Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Jennifer Leigh Brush: Prelungirea conflictului transnistrean este „foarte costisitoare”. Radio Europa Liberă. 16.04.2012.
Interviu cu Jennifer Leigh Brush: Prelungirea conflictului transnistrean este „foarte costisitoare”. Radio Europa Liberă. 16.04.2012.
Versiune tipar
17.04.2012

Marţi încep la Viena noi discuţii în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean. Pentru prima data, misiunea OSCE din Moldova va fi reprezentată de noua ambasadoare Jennifer Brush, care a acordat astăzi un interviu Europei Libere:

Europa Liberă: Care sunt aşteptările OSCE de la această reuniune în formatul 5+2  privind reglementarea conflictului transnistrean  care este programată pentru zilele de 17-18 aprilie la Viena.
 
Jennifer Brush: „Este foarte bine că este deja a doua reuniune oficala în formatul 5+2. Prima reuniune a avut loc la Dublin şi vrem să spunem că a fost o reuniune foarte bună, foarte pozitivă, s-au discutat o serie de chestiuni foarte importante şi suntem bucuroşi să vedem că toate părţile implicate în soluţionarea conflictului transnistrean, deci în formatul 5+2, ceea ce înseamnă 7 părţi prezente în sală, au o atitudine foarte constructivă, foarte pozitivă în această direcţie şi sunt gata să identifice soluţiile pentru problemele cu care se confruntă oamenii. Soluţionarea lor va permite oamenilor să ducă un mod de viaţă mult mai bun, atât pentru ei, cât şi pentru copii lor. Pot să zic că astfel de conflicte au devenit a fi foarte scumpe mai ales un conflict care durează deja de 20 de ani. Sunt scumpe atât pentru comunitatea internaţională, cât şi pentru Republica Moldova şi de aceea pentru ca oamenii să aibă o viaţă mai bună este foarte important de a le soluţiona. Şi sunt mai mult decât convinsă că persoanele care locuiesc aici în Moldova pot să soluţioneze acest conflict de unii singuri, dar noi suntem aici pentru a vă susţine.”
 
Europa Liberă: Când aţi vorbit despre preţ imediat m-am gândit care ar fi costul care trebuie să-l plătească Chişinăul pentru soluţionarea acestei probleme transnistrene? Pentru că în ultimul timp se discută foarte mult despre ce statut trebuie să-i fie acordat acestei regiunii de est ştiind ca unii analişti acreditează ideea că Chişinăul ar putea să plătească scump Moscovei. Putem vorbi despre un pret politic? 
 
Jennifer Brush: „Dvs. vorbiţi despre preţul politic însă aici este vorba de preţul economic, adică preţul care afectează viaţa zilnică a persoanelor. Deci aici mă refer la situaţia economică. Indicii economici arată că nivelul de viaţă pe ambele maluri ale râului Nistru a scăzut în ultimii ani şi aceasta afectează viaţa oamenilor. În Statele Unite, cât şi în Europa există principiul de negocieri – soluţii reciproc benefice – soluţii în care ambele părţi câștigă şi suntem în căutarea unor astfel de soluţii. În această regiune a lumii părţile de regulă în procesul de negocieri caută soluţii zero, adică în care o parte câștigă, iar cealaltă pierde. Însă în cazul acesta noi dorim ca ambele părţi să fie câștigătoare. Recent au fost semnate două înţelegeri: înţelegerea cu privire la reluarea traficului feroviar şi înţelegerea cu privire la eliminarea deşeurilor radioactive, care este o înţelegerea foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor. Şi aceste două înţelegeri au fost atinse de către părţi de sine stătător, ceea ce arată că părţile sunt capabile să soluţioneze singure unele probleme. Pe viitor se discută şi atingerea unei înţelegeri privind telecomunicaţiile, este foarte importantă comunicarea dintre persoane, comunicarea prin internet, comunicarea prin telefoanele mobile, acestea vor duce la dezvoltarea societăţii şi la consolidarea acesteia.”
 
Europa Liberă: Guvernarea de la Chişinău insistă ca Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene să li se transforme statutul de observatori în statut de mediatori la masa de negocieri in formatul 5+2, e posibil acest lucru?
 
Jennifer Brush: „Nu pot să comentez asupra acestei întrebări întrucât sunt un diplomat american însă aici reprezint interesele OSCE şi sunt foarte mândră de rolul pe care îl are OSCE în acest proces. Însă pot să zic că, atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană sunt prezente la masa de negocieri au întotdeauna dreptul de a-şi expune părerile, de a-şi exprima punctul de vedere în cadrul acestui proces.”
 
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre vizita pe care o întreprinde domnul Rogozin la Chişinău şi Tiraspol?
 
Jennifer Brush: „Domnul Rogozin este un diplomat bine cunoscut, am urmărit atent activitatea acestuia la Bruxelles în cadrul NATO. Se exprimă foarte limpede. Vreau să spun că activitatea Federaţiei Ruse în regiune este binevenită întrucât este in spaţiu fost sovietic şi Rusia trebuie să joace aici un rol constructiv. Nu există o alegere dintre Rusia sau Uniunea Europeană, trebuie să avem relaţii foarte bune cu toată lumea în regiune. Deci salutăm activitatea Federaţiei Ruse în regiune. Sperăm ca vizita domnului Rogozin să fie una constructivă şi productivă.”
 
Europa Liberă: Vreau să vă întreb. Republica Moldova trebuie sa mearga pe calea eurointegrării cu sau fără Transnistria?
 
Jennifer Brush: „Cunoaştem că integrarea în Uniunea Europeană este un proces foarte complicat, de aceea este prematur să spun cu ce condiţii Republica Moldova urmează să adere la Uniunea Europeană. Vreau să vă spun că în activitatea mea în Balcani, după cum cunoaşteţi Serbia şi Muntenegru au deja statut de ţară candidat  pentru aderarea la UE. Este un proces într-adevăr foarte complex. Ceea ce este important de implementat în regiune sunt reformele în domeniul supremaţiei legii, consolidării democraţiei şi a instituţiilor democratice, combaterii traficului de fiinţe umane, drogurilor, combaterii corupţiei, a crimei organizate. Şi acestea trebuie făcute indiferent de când Moldova se va integra în Uniunea Europeană. Rolul misiunii OSCE în Moldova este să se ocupe şi de aceste probleme la fel de importante ca şi reglementarea conflictului. Şi de aceea suntem gata să colaborăm, atât cu partenerii de pe malul drept, cât şi cu cei de pe malul stâng în atingerea acestor obiective. La moment există două provocări în calea integrării europeană a Republicii Moldova, aici vorbim despre adoptarea legii privind non-discriminarea şi închiderea canalului de televiziune NIT. Cât priveşte legea anti-discriminare considerăm că ţine de drepturile fundamentale ale omului şi majoritatea ţărilor europene au adoptat această lege şi trebuie să fim conştienţi că pentru a corespunde într-adevăr normelor şi standardelor europene este foarte important de adoptat şi această lege. Îndemn cetăţenii Republicii Moldova să se gândească despre adoptarea acestei legi, pasul pe care restul ţărilor europene deja l-au întreprins. Cât priveşte retragerea licenţei de la postul de televiziune NIT considerăm că închidere a oricărui canal de televiziune trebuie să fie făcut într-un mod cât mai deschis şi transparent. Deci, cât priveşte iarăşi legea anti-discriminare este o chestiune sensibilă nu doar pentru Republica Moldova cât şi pentru alte state. Chiar să vorbim şi despre Statele Unite ale Americii, acum suntem în campania electorală pentru alegerea preşedintelui, chiar şi acum această chestiune apare şi este discutată. Este o problemă foarte importantă întrucât câțiva zeci de ani în urmă şi femeile au fost discriminate şi pentru a atinge ceea ce avem acum a fost nevoie de luptă. Un exemplu elocvent în acest sens  sunt chiar  eu care deţin  acest post aici în Republica Moldova fiind femeie. Trebuie să luptăm şi în această direcţie întrucât trebuie să asigurăm drepturi egale şi un nivel de toleranţă ridicat în societate.”
 
Europa Liberă: Doamnă ambasadoare, edificarea unui stat de drept s-a dovedit a fi un proces deloc uşor, totuşi vorbind despre democratizarea ţării pe cât de dificil i se pare Misiunii OSCE  de a democratiza fie malul drept, fie malul stâng al Nistrului?
 
Jennifer Brush: „Democraţia nu ţine doar de elita politică, de liderii pe care îi alegem, ci de fiecare om în parte. Este dreptul şi responsabilitatea fiecărui cetăţean. Oamenii trebuie să ceară ca liderii să se conformeze normelor democratice, oamenii trebuie să fie cei care să se conducă de aceste norme democratice şi să-şi cunoască drepturile. Este responsabilitatea fiecărui cetăţean de pe ambele maluri ale Nistrului să ceară democraţie.”
 
Europa Liberă: Pe parcursul acestei şederi scurte în Republica Moldova ce impresii vă lasă această ţară?
 
Jennifer Brush: „Sunt un mare fan al diversităţii şi venind aici  pot să zic că Republica Moldova este o ţară foarte diversă, cu oameni foarte frumoşi şi diferiţi. Nu am avut  posibilitate să călătoresc prin ţară însă am mers prin Chişinău şi pot să zic că este o parte a istoriei şi  această regiune. Planific să merg şi prin alte oraşe ale Republicii Moldova pentru a vedea care sunt aspiraţiile, care sunt speranţele oamenilor de acolo. Am venit în Republica Moldova singură deocamdată, feciorul meu urmează să finiseze clasa a patra în Statele Unite şi în curând se va alătura şi el.In această perioadă de timp voi dedica viaţa mea cât şi viaţa feciorului meu pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova. Accentuez de fiecare dată feciorul meu, pentru că, nu este doar o funcţie – dedic o parte atât din viaţa mea, cât şi din viaţa feciorului meu acestei ţări.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Jennifer Leigh Brush: Prelungirea conflictului transnistrean este „foarte costisitoare”. Radio Europa Liberă. 16.04.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647422
ultima actualizare: 23.01.2018