Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Osipov: Se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist. Radio Europa Liberă. 12.12.2011.
Interviu cu Victor Osipov: Se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist. Radio Europa Liberă. 12.12.2011.
Versiune tipar
13.12.2011

Europa Liberă: Avem primele rezultate parţiale, care arată că Igor Smirnov ar putea să piardă în această luptă pentru putere în Transnistria după scrutinul de ieri. Agenţia Novîi Region anunţă că pe primul loc s-ar clasa Anatolie Kaminski, pe locul doi Evgheni Şevciuc, pe locul trei Igor Smirnov. Domnule Osipov, ce ar însemna pierderea puterii în Transnistria pentru Igor Smirnov?

Victor Osipov: „Dacă Smirnov va pierde puterea în Transnistria, aceasta va fi şi principala ​​semnificaţie. Vreau să spun că se vor înlocui la conducerea acestei regiuni, eventual, în această situaţie, persoanele. Nu ştiu însă dacă am putea să ne grăbim cu alte concluzii, la care probabil faceţi aluzie. Nu ştiu dacă asta ar însemna o schimbare esenţială a raporturilor dintre Chişinău şi Tiraspol în perspectiva reglementării transnistrene, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar în eventualitatea pierderii puterii, Igor Smirnov ar fi însuşit lecţia Moscovei? Nu a avut sprijinul Kremlinului şi de asta a pierdut alegerile? Sau cetăţenii de acolo nu-l mai vor pe Igor Smirnov?

Victor Osipov: „Întâi de toate eu aş vrea să fac totuşi, am încercat să mă informez din sursele puţine care există înainte de interviu pentru Europa Liberă: exit-pollul îl dă pe Smirnov în frunte.”

Europa Liberă: Câştigător.

Victor Osipov: „Da, cu 46 de procente, urmat de Şevciuc, cu 23 şi Kaminski abia pe locul trei, cu 22. Este o distribuţie esenţială pentru că dacă se va confirma după numărarea tuturor buletinelor, atunci va determina cine participă în turul doi. Ceea ce transmite Novîi Reghion se bazează pe numărarea propriu-zisă, din câte am înţeles a buletinelor într-un procent încă destul de redus.

De aceea să vedem, nu ştim încă care va rezultatul, dar la întrebarea pe care mi-aţi pus-o, legată de influenţa, de intervenţia factorului moscovit în alegerile de la Tiraspol – unii spun că în eventualitatea pierderii sau câştigului chiar a acestor alegeri de către Smirnov, acest ping-pong, sau aceste intervenţii vor scoate în evidenţă faptul că Transnistria este o entitate suverană, pe care nici chiar Kremlinul nu poate s-o influenţeze, sau nu poate să determine rezultatele proceselor politice interne.

Eu, totuşi, aş spune că această campanie electorală, pe care a urmărit-o toată lumea, cu arestări, percheziţii în familia Smirnov, acuzaţii, susţinere făţişă, prezenţa premierului actual din Rusia pe panourile cu Kaminski arată cu totul altceva. Arată cine de fapt este jucătorul principal în aceste alegeri. Desigur că nu înseamnă că va câştiga. Am văzut în Osetia de Sud surprize pentru tehnologii politici de la Moscova. Cel mai important şi cel mai mare putere, până la urmă, asemenea exemple arată o are totuşi alegătorul, orice nu am crede noi despre dânsul.”

Europa Liberă: Eu am fost ieri în stânga Nistrului, am discutat cu foarte mulţi alegători şi mulţi dintre ei îşi exprimau nedumerirea cum că o perioadă atât de lungă, 20 de ani, Igor Smirnov a fost susţinut de către Kremlin, apoi a ieşit aşa brusc din graţiile Moscovei, iar ruşii şi-au anunţat această susţinere pentru Anatolie Kaminski la aşa-zisul scrutin prezidenţial. Admiteţi că ar putea să se repete scenariul din Osetia de Sud cu repetarea alegerilor?

Victor Osipov: „Situaţiile sunt foarte diferite. Bun, eu trebuie să fac o remarcă, pentru că iarăşi am pomenit cuvântul alegeri. Sigur că această campanie are şi un alt obiectiv, sau are şi alt  efect colateral – se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist, cu competiţie reală, ceea ce de asemenea înţelegem cu toţii, ar putea servi ca şi argument pentru pretinsa statalitate transnistreană.

Dar nu ştiu, nu cred că scenariile pot fi, se pot repeta. Însă anumite similitudini există. Eu aş fi spus altceva – într-adevăr, am urmărit şi eu reportajele de ieri, cetăţenii din stânga Nistrului, populaţia din stânga Nistrului este foarte confuzionată.”

Europa Liberă: Absolut.

Victor Osipov: „Foarte confuzionată. Deci, dacă Caminschi iese pe locul trei, vă daţi seama, ce diferenţă? Să nu uităm că au fost alegeri în Duma de stat, care s-au desfăşurat şi în stânga Nistrului, în peste 20 de secţii de votare, acolo Edinaia Rosia a ieşit pe primul loc şi candidatul susţinut de Edinaia Rosia în alegerile locale să iasă pe locul trei? Cât de relevant este asta pentru autoritatea pe care Putin o are în regiune. Este, se vede clar o confuzie totală în mediu populaţiei şi mi-a plăcut o replică, dată de o doamnă intervievată ieri acolo. Întreabă: la ce speraţi, ştiţi cum întreabă la urnele de vot, şi zice: sperăm să fie mai bine, însă totul este în ceaţă, a spus ea şi cred că asta este caracteristica cea mai exactă, din perspectiva oamenilor.”

Europa Liberă: Din ceea ce am şi tot dacă e să facem trimitere la spusele oamenilor - întrebându-i şi eu despre viitorul Transnistriei pe mulţi alegători de acolo - unii spun parcă şi-ar dori reunificarea Moldovei. Mai mulţi spun că totuşi insistă pe edificarea unei regiuni.

Victor Osipov: „Valentina, eu îmi cer scuze – nu aş încerca să facem în baza discuţiilor particulare o cuantificare, câţi şi pentru ce optează din punctul acesta de vedere. Dar haideţi să observăm, şi ceea ce ai relatat acum este o confirmare, că pentru prima dată, eu nu prea am văzut înainte, mai ales în situaţii din astea destul de încordate legate de alegeri – destul de mulţi oameni au spus deschis în faţa camerelor de luat vederi că s-au săturat de această situaţie de izolare, de lipsă de perspectivă, de lipsă de statut.

Pentru că şi cetăţeanul, şi omul simplu din Transnistria are lipsă de statut, dacă nu-şi ia un paşaport ucrainean, rusesc, moldovenesc, sau românesc, eventual. Oamenii s-au săturat şi eu observ mulţi dintre ei, nu ştiu câţi sunt, dar este evident că o spun deschis, în faţa camerelor, votează cu totul altfel decât au votat înainte. Eu aş spune că din punct de vedere calitativ, nu ştiu cantitativ, se observă ideea, să zicem aşa, a reunirii cu Republica Moldova - este spusă în voce. Poate de voci puţine.”

Europa Liberă: Mai puţini moldoveni am văzut să vină să participe la acest aşa-zis scrutin din stânga Nistrului ieri. Dar ce ar putea să aducă nou o eventualitate a schimbării puterii de la Tiraspol în relaţia cu Chişinăul?

Victor Osipov: „Bine, factorul uman contează de asemenea. Desigur, un alt interlocutor în locul lui Igor Smirnov se va comporta altfel decât Smirnov. Eu iarăşi vreau să vă spun că sunt foarte prudent în aprecieri. Nu neapărat mai bine.

Modernizarea administraţiei de la Tiraspol de către forţe din afara Republicii Moldova nu neapărat va aduce beneficii Republicii Moldova. Se va schimba probabil totuşi stilul, tonalitatea, ş.a.m.d. Însă haideţi încă o dată să constatăm că regiunea este totalmente dependentă şi în special nu mă refer aici la toată masa de oameni, la populaţie, dar în special administraţia care este finanţată, este total dependentă de susţinerea financiară, geopolitică şi cu instrumente de forţă, pe care o oferă Moscova.

Deci, eu cred că nu trebuie să ne facem iluzii şi să continuăm eforturile metodice, pe care trebuie să le dezvoltăm, pentru că din păcate întârziem în dezvoltarea politicilor de reglementare, de reintegrare a ţării. Chişinăul trebuie să se înveţe a determina cursul acestui proces, dar nu să aştepte când el va fi facilitat de altcineva.”

Europa Liberă: Domnule Osipov, vă mulţumim.

.....

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Osipov: Se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist. Radio Europa Liberă. 12.12.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651256
ultima actualizare: 23.01.2018