Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Dirk Schuebel: „Eu cred că conducerea Federaţiei Ruse va lăsa Moldova să-şi aleagă singură calea pe care vrea să meargă”. Radio Europa Liberă. 11.10.2012.
Interviu cu Dirk Schuebel: „Eu cred că conducerea Federaţiei Ruse va lăsa Moldova să-şi aleagă singură calea pe care vrea să meargă”. Radio Europa Liberă. 11.10.2012.
Versiune tipar
11.10.2012

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va veni la Chişinău pe 29 noiembrie, într-o vizita de 2 zile, la invitatia premierului, pentru a face o evaluare completa a relatiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut de premierul Vlad Filat, care promite ca de data aceasta, vizita va avea si rezultate palpabile.  Într-un interviu pentru Europa Liberă emisarul Uniunii Europene Dirk Schuebel a spus că apropiata vizită la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este o nouă recunoaştere a progreselor Moldovei. Iată partea a doua a interviului pe care Dirk Schuebel i l-a acordat corespondentei Europei Libere la Chişinău Valentina Ursu.
 
Europa Liberă: Cît de credibila este opozitia comunista care spune ca Moldova  trebuie  sa adere la Uniunea Eurastica?

Dirk Schuebel: În ultimii trei ani de când sunt aici, fiecare membru de frunte al Partidului Comuniştilor a afirmat că, de fapt, PCRM este acel care a lansat procesul integrării europene al ţării şi că PCRM este adevăratul partid pro-european şi nu partidele din Alianţă. Cel mai mult am fost surprins să aud că, dintr-o dată, PCRM nu-şi mai apreciază declaraţiile făcute anterior. Cred că ar fi important ca Partidul Comuniştilor, de asemenea, să se bucure de rezultatele care au fost atinse de PCRM sau în timpul când PCRM era la conducere în 2005-2006.

Europa Liberă: Dar de ce moldovenii ar trebui sa aiba mai mare incredere in UE decat in Uniunea Eurasiatica?

Dirk Schuebel: Ştiţi, nu sunteţi în competiţie cu nimeni. Noi avem sistemul nostru de valori, sunt respectate diferenţele de credinţe. Moldova va alege liber pe ce cale ar vrea să meargă, dar noi credem că va fi beneficiu enorm dacă Moldova va putea să se bucure de avantajele pe care le oferă cea mai mare piaţa internă din lume, care, apropo, este de cinci ori mai mare decât piaţa CSI. De asemenea, se poate bucura de liberatea drepturilor, democraţie şi supremaţiei legii, similar cu ceea ce avem în Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Dar cîta dreptate au cei care spun ca Moldova ar putea sa  adere la UE  si in acelasi timp si la Uniunea Eurasiatica?

Dirk Schuebel: Mă gândesc că ar fi posibil într-o zi. Sîntem, de asemenea, în negocieri cu Federaţia Rusă cu privire la un acord de apropiere şi, poate, într-o zi  ne va reusi. Din păcate, în acest moment, nu este cazul, iată din ce motiv Moldova trebuie să decidă în ce direcţie vrea să meargă. Dar, poate, într-o zi, sperăm că nu vom mai avea nevoie să discutăm la acest subiect.

Europa Liberă: De ceva timp UE sprijina  dezvoltarea economiei Moldovei. Aceasta asistenta europeana se ofera si regiunii transnistrene. Ce sanse se intrevad pentru solutionarea conflictului transnistrean?

Dirk Schuebel: Sunt mult mai optimist, decât eram anul trecut. Noua conducere de la Tiraspol este mai comunicativă, mai deschisă pentru un dialog, contactele s-au multiplicat în ultimul an. De asemenea, vreau să subliniez că prim-ministrul a jucat un rol activ şi bun având multe întâlniri cu liderul transnistrean Şevciuk, care, cu siguranţă, au ajutat la îmbunătăţirea situaţiei. Am avut plăcerea să asist la aproape toate întâlnirile în formatul 5+2 din ultimul an şi pot spune că s-a stabilit un dialog serios.  In cadrul  negocierilor din acest format multe întrebări practice au fost rezolvate. Acum sarcina este să se mişte înainte rezolvarea diferendului într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Europa Liberă: Cum va explicati aceasta insistenta  a autoritatilor de la Tiraspol de recunoastere a sistemului bancar din regiune?

Dirk Schuebel: Liderul transnistrean Şevciuk a recunoscut cu mai multe ocazii că Transnistria este într-o situaţie economică dificilă. Acest lucru nu este surprinzător fiindcă nu poţi fi separat de restul lumii şi criza mondială nu s-a oprit în faţa Transnistriei. Eu cred că conducerea din Transnistria va dori să facă tot ce pot mai bine ca să îmbunătăţească situaţia economică. Sistemul bancar este unul important care este parte al sectorului economic care trebuie să funcţioneze ca să fie atinse succese.

Europa Liberă: Mai multi agenti economici din stanga Nistrului exporta marfa pe piata occidentala. UE ar putea sa recunoasca activitatea bancilor din regiunea transnistreana?

Dirk Schuebel: Acestea sunt bănci private, este sectorul privat, cu care trebuie să se lucreze, aşa că nu contează dacă noi recunoaştem sau nu aceste banci.

Europa Liberă: Intentia dvs de a ajunge cu fonduri europene in regiunea de est s-a incununat de succes?

Dirk Schuebel: Da, ei acceptă. Noua conducere este mult mai deschisă şi este înţelept din partea lor, pentru că pot depăşi astfel problemele economice cu care se confruntă Transnistria. Sprijinul nostru va fi mărit, dar fiecare proiect care va fi făcut în Transnistria, pe malul stâng, conţine componenta ce ţine de consolidarea încrederii, asta înseamnă participarea părţii moldoveneşti în fiecare proiect, ca să aducem împreună din nou cele două părţi.
 
Europa Liberă: Ce crede?i despre ajutorul oferit de Rusia  regiunii transnistrene ocolind guvernul de la Chi?inău?

Dirk Schuebel: Aceasta e ceea ce am cerut şi noi conducerii Federaţiei Ruse. Eu cred că dacă cineva are nevoie de ajutor şi cineva ajută, în general, este un lucru bun. Deci, cred că acest ajutor va contribui la rezolvarea conflictuluii şi nu la menţinerea separării.

Europa Liberă: De ce aceasta insistenta din partea Bruxell-ului ca sa existe o relatie buna moldo-rusa?

Dirk Schuebel: Noi suntem interesaţi ca Chişinăul şi Moscova să fie în relaţii bune, pentru că noi credem că doar prin în cooperare, în atitudine prietenoasă soluţie poate fi găsită. Rusia este un jucător foarte important în formatul 5+2 şi, desigur, aduce un aport important pentru rezolvarea conflictului.      
 
Europa Liberă: Credeti ca Moscova priveste cu ochi buna dorinta Moldovei de a ajunge in UE?

Dirk Schuebel: Eu cred că conducerea Federaţiei Ruse va lăsa Moldova să-şi aleagă singură calea pe care vrea să meargă. Moldova este o ţară suverană, ea îşi va decide singură ce parcurs trebuie sa aiba .

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Dirk Schuebel: „Eu cred că conducerea Federaţiei Ruse va lăsa Moldova să-şi aleagă singură calea pe care vrea să meargă”. Radio Europa Liberă. 11.10.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 489288
ultima actualizare: 23.01.2018