Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Europarlamentarul Graham Watson: PE European îşi dă acceptul pentru un cadru de negociere între UE şi Moldova. Radio Europa Liberă. 15.09.2011.
Interviu cu Europarlamentarul Graham Watson: PE European îşi dă acceptul pentru un cadru de negociere între UE şi Moldova. Radio Europa Liberă. 15.09.2011.
Versiune tipar
15.09.2011

Parlamentul European a recomandat Uniunii Europene să ofere Republicii Moldova  un cadru-perspectivă de aderare. Recomandarea adresată Consiliului European, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă este inclusă într-o rezoluţie adoptată astăzi, pe marginea unui raport al europarlamentarului britanic, Graham Watson.

Europa Libera: Dle Watson, raportul dumneavostra cu privire la negocierile in vederea incheierii Acordului de asociere intre UE si Republica Moldova a fost votat astazi de Parlamentul European. La finalul acestei etape in munca dvs de raportor ce concluzii ati tras?

Graham Watson: „Cred ca Parlamentul a fost foarte multumit sa vada ca discutiile cu Moldova au decurs destul de bine, destul de rapid. Guvernul moldovean s-a angajat foarte activ si cu mult entuziasm, in ciuda dificultatilor, in procesul de integrare europeana. Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European isi da acceptul cu privire la cadrul de negociere intre UE si Moldova. In fapt, se upgradeaza actualul acord de la un „acord de nivel jos” la unul „de nivel intermediar”. Si cred ca daca lucrurile merg bine, intr-un an sau doi, vom reusi sa incheiem un acord si mai strans cu Moldova.

Sper sa am bucuria sa fiu din nou ales de Parlamentul European pentru a intocmi si acel raport, pentru ca mi-a facut o deosebita placere sa lucrez cu membrii tuturor grupurilor politice din diferite tari pentru a urmari procesul transformarii Moldovei dintr-o fosta tara comunista putin dezvoltata in ceea ce speram sa fie o economie de piata moderna, de succes si, deci, mai bogata, din cadrul sferei europene.”

Europa Libera: Cum am putea traduce acest „nivel intermediar” la care au ajuns relatiile dintre UE si Moldova?

Graham Watson: „Dintr-o perspectiva moldoveneasca asta inseamna ca Moldova va primi mai mult sprijin european. Atat ajutor financiar cat si transfer de know-how, experti, implicarea Moldovei in programe de inovatie tehnologica derulate de UE.”

Europa Libera: Uniunea Europeana trece, stiti bine, prin momente foarte dificile izvorate din criza datoriilor suverane. Pe de alta parte, expertii nu evalueaza deloc rau evolutia economiilor tarilor post-sovietice si a Rusiei care nu par a fi atat de afectate de aceasta criza precum economiile europene. In acest context, are aceeasi semnificatie suportul financiar al UE?

Graham Watson: „Da, cred ca actuala criza cu care se confrunta UE va avea un impact asupra Moldovei. Daca economiile Germaniei sau a Romaniei isi incetinesc ritmul de crestere, atunci oportunitatea pentru Moldova de a exporta bunuri in aceste tari scade si, deopotriva,  investitiile vestice vor fi afectate. Moldova trebuie sa se uite si in alte directii.

Exista oportunitati in fostele tari sovietice, in Turcia, a carei economie creste cu 10% pe an. Toata lumea recunoaste ca Moldova trebuie sa fie un succes si are nevoie de investitii indiferent de unde vin acestea. Insa cred ca incetinirea economica a UE este un fenomen temporar ceea ce va insemna ca vom asista la o revenire a cresterii oportunitatilor de investitii europene in Moldova.”

Europa Libera: As fi vrut sa abordam si tema conflictului transnistrean. Este inclusa in raportul Dvs?

Graham Watson: „Da, este. Este o chestiune dificila si sensibila pe care Moldova insasi este cea mai in masura sa o abordeze. Doar guvernul moldovean are informatiile la zi si simte cel mai bine cum trebuie abordata acesta chestiune. Insa sper ca dl Filat si dl Smirnov vor dialoga pe aceasta tema.”

Europa Libera: Oricum, multi au spus, si cred ca si opinia dvs era aceeasi, ca fara rezolvarea conflictului Moldova nu va progresa in acest proces de apropiere de UE. Vad insa ca nu se intampla asa. Iata, raportul Dvs. vorbeste de un nivel superior al relatiei de cooperare cu UE.

Graham Watson: „Transnistria nu este o acum problema in procesul de apropiere a Moldovei de UE. Insa va deveni atunci cand se va pune problema integrarii in UE.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Europarlamentarul Graham Watson: PE European îşi dă acceptul pentru un cadru de negociere între UE şi Moldova. Radio Europa Liberă. 15.09.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647958
ultima actualizare: 23.01.2018