeţi că se depăşeşte acest lucru? Ne pomenim că mîine-poimîine se alege preşedintele? Uităm de blocajul politic?

Vlad Filat: „Noi nu am avut discuţii la acest subiect. Ţine de acum de capacitatea noastră internă. Atâta doar că mesajul a fost de sprijin şi s-au arătat foarte cointeresaţi în depăşirea acestei crize politice pentru ca să avem patru ani de zile în care să promovăm reformele.”

Europa Liberă: Domnul Biden spune, că i-ar plăcea să vadă că investitorii americani să fie prezenţi aici în Republica Moldova şi să existe nişte relaţii comerciale foarte bune. E posibil ca în timpul apropiat să ne pomenim cu oameni de afaceri din America? Care ar investi aici în Moldova mai mult?

Vlad Filat: „Este posibil şi este necesar, în acelaşi rând. Pentru aceasta urmează să continuăm dialogul, inclusiv prin scoaterea din relaţiile noastre a amendamentului Jackson Vanik, care presupune bariere în relaţiile noastre economice. Am primit asigurări că vom avea sprijinul necesar şi desigur urmează să fim mai energici în comunicarea cu potenţialii investitori americani. În acest an vom avea o misiune în Statele Unite ale Americii pentru a prezenta oportunităţile de afaceri ale Republicii Moldova. Şi sper, având şi suportul politic din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, că vom convinge ca să avem aceste investiţii, la care v-aţi referit şi care sunt necesare pentru noi.”

Europa Liberă: Ce domenii ar fi atractive pentru SUA?

Vlad Filat: „Domeniul energetic, IT, infrastructură şi multe alte domenii. Ne interesează o colaborare foarte intensă în domeniul educaţional. Spre exemplu, universitate americană aici la Chişinău ar reprezenta o bază solidă pentru sistemul educaţional din Republica Moldova, o posibilitate pentru copii noştri, care sunt extraordinari, să aibă posibilitatea să aibă acces la carte. Deci, în rezultat urmează să avem cetăţeni competitivi.”

Europa Liberă: Domnule premier, vicepreşedintele american a spus că Washingtonul va susţine orice rezolvare a conflictului transnistrean, care va duce la păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Aţi vorbit concret şi despre acest sprijin? Şi cumva, dacă Washingtonul ar putea să facă mai cooperantă şi Moscova, Federaţia Rusă în acest proces de negocieri?

Vlad Filat: „Washingtonul a fost şi este împreună cu noi în identificarea acestei soluţii pentru conflictul transnistrean. În cadrul întâlnirii, pe care am avut-o, domnul Biden a reiterat poziţia administraţiei americane de a fi împreună cu noi în identificarea unei soluţii, cu respectarea drepturilor suverane ale Repubicii Moldova. Şi în mesajul lui public, a menţionat foarte şi foarte apăsat despre faptul că Transnistria este parte din Moldova, şi Moldova cu Transnistria, făcând parte din ea, urmează să facă parte din familia europeană.

Domnul Biden, în discuţia pe care am avut-o, ne-a comunicat despre faptul că în cadrul vizitei la Moscova s-a discutat această problemă, problema transnistreană. Vreau să vă spun, că acest lucru înseamnă mult. Arată încă o dată importanţa, care este acordată de Statele Unite ale Americii acestei probleme.”

Europa Liberă: Domnule premier, care din callităţie vicepreşedintelui american v-au plăcut? Gesturi?

Vlad Filat: „Bine, cel mai mult mi-a plăcut, sigur, momentul în care dânsul, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o anul trecut la Washington, mi-a plăcut atunci când mi-a pus mâna pe umăr. A fost nu doar un gest, a fost un semn, care a însemnat suport şi care a însemnat energie de care aveam atât de mult nevoie la acea perioadă de timp şi de care am nevoie în continuare. În rest, sigur, este un politician, care are toate atributele necesare, cunoaşte extraordinar de bine cum să comunice cu oamenii. Şi mi-au plăcut foarte mult cuvintele, pe care le-a spus despre faptul, că trebuie să gândim la oameni, trebuie să ne uităm în jurul nostru, la cei care ne înconjoară, familia, copiii, să muncim mult pentru ca să asigurăm condiţii de viaţă prosperă aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: A făcut o „baie” în mulţime, ce impresii i-a lăsat poporul moldovean, cetăţenii Republicii Moldova?

Vlad Filat: „Am fost şi eu în cadrul acestei „băi”, am văzut entuziasmul oamenilor noştri, dar am văzut şi percepţia, pe care a avut-o dânsul. A fost cu adevărat mişcat. Eu i-am zis dânsului, că cei care erau în Piaţă veniţi să-l asculte, nu sunt doar din Chişinău. Sunt din toate raioanele Republicii Moldova, care au dorit sincer să vină, să vadă, să asculte. Şi lucrul ăsta l-a mişcat la fel de mult.”

Europa Liberă: Care este cadoul pe care i l-aţi dăruit?

Vlad Filat: „Hm, bine, este vorba despre un covor manual, care respectă întru totul tradiţiile vechi, fiind făcut manual, care este ţesut pe amblele părţi. Şi o vază din ceramică veche, cu inscripţiile necesare: „Cu drag din partea Moldovei”.

Europa Liberă: Credeţi, că de azi înainte, când veţi avea nevoie de un sfat, uşile de la Casa Albă vor fi deschise pentru Republica Moldova, pentru premierul ţării Vlad Filat?

Vlad Filat: „Pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru Republica Moldova sunt absolut sigur că avem aceste uşi deschise pentru a avea comunicarea necesară şi pentru a identifica soluţiile pentru multiplele probleme cu care ne confruntăm.”

Europa Liberă: Ce v-a spus fetiţa Dumneavoastră despre Joe Biden? Cum l-a văzut? Ca pe un bunic? Ca pe cine?

Vlad Filat: „Pot să vă spun, ce a spus Joe Biden despre fetiţa mea. A spus că este atât de frumoasă şi că vrea s-o ia cu el la Washington.”

Europa Liberă: Şi care a fost reacţia?

Vlad Filat: „A cui?”

Europa Liberă: A Dumneavoastră.

Vlad Filat: „Am trăit şi eu emoţii. M-a bucurat foarte mult că dânsa s-a simţit liber. Sper că a legat o prietenie cu nepoţica domnului vicepreşedinte, Finnegan, şi sper să aibă o comunicare bună. La fel cum şi soţia cu soţia dânsului, doamna doctor Jill Biden.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: Un mesaj clar de sprijin din partea SUA. Radio Europa Liberă. 11.03.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647996
ultima actualizare: 23.01.2018