Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Pînă la Sfîrşitul Acestui An, Centrul Comun de pe Lîngă Ambasada Ungariei Va Acorda Vize Pentru Cel Puţin 10 Ţări din UE. Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în RM. Infotag.
Pînă la Sfîrşitul Acestui An, Centrul Comun de pe Lîngă Ambasada Ungariei Va Acorda Vize Pentru Cel Puţin 10 Ţări din UE. Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în RM. Infotag.
Versiune tipar
10.09.2008

Domnule ambasador, Centrul Comun de Vize, inaugurat pe lîngă Ambasada Ungariei la Chişinău, activează de aproape 1,5 ani. Care sînt rezultatele?

Gyorgy Varga: Putem spune că centrul a îndreptăţit speranţele în privinţa sa. Iniţial, eliberam vize doar pentru Ungaria, Austria, Letonia şi Slovenia, iar pe 21 mai 2007 la centru au aderat Danemarca şi Islanda, pe 1 ianuarie 2008 - Estonia, pe 1 aprilie 2008 - Suedia. La moment, purtăm negocieri cu alte cîteva ţări. Avem o înţelegere şi cu alte state, dar nu dorim să anunţăm înainte ca aceste ţări să o facă oficial. Putem spune că pînă la sfîrşitul anului încă, cel puţin, două ţări vor adera la centru.

Întrebare: Cum selectaţi ţările cu care negociaţi?

Gyorgy Varga: În primul rînd, sînt ţări care nu au reprezentanţă în R.Moldova. Totodată, nu putem negocia, de exemplu, cu ţări ca Italia, pentru că, pur şi simplu, tehnic nu vom face faţă fluxului de persoane. Purtăm negocieri cu ţări care prezintă un interes moderat pentru Moldova.

Cîte vize a acordat centrul după 25 aprilie 2007, cînd a fost inaugurat?

Gyorgy Varga: Centrul a preluat solicitări de vize de la peste 10,7 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Aproximativ 43% dintre acestea sînt vize pentru Ungaria, 18% pentru Austria, 15,5% pentru Letonia, 9,4% pentru Slovenia, 6,1% pentru Suedia, 52% pentru Estonia, 2,7% pentru Danemarca şi 0,06% pentru Islanda. Peste 44% dintre vize au fost acordate gratis. Taxa de viză este de 35 de euro. Dar peste 44% au fost eliberate gratis.

Multor cetăţeni ai Moldovei li s-a refuzat viza?

Gyorgy Varga:  În perioada 1 ianuarie - 1 iulie, 4,2% din totalul cererilor au fost respinse. Din 1 iunie, începutul sezonului turistic, indicatorul a crescut pînă la 12%, dar şi numărul se solicitări - cu 40%. În fond, refuzăm doar atunci cînd actele nu sînt în regulă. Dar refuzul nostru nu este unul definitiv. Solicitantul poate depune dosarul direct la ambasada ţării pentru care i s-a refuzat, la Kiev sau la Bucureşti.

Cînd se planifică inaugurarea sediului secţiei consulare, după reparaţie?

Gyorgy Varga: Reparaţia are ca scop crearea unui consulat cu adevărat modern, îmbunătăţirea serviciilor pentru cetăţenii Moldovei şi extinderea capacităţilor de acordare a vizelor, în condiţiile în care numărul solicitanţilor creşte. Inaugurarea se preconizează pentru a doua jumătate a lunii septembrie.

Centrul Comun de Vize este şi un centru informativ...

Gyorgy Varga: Centrul informativ primeşte în medie 2 mii de apeluri telefonice şi aproape 100 de mesaje electronice, lunar. Întrebările se referă, de regulă, la călătoriile în ţările care nu au reprezentanţe diplomatice în R.Moldova, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Grecia.

Întrebare: Cum aţi aprecia nivelul de colaborare între Moldova şi Ungaria?

Gyorgy Varga: Ungaria este una dintre primele ţări care au inaugurat reprezentanţă diplomatică în Moldova după obţinerea independenţei. De atunci, am reuşit să devenim parteneri buni în multe domenii. Ungaria sprijină cursul european al Moldovei şi este gata să o ajute în acest sens. O dovadă asupra bunelor relaţii pe care le avem sînt şi vizitele reciproce ale reprezentanţilor autorităţilor ungare şi moldoveneşti.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Pînă la Sfîrşitul Acestui An, Centrul Comun de pe Lîngă Ambasada Ungariei Va Acorda Vize Pentru Cel Puţin 10 Ţări din UE. Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în RM. Infotag.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652484
ultima actualizare: 23.01.2018