Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: Cu ce scop vine Angela Merkel la Chişinău? Radio Europa Liberă. 05.07.2012.
Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: Cu ce scop vine Angela Merkel la Chişinău? Radio Europa Liberă. 05.07.2012.
Versiune tipar
05.07.2012

Europa Liberă: S-a anunţat despre o eventuală vizită apropiată a cancelarului german Angela Merkel la Chişinău. Ea vine în Republica Moldova în ce scop?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Bineînţeles, putem specula despre mai multe motive. În primul rând, doamna Merkel, după toate eforturile pe care le-a făcut pe frontul european şi cu toate dificultăţile pe care în problema datoriilor ţărilor cu probleme din Uniunea Europeană, cancelara germană ar dori să mai deplaseze puţin tema şi s-o lărgească în acelaşi timp în ceea ce priveşte treburile europene. Iar proiectul ţărilor din Estul Uniunii Europene este un proiect tipic german, care a fost susţinut de la început mai ales şi câte o dată şi împotriva altor ţări, cum ar fi Franţa, susţinerea acestor ţări în a se apropia, nu vorbesc de integrare în momentul de faţă, de a se apropia de Uniunea Europeană. Doamna Merkel merge pe proiectul german. Susţinerea pentru memorandumul Meseberg, adică acea înţelegere între domnul Medvedev, preşedintele de atunci al Rusiei, şi doamna Merkel de a susţine o soluţie a problemei Transnistriei, dar în nişte condiţii foarte puţin specificate în mod public, nu au găsit sprijinul Uniunii Europene până acum. Iar Rusia care ar fi dorit o astfel de soluţie, dar la condiţiile ei, până acum nu a făcut nici un pas înainte. Şi aici cred că am ajunge la a doua problemă: Germania ar dori să vadă şi cum ar reacţiona Rusia la o repunere a acestei probleme. Cred că nimeni nu are speranţe că domnul preşedinte Putin va fi mai deschis în ceea ce priveşte soluţionarea problemei Transnistriei, aşa cum speră să se realizeze de către

Germania şi de către Uniunea Europeană. Adică soluţionarea acestei probleme, dar în acelaşi timp în condiţiile în care Republica Moldova ar rămâne un stat viabil, ar rămâne şi ar deveni şi mai pronunţat un stat democratic şi în condiţiile demilitarizării, adică a retragerii trupelor ruseşti. Acest proiect până acum nu a avut prea mare susţinere din partea Rusiei.”
 
Europa Liberă: Credeţi că ar exista o înţelegere tacită între Germania şi Rusia referitor la federalizarea Republicii Moldova? Pentru că au fost lansate aceste zvonuri, unii cred acestor speculaţii, alţii nu cred. Chiar şeful diplomaţiei moldave, Iurie Leancă, spunea că sunt doar nişte speculaţii despre federalizare, că nu au nimic cu realitatea. Cum să înţelegem?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Anumite semnale, reflexe, care numai dacă sunt puse cap la cap dau un semn mai clar, anumite semnale, cum spuneam, arătau în direcţia că ideile Rusiei de soluţionare a problemei printr-o federalizare nespecificată ar putea să fi găsit sprijin şi în Germania. De ce? În Germania ideea federalizării şi federaţia în sine este un fel de vacă sacră, pentru că şi în Germania sistemul federalist se presupune că ar fi cel mai adecvat. Unii se îndoiesc, ca şi mine, pentru soluţionarea tuturor problemelor unui stat. Dar presiuni în sensul cuvântului nu cred că s-au făcut. Cert este că acea vizită a unor demnitari din Republica Moldova pentru a studia problema federalizării, aşa cum funcţionează în Germania, a avut loc.”
 
Europa Liberă: În cercurile Dumneavoastră de cunoştinţe de acolo, din Germania, e pe ordinea zilei acest subiect – federalizarea Moldovei?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Dacă mă întrebaţi pe anumite cercuri, recunosc că sunt persoane care ar crede că Republica Moldova, acest lucru s-a şi discutat, ar trebui să facă anumite concesii, dacă ar dori să realizeze această înţelegere-memorandum Meseberg. Şi s-a vorbit la un moment dat că atât Moldova ar trebui să renunţe la acea lege din 2005, sau cel puţin s-o atenueze, iar atunci probabil că şi Rusia ar face presiuni asupra Transnistriei ca şi ea să renunţe la rezultatul ultimului sondaj în ceea ce priveşte independenţa. Deci, anumite idei există, însă nu cred că cineva din Germania ar dori să facă realmente presiuni asupra Republicii Moldova, mai ales că totuşi Germania este un stat democratic, Germania este totuşi foarte interesată de existenţa unui stat moldovenesc funcţional, a unui stat unitar. Şi federalizarea este contrariul unui stat unitar funcţional, care îşi păstrează prerogativele cele mai importante pe întregul teritoriu, nu există.”
 
Europa Liberă: Am auzit unii analişti spunând că Transnistria pentru Chişinău devine o coadă de şopârlă, de care se poate debarasa repede.
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Este o altă problemă. Recunosc că şi eu personal am pus această problemă cu semnul întrebării deja din 2004 şi nu am renunţat complet la această idee.”
 
Europa Liberă: Şi care vă sunt argumentele?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„N-ar fi că Transnistria trebuie abandonată total, aceasta ar fi ideea principală, ci numai să se spună celor guvernanţi din Transnistria: dacă voi insistaţi asupra ideilor voastre de a realiza reunificarea, adică cu un drept de veto mai ales asupra politicii externe, atunci hai să închidem graniţa administrativă pe Nistru, deocamdată, până ce voi aţi ajuns la concluzia că atitudinea voastră este nocivă asupra politicii Republicii Moldova în întregul ei. În al doilea rând, Transnistria este o condiţie, care îngreunează drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană şi în ciuda progreselor care s-au făcut în ceea ce priveşte măsurile de încredere pe Nistru şi care sunt importante, însă care totuşi nu mi se pare a fi atins problemele principale, cred că Republica Moldova ar avea foarte multe avantaje. În al doilea rând reunificarea ar fi extrem de costisitoare, vedem noi care este situaţia în Germania reunificată, şi problemele interne, problemele unităţii interne etnice, politice, ale mentalităţilor, care deja de pe acum nu sunt cele mai uşoare în Republica Moldova, ar deveni infinit mai mari. Deci, ideea mea de a pune, ca să spun aşa, un punct nefinal, un punct de atenţie în această  problemă n-ar trebui subestimat.”
 
Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, deci Dumneavoastră lăsaţi să se înţeleagă că totuşi eventuala vizită a doamnei Angela Merkel, cancelara Germaniei, la Chişinău, ar însemna mai mult discuţii pe marginea euro-integrării, decât a federalizării?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Da. Mai trebuie să ne gândim la un alt lucru: problema politicii de Est a Germaniei, problema vis-a-vis de statele mai ales Moldova şi hai să spunem Ucraina, a mai suferit o schimbare în ultima vreme, pe care să nu o uităm – în ceea ce priveşte Ucraina, care era foarte aproape de încheierea unei înţelegeri de asociere cu Uniunea Europeană şi care a fost stopată din cauza evenimentelor în legătură cu doamna Timoşenko. În această dispută Germania a avut un rol central şi un rol destul de proeminent. Transmiţând semnale către Moldova că Germania nu a abandonat proiectul de a aduce aceste ţări mai aproape de Uniunea Europeană, cred că este un semnal general în ceea ce priveşte această politică de Est, dar în al doilea rând Germania ar putea şi aş găsi un lucru foarte benefic, ar putea să-şi concentreze atenţia mai mult asupra Moldovei, pentru că într-adevăr cu Ucraina relaţiile s-au înrăutăţit eventual puţin din cauza acestei atitudini vis-a-vis de Ucraina. Şi mai este un semnal, care pe mine personal mă bucură foarte mult. S-a crezut, s-a speculat şi au fost şi temeri rostite în presa moldovenească, cum că odată viitorul proiectului Meseberg, intrat într-un con de umbră, ceea ce este cazul în momentul de faţă, şi mai ales după schimbarea preşedinţiei din Rusia, acest proiect ar putea să atingă şi interesul Germaniei pentru Republica Moldova. Adică, hai să spunem mai concret, dacă Germania, şi împreună cu ea Uniunea Europeană, nu poate puncta în această înţelegere Meseberg, adică prin soluţionarea dorită a problemei transnistrene, să se ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte politica de securitate în Europa, atunci temerea a fost interesul pentru Republica Moldova ar putea să devină mult mai mic. Ei, aici toţi s-au înşelat care au crezut acest lucru. Nu, interesul pentru Moldova este viu în Germania şi cred că la acest lucru contribuie şi relaţia foarte bună, personală între doamna Merkel şi domnul Filat, şi domnul Leancă.”
 
Europa Liberă: Ce le-aţi spune unor comentatori, care acreditează ideea că doamna Merkel ar veni la Chişinău mai mult pentru Federaţia Rusă, decât pentru Republica Moldova?
 
Anneli Ute Gabanyi:
„Acest lucru nu mi se pare prea logic, pentru că dacă Germania vrea să discute cu Rusia, nu are nevoie de Republica Moldova. Dimpotrivă, şi în Germania politicienii de la vârf şi-au dat seama că relaţiile cu Rusia nu sunt pe cale de a deveni mai uşoare. Dar pe de altă parte Germania nu ar trebui să demobilizeze în sensul ca să lase baltă şi proiectul Moldovei. Dimpotrivă, mi se pare a fi un semnal foarte pozitiv pentru Republica Moldova, mi se pare a fi un semnal că în ciuda acestor eventuale probleme mai mari în ceea ce priveşte noul regim de la Moscova, Germania are de gând să-şi realizeze anumite proiecte care i-au devenit dragi, au devenit importante pentru ea şi subliniez – interesul pentru Republica Moldova nu a scăzut, după ce proiectul Meseberg a intrat într-un oarecare con de umbră.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: Cu ce scop vine Angela Merkel la Chişinău? Radio Europa Liberă. 05.07.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647482
ultima actualizare: 23.01.2018