Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Mihai Gribincea: „Cu paşi mici ne mişcăm înainte”. Radio Europa Liberă. 28.08.2012.
Interviu cu Mihai Gribincea: „Cu paşi mici ne mişcăm înainte”. Radio Europa Liberă. 28.08.2012.
Versiune tipar
29.08.2012

Luna septembrie va fi una încărcată în evenimente legate de parteneriatul Republicii Moldova cu NATO: mai întâi la Cartierul general al organizaţiei de la Bruxelles va avea loc o reuniune de evaluare a progreselor înregistrate de Republica Moldova în cadrul acestei cooperări, iar mai apoi Chişinăul va fi vizitat de un grup de ambasadori NATO ai ţărilor nealiniate sau neutre pentru nu schimb de experienţă. Într-un interviu cu postul nostru de radio, Mihai Gribincea, ambasadorul moldovenesc la NATO a discutat despre speranţele şi pregătirile de aceste evenimente. Cum se poate caracteriza la acest moment aceste relaţii, l-am întrebat mai întâi pe domnul ambasador:
 
Mihai Gribincea: „Este o relaţie în ascensiune. Schimbările de la Chişinău, rezolvarea crizei cu alegerea preşedintelui a fost un semnal foarte pozitiv, că totuşi Republica Moldova este o ţară unde democraţia funcţionează. Paşii, chiar dacă mici, făcuţi pe linia NATO, schimbă totuşi percepţia Moldovei. Cu atât mai mult că, cred, şi la Chişinău se înţelege tot mai mult că implementarea IPAP se înscrie de fapt organic în obiectivele de integrare europeană a Republicii Moldova şi complimentează, influenţând benefic, procesul nostru de apropiere de UE.

Deschiderea pe care o manifestăm acum comparativ cu ceea ce a fost în trecut cred că este salutată aici. Am avut în martie curent vizita prim-ministrului, domnului Vlad Filat, la cartierul general al NATO. Prim-ministrul a declarat  că autorităţile Republicii Moldova nu privesc statutul de neutralitate drept un obstacol în calea cooperării cu NATO, că Moldova percepe NATO drept o alianţă a valorilor pe care le împărtăşeşte şi doreşte să le promoveze împreună cu statele din spaţiul euro-atlantic.”

Europa Liberă: Este pentru prima dată când un demnitar de la Chişinău spune lucrurile acestea?

Mihai Gribincea: „Cred că atât de tranşant a fost poate prima dată. Şi cred că astfel de declaraţii pot fi considerate ca un element foarte încurajator pentru relaţia noastră de mai departe cu NATO. Şi anul acesta sunt planificate mai multe evenimente. În septembrie, de exemplu, vom avea la Cartierul General al NATO reuniunea „28+Republica Moldova” pentru evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în implementarea Planului Individul de Acţiuni al parteneriatului, aşa numitul IPAP.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi de la această reuniune, dat fiind faptul că impresia pe care au transmis-o unii experţi de la Chişinău a fost că cu ultima evaluare a acestui plan nu am ieşit chiar bine? Sau e doar o impresie?

Mihai Gribincea: „Cred că evaluarea NATO care va fi dată îndeplinirii programului de către Moldova va fi pozitivă. Moldova va fi reprezentată de domnul Andrei Popov, care va avea întâlniri cu secretarul adjunct NATO, Dirk Brengelmann, cu domnul asistent al Secretarului general, Gábor Iklódy, care se ocupă de ameninţările emergente. Sperăm ca aceste întâlniri să deschidă noi oportunităţi de cooperare, în special mă gândesc la cooperarea cibernetică, cooperarea ştiinţifică. Chiar acum suntem în aşteptarea aprobării unui proiect ştiinţific elaborat de Academia de Ştiinţe. Deci, cu paşi mici ne mişcăm înainte.

La iniţiativă misiunii noastre de aici de la NATO la sfârşitul lunii septembrie - începutul lui octombrie va veni la Chişinău un grup de cinci ambasadori de la NATO ai ţărilor neutre şi nealiniate pentru a avea reuniuni cu factori de decizie de la Chişinău care să vorbească despre experienţa lor de cooperare cu NATO. Sper că şi acest exerciţiu să fie benefic pentru schimbarea percepţiei, iar aici la NATO să fim priviţi ca parteneri serioşi, care ştim ce dorim.”

Europa Liberă: Se aud voci care spun că NATO are privirile îndreptate spre alte zone, mult mai turbulente, cu mai multe probleme, şi în Acest sens nu ar trebui să aşteptăm nişte evenimente majore în această relaţie, adică să stăm liniştiţi şi să ne vedem de treabă…

Mihai Gribincea: „Evident că Moldova nu este o prioritate pentru NATO. Dar, în fond, după adoptarea noului concept strategic al NATO, organizaţia este în proces de schimbare şi dacă în trecut capacitatea Alianţei sporea prin introducerea de noi tehnologii, capabilităţi, extinderea cu noi membri, acum puţin se schimbă lucrurile. Direcţiile de dezvoltare sunt diferite, se pune accentul pe apărarea antirachetă, pe aşa numitul SmartDefens, dar şi pe sistemul de parteneriate cu alianţa.

Cred că există posibilităţi foarte mari pentru Republica Moldova să se înscrie în acest proces şi să profite de uşa deschisă pe care o lasă alianţa. Chiar recent Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbea la Londra despre importanţa relaţiilor cu partenerii. Acum se recunoaşte că în secolul 21 Alianţa, numai cu cei 28 de membri ai săi, nu poate face faţă sfidărilor la adresa securităţii fără o cooperare cu partenerii. Asta s-a văzut foarte bine în Afganistan, s-a văzut anul trecut în Libia. Din punctul acesta de vedere, uşile NATO pentru cooperarea cu republica Moldova rămân foarte larg deschise.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Mihai Gribincea: „Cu paşi mici ne mişcăm înainte”. Radio Europa Liberă. 28.08.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650777
ultima actualizare: 23.01.2018