Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Andrei Stratan: R. Moldova a Solicitat Statutul de Candidat pentru Aderare la UE. Radio Europa Libera. Transcriere APE.
Andrei Stratan: R. Moldova a Solicitat Statutul de Candidat pentru Aderare la UE. Radio Europa Libera. Transcriere APE.
Versiune tipar
11.09.2008

Andrei Stratan: Am solicitat ca Republica Moldova, în următoarea perioadă, să beneficieze de o nouă deschidere din partea UE, ţărilor membre ale UE, deci nu am solicitat numai semnarea unui Acord de Asociere, dar s-a solicitat, în premieră, ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Valentina Ursu: Nu e prea ambiţios?

Andrei Stratan: Nu e prea ambiţios. Aceasta este calea. Este important, în primul rând, pentru noi, pentru ţara noastră, pentru cetăţenii Republicii Moldova, ca să beneficiem de acele posibilităţi şi să accelerăm procesul de reforme în toate domeniile, interne şi cele externe, de cooperare cu instituţiile internaţionale.

Valentina Ursu: Ştim ca aceleaşi aspiraţii le au vecinii Republicii Moldova, Ucraina. Dar mai cunoaştem şi o altă poveste, a Turciei, care de 40 de ani aşteaptă aderarea la UE.

Andrei Stratan: Este o atitudine şi o abordare individuală vizavi de fiecare ţară aspirantă pentru aderare la UE. Totul depinde de progresul, totul depinde de succesele care sunt obţinute şi Tratatul respectiv prevede ca orice ţară europeană, când este deja pregătită pentru procesul de aderare, este în drept să prezinte adresarea respectivă şi ea să fie examinată şi adoptată pozitiv de ţările membre ale UE.  Deci noi am parcurs prima etapa de aprofundare a relaţiilor cu UE şi deja UE, finalizând şi sistematizând această evoluţie a cooperării noastre cu instituţiile europene, este disponibilă să finalizeze procesul de reflecţie şi să examineze foarte atent şi cu o atitudine binevoitoare solicitarea Republicii Moldova la acest subiect.

Valentina Ursu: Secretarul General NATO, dl Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, din câte am înţeles, că respectă neutralitatea Republicii Moldova, dar cum se respectă ea de către NATO această neutralitate, când Moldova mai are, totuşi, pe teritoriul său aproape 1400 de militari ruşi?

Andrei Stratan: Este poziţia Alianţei Nord-Atlantice privind respectarea angajamentului şi prevederilor constituţionale ale Republicii Moldova privind neutralitatea şi este un îndemn foarte şi foarte bun pentru partenerii Republicii Moldova să respecte întocmai aceeaşi prevedere a Constituţiei Republicii Moldova, precum şi prevederile care au fost incluse în concepţia securităţii naţionale. Ţara noastră este un stat neutru şi evident că nu este necesitate de plasare pe teritoriu statului nostru a trupelor militare străine.

Valentina Ursu: Dar când se vor duce ei?

Andrei Stratan: Acest lucru se va discuta în cadrul formatului de negocieri “5+2” şi, evident, că vor fi puse ca subiect de discuţie şi subiectele legate de retragerea trupelor militare şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Valentina Ursu: Pe fundalul crizei georgiene mai e posibil să spere Chişinăul la o asemenea situaţie pozitivă?

Andrei Stratan: Noi nu numai că sperăm, dar şi conclucrăm foarte activ cu partenerii din cadrul formatului “5+2” şi suntem ferm încrezuţi că ne vom apropia de soluţionarea şi a acestei probleme. Formatul “5+2” se pregăteşte pentru întrunire, probabil la începutul lunii octombrie, în cadrul căreia vor fi discutate problemele care s-au acumulat pe parcursul ultimei perioade de timp.

Valentina Ursu: Este posibilă această trilaterală Chişinău-Tiraspol-Moscova?

ndrei Stratan: Nu excludem şi participarea într-un format trilateral pentru a discuta cu conducerea Federaţiei Ruse şi cu Liderii de la Tiraspol subiectele ce prezintă interes pentru Republica Moldova, fiindcă şi această întrevedere va da un răspuns la întrebările care le avem vizavi de dinamica soluţionării problemei transnistrene şi poziţia părţilor care sunt implicate în procesul de negocieri, anume în formatul “5+2”.  

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Andrei Stratan: R. Moldova a Solicitat Statutul de Candidat pentru Aderare la UE. Radio Europa Libera. Transcriere APE.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650923
ultima actualizare: 23.01.2018