Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Natalia Gherman: Comerţul cu UE ar putea fi liberalizat în 2013. Radio Europa liberă - 21.03.2012.
Interviu cu Natalia Gherman: Comerţul cu UE ar putea fi liberalizat în 2013. Radio Europa liberă - 21.03.2012.
Versiune tipar
22.03.2012

La Chișinău a avut loc săptămâna aceasta o primă rundă de negocieri privind acordul de liber schimb dintre Moldova și Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat astăzi Valentinei Ursu, șefa negociatorilor moldoveni, viceministrul de externe Natalia Gherman a oferit Europei Libere detalii despre cerințele Bruxelles-ului.

Europa Liberă: Semnarea acestui acord înseamnă o integrare economică a Republicii Moldova în UE?
 
Natalia Gherman:
,,Absolut, asta și este obiectivul viitorului acord, integrarea economică.”
 
Europa Liberă: Eventual, când ar putea fi semnat acest acord?
 
Natalia Gherman:
,,Conform spuselor comisarului european pentru comerț, Karel De Gucht, acest acord ar putea fi parafat, încheiat spre toamna anului 2013, bineînțeles după care urmează și parafarea acordului de asociere, semnarea acordului, care va include și acordul privind crearea zonei de liber schimb și procesul de ratificare.”
 
Europa Liberă: Acum acest acord eventual dacă e semnat trebuie să-i sperie pe oamenii de afaceri, sau să-i încurajeze?
 
Natalia Gherman:
,,Să-i încurajeze, bineînțeles. Pentru că acest acord pune baza juridică a relațiilor comercial-economice a domeniului investițional, protejării investițiilor, standardizării, concurenței la nivelul legislației Uniunii Europene, ceea ce va însemna cea mai mare încurajare, dar și garanție precum că oamenii de afaceri vor fi asigurați cu aceleași drepturi și cu aceleași garanții, precum le au colegii lor din spațiul european.”
 
Europa Liberă: Când v-am întrebat dacă nu cumva o să-i sperie pe cei care urmează să ajungă pe piața Uniunii Europene cu mărfurile moldovenești, nu în zadar v-am întrebat, pentru că se zice că anumiți agenți economici, îndeosebi cei din agricultură, ar putea să dea faliment.
 
Natalia Gherman:
,,Acordul presupune și un anumit grad de asistență, care va fi acordată de către stat. Atunci când producătorii, mai ales din sectorul agrar, vor fi cointeresați să preia întocmai toate normele și standardele, inclusiv calitatea produselor, regulile de origine precum există în Uniunea Europeană. Și Uniunea Europeană, bineînțeles, ne va asista la etapa de implementare a viitorului acord. Or, degrabă începem a negocia așa-numita agendă de asociere, un fel de plan de acțiuni pentru implementarea prevederilor viitorului acord, unde vor fi listate toate instrumentele, programele, resursele pe care ni le va pune Uniunea Europeană la dispoziție pentru implementarea excelentă a angajamentelor pe care le preluăm în contextul negocierilor.”
 
Europa Liberă: Doamnă Gherman, care dintre capitole se negociază mai greu, mai dificil?
 
Natalia Gherman:
,,Prevederile sanitare și fitosanitare, ceea ce ține de calitatea produselor agricole. Deci, aceasta înseamnă nu numai preluarea normelor, standardelor care există în Uniunea Europeană, dar și instalarea anumitor echipamente, laboratoare, care vor verifica calitatea produsului înainte de export. Însă din punctul meu de vedere, aceasta este și cea mai benefică parte a viitorului acord, deoarece în primul rând vor câștiga consumatorii din Republica Moldova. Atunci când vom începe a certifica produsele noastre agricole, în special de origine animalieră conform normelor de siguranță alimentară, existente în Uniunea Europeană vom beneficia noi în primul rând, nu numai partenerii noștri unde vom exporta producția dată. Și aceasta va avea un efect benefic asupra populației Republicii Moldova.”
 
Europa Liberă: Va fi mai ușor de accesat anumite fonduri europene pentru dezvoltarea economiei naționale?
 
Natalia Gherman:
,,Evident, atunci când baza juridică în privința concurenței, în privința ajutoarelor de stat, achizițiilor publice, dar și a protejării investițiilor străine va fi egalată cu cea a Uniuni Europene atât creditorii noștri externi, atât instituțiile europene, cât și potențialii investitori în economia Republicii Moldova se vor simți mult mai siguri și vor veni în Moldova. Vor veni cu fonduri, cu credite, cu mai multe proiecte investiționale, ceea ce ar însemna ulterior și modernizarea economiei Republicii Moldova. Asta este cel mai important obiectiv al viitorului acord.”
 
Europa Liberă: Între timp, tot mai mulți politicieni atât din opoziția parlamentară, cât și din cea extraparlamentară încearcă să acrediteze ideea că Moldova nu este așteptată în Uniunea Europeană și acolo viața nu este cea mai bună, acum, mai ales când această criză a dat și bătăi de cap și occidentalilor, și insistă pe pedalarea ideii către uniunea euro-asiatică.
 
Natalia Gherman:
,,Uniunea Europeană rămâne cel mai atractiv model integraționist existent pe continentul european, care de-a lungul anilor și-a demonstrat eficacitatea. A reușit să dezvolte un model atât economic, cât și social sustenabil, apreciat de populația Uniunii Europene. Evident că sunt la această etapă dificultăți de ordin economico-financiar, mai ales în legătură cu criza în zona euro. Însă vedem deja primele semne de depășire a acestei crize și evoluțiile în Europa Centrală și de Est nu sunt chiar atât de negative. În ceea ce privește uniunea euro-asiatică urmează să vedem ce fel de uniune mai este și aceasta. Ea nu există deocamdată, aceasta este un proiect, care a venit din partea Moscovei. Și înainte de a face publicitate acestui nou model care există deocamdată la nivel de idee, eu aș sugera să vadă cum va funcționa îndată ce va fi creată din toate punctele de vedere. Or, doar ceea ce există poate demonstra tendințe, evoluții și atunci se poate de vorbit dacă este convingător sau nu. Din punctul nostru de vedere ceea ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană din contra, demonstrează că în condițiile unei crize profunde doar prin unitate, doar prin conjugarea eforturilor și solidaritate, care într-adevăr există în Uniunea Europeană, se poate depăși orice criză. Pentru noi rămâne cel mai important tema de acasă, continuarea reformelor, modernizarea și europenizarea țării, din toate punctele de vedere. Atunci când vom fi gata, atunci vom bate la ușa Uniunii Europene și vom solicita statut de țară candidat. Acordul de liber schimb, pe care-l negociem zilele acestea la Chișinău, continuarea negocierilor acordului de asociere ne vor pregăti foarte bine din punctul de vedere al acestui aranjament nou contractual, după care vom fi mult mai eligibili pentru obținerea statutului de țară candidat.”
 
Europa Liberă: Dumneavoastră împărtășiți optimismul unora, care spun că Moldova în 10 ani ar avea șansa să adere la UE?
 
Natalia Gherman:
,,Da.”
 
Europa Liberă: Pe ce vă bazați, sau cu ce alimentați optimismul?
 
Natalia Gherman:
,,În primul rând pe rezultate concrete în privința obținerii celor patru libertăți. Vom încheia cu succes prima fază de acțiuni pe vize în curând. Sunt sigură că în a doua jumătate a anului vom fi trecuți pentru implementarea celei de-a doua și a ultimii faze a planului de acțiuni.”
 
Europa Liberă: Obținerea regimului fără vize pentru când?
 
Natalia Gherman:
,,Neașteptând la cea de-a doua fază deja implementăm prevederile blocului unu și doi. Am obținut anumite fonduri pentru implementarea cu succes a blocului trei și patru – securizarea hotarului, implementarea conceptului managementul integrat la frontiere, reforma Ministerului de Interne, reformarea Serviciului de grăniceri și pe domeniul patru – drepturile omului, strategia de reforme în justiție, planul de acțiuni pentru implementarea drepturilor omului și toate celelalte convenții și instrumente internaționale în domeniul drepturilor omului sunt implementate. Decizia va depinde de verdictul statelor membre. Deci, atunci când te uiți la rezultatele concrete obținute de Republica Moldova suntem diferențiați, suntem apreciați de toate cele 27 de state membre. Să vedem cum va evolua situația din punct de vedere al gestionării migrației, altor crize din domeniul migrației și securitate. Avem speranța și încrederea că vom fi apreciați după meritele obținute.”
 
Europa Liberă: Vă feriți acum să mai spuneți o dată pe când Republica Moldova ar putea să obțină abolirea regimului de vize.
 
Natalia Gherman:
,,Vom fi gata să cerem acest lucru insistent așa cum ne-am și propus, spre finele anului curent, bazându-mă pe rezultatele concrete obținute de noi. Nu pot să vă spun exact când Consiliul statelor membre va fi gata să răspundă acestei solicitări într-o manieră pozitivă, așa cum ne așteptăm. Însă nu văd nici un motiv pentru un refuz nefondat, deoarece mai mult și mai mult în Uniunea Europeană statele deci în afara Uniunii sunt apreciate după meritele obținute pe baza de diferențiere, ceea ce creează și o competiție sănătoasă între partenerii Uniunii Europene în afara Uniunii. Și toate acestea ne inspiră încredere că Moldova poate fi evaluată destul de pozitiv și destul de repede.”
 
Europa Liberă: Moldova ar putea să nu obțină liberalizarea regimului de vize în caz că se împotrivește adoptării legii privind antidiscriminarea. E o cerință dură din partea Bruxellesului?
 
Natalia Gherman:
,,Moldova trebuie să implementeze tot pachetul de cerințe menționat în planul de acțiuni moldo-comunitar pe liberalizarea regimului de vize. Acest proiect legislativ face parte din blocul patru al planului de acțiuni. Proiectul legii a fost înaintat Parlamentului spre examinare, apoi retras de către Guvernul Republicii Moldova pentru anumite modificări la recomandarea deputaților moldoveni. Între timp, a avut loc procesul amplu de consultări cu societatea civilă, proiectul a fost îmbunătățit, urmează să fie reîntors Parlamentului pentru ratificare. Și acest proiect legislativ este foarte important pentru completarea bazei juridice existente în Republica Moldova în domeniul drepturile omului. Partenerii europeni într-adevăr atribuie o importanță deosebită deoarece acesta face parte din Aquil comunitar în domeniul respectiv și este imposibil de imaginat chiar și solicitarea statului candidat Republica Moldova fără blocul drepturile omului, al legislației naționale. Acest proiect de lege este inclus în planul de acțiuni. Va fi o condiție sine qua none și a trecerii Moldovei la cea de-a doua fază a implementării planului de acțiuni pe vize.”
 
Europa Liberă: E limpede, fără adoptarea legii antidiscriminare Moldova nu are nici o șansă să obțină regimul liberalizat de vize.
 
Natalia Gherman:
,,E absolut limpede. Tot ce trebuie e doar să vedem care sunt prevederile acestui plan de acțiuni, care de fapt reprezintă toate condiționalitățile obținerii regimului liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Este adevărat că Moldova și Ucraina trebuie să facă acest pas la etapa de asociere cu politicile Uniunii Europene, însă acestea sunt cerințe noi înaintate statelor aspirante la Uniunea Europeană, ținându-se cont de faptul că ultimul val de extindere și ultimul val de negociere a statelor în proces de aderare, deci statele Balcanilor occidentali au reprezentat anumite dificultăți, efecte negative asupra securității interne în Uniunea Europeană. Deci a fost făcută o reevaluare a condiționalităților impuse statelor aspirante. Respectiv, Moldova și Ucraina trebuie să implementeze anumite criterii un pic mai devreme decât au făcut Ungaria și România în timpul negocierilor. Însă aceasta ar însemna că vom fi mult mai bine pregătiți pentru etapa negocierilor de aderare.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Natalia Gherman: Comerţul cu UE ar putea fi liberalizat în 2013. Radio Europa liberă - 21.03.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650522
ultima actualizare: 23.01.2018