Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Deciziile nechibzuite nu aduc decît prejudicii. Radio Europa Liberă. 05.10.2011.
Interviu cu Andrei Popov: Deciziile nechibzuite nu aduc decît prejudicii. Radio Europa Liberă. 05.10.2011.
Versiune tipar
05.10.2011

Europa Liberă: Conform ultimului sondaj de opinie, cu opt la sută s-ar fi diminuat încrederea moldovenilor în UE, sau că nu-şi mai doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceste argumente ale lui Vladimir Voronin acum stau bine pentru Federaţia Rusă?

Andrei Popov: „Cauzele unei receptive diminuări a susţinerii populare pentru opţiunile europene sunt multiple. O parte din ele derivă şi din schimbarea configuraţiei politice. Iată un important partid, care de opt ani de zile a fost la guvernare şi în ultima perioadă a promovat integrarea europeană ca singura opţiune strategică a politicii interne şi externe, acum este în opoziţie şi se repoziţionează, şi este mult mai euro-sceptic. Şi evident, o parte din susţinătorii acestui partid urmează linia partidului.

Pe de altă parte nu putem nega şi faptul că la ora actuală Uniunea Europeană nu trece prin cea mai fericită perioadă. Dar cu siguranţă, cum s-a demonstrat şi în trecut, această criză instituţională şi criză monetară de moment va fi depăşită şi Uniunea Europeană va demonstra viabilitatea şi atractivitatea acestei Uniuni.

Într-adevăr, este o situaţie paradoxală, nimeni nu vrea să iasă din Uniunea Europeană, iar toate statele din vecinătate, în primul rând din Balcanii de Vest vor să intre în Uniunea Europeană şi pentru Republica Moldova Uniunea Europeană rămâne cea mai importantă pârghie de modernizare, care nu are alternativă reală.”

Europa Liberă: Domnule Popov, dar Uniunea Euroasiatică este un proiect geopolitic? Sau este un vis electoral pentru anumiţi politicieni din spaţiul CSI?

Andrei Popov: „Alte state importante din spaţiul CSI, în primul rând mă refer la Ucraina, mai puţin conectate la pieţele europene, mult mai conectate la piaţa rusească, care ipotetic ar putea, judecând după această logică, ar trebui să fie în faţa noastră în coadă pentru integrarea în uniunea vamală, au o poziţie foarte rezervată.

Şi calculele economice arată că atâta timp cele trei state – Rusia, Belarus, Kazahstan, - nu au aderat la OMC, este imposibil de a face un calcul raţional cu privire la toate costurile şi beneficiile acestui proiect. Sigur că există şi o încărcătură geopolitică în acest proiect.

Proiectul presupune crearea unor structuri supra-naţionale, în care statele suverane deleagă competenţa de a lua decizii unor organe supra-naţionale. Or, ponderea voturilor, puterea de a influenţa deciziile va fi direct proporţional cu calibrul economic al statelor. Şi Moldova probabil, ipotetic vorbind, o ţară de talia Moldovei ar putea pretinde la trei-cinci procente din voturi. Ar fi un acţionar totalmente minoritar şi deci neglijabil.”

Europa Liberă: Premierul rus Vladimir Putin a dezvăluit acest proiect de creare a unei Uniuni Euroasiatice, care ar uni fostele republici sovietice. Preşedintele comunist Vladimir Voronin ar vrea să se dea bine pe lângă Vladimir Putin?

Andrei Popov: „Lasă politicienii să facă asemenea analize şi conexiuni. Doar mă voi limita la constatarea faptului că timp de opt ani de zile domnul preşedinte Voronin a avut puterea absolută în Moldova, bucurându-se şi de o susţinere parlamentară, inclusiv majoritate constituţională şi a avut toate posibilităţile să promoveze acest proiect, dar nu a făcut-o. Constat că devine încă un zig-zag în principiile politicii externe susţinute de acest partid.

Or, pentru o ţară ca Republica Moldova deciziile nechibzuite, aruncarea dintr-o extremă în alta nu pot decât să aducă prejudicii. Noi promovăm o politică externă echilibrată, eficientă şi calculată. Noi nu ne creăm duşmani, noi ne cultivăm prieteni şi avem nevoie de foarte mulţi prieteni în lumea de astăzi.

Dar cel mai important, avem nevoie de predictibilitate şi de seriozitate. Or, oricare proiect nou, radical trebuie să se bucure şi de susţinerea populaţiei şi de înţelegerea partenerilor, susţinerea în Parlament. De aceea consider că o responsabilă continuare a cursului de integrare europeană şi mobilizarea susţinerii tuturor forţelor din Parlament rămân obiectivul principal. Şi sper că este exact platforma pe care se vor putea reuni toate forţele responsabile de pe eşichierul politic din Republica Moldova.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Andrei Popov: Deciziile nechibzuite nu aduc decît prejudicii. Radio Europa Liberă. 05.10.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647506
ultima actualizare: 23.01.2018