Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Nicio Ţară Nu Este Ferită de Taifunul Financiar. Iurie Leancă, Vicepreşedinte APE, Vicepreşedinte ASCOM Group. Radio Europa Liberă. Transcris APE.
Nicio Ţară Nu Este Ferită de Taifunul Financiar. Iurie Leancă, Vicepreşedinte APE, Vicepreşedinte ASCOM Group. Radio Europa Liberă. Transcris APE.
Versiune tipar
25.10.2008

Valentina Ursu: Criza financiară, care a afectat, aşa cum spuneam, cele mai dezvoltate state ale lumii, este doar începutul unei perioade grele pentru economia mondială. De această părere este Iurie Leancă, reprezentant al mediului de afaceri. Contrar celor declarate anterior de autorităţile de la Chişinău, Vicepreşedintele ASCOM Group crede că ar fi o exagerare să spunem că Moldova este atât de izolată pe plan global, că nu va fi afectată într-o formă sau alta.

Iurie Leancă: Această criză se distinge de celelalte crize prin faptul că în primul rând este o criză globală. Din moment ce este o griză globală nu poate trece pe lângă entităţi, chiar cum ar fi Republica Moldova. A afectat cele mai dezvoltate ţări ale lumii, dar ar putea să aibă şi alte victime în perspectivă.

Valentina Ursu: Deci, ar fi într-un fel începutul unei perioade grele pentru economia mondială şi în special pentru economiile statelor?

Iurie Leancă: Majoritatea experţilor sunt de acord că criza financiară trece într-o criză economică şi într-o recesiune economică. Recesiunea economică în ţările dezvoltate afectează şi ţările în curs de dezvoltare, fiindcă în momentul în care pieţele respective nu mai pot absorbi bunurile produse în ţările în curs de dezvoltare, capacitatea de export a acestor ţări este afectată. Aceasta afectează bineînţeles şi ritmurile de creştere şi dezvoltare a ţărilor în curs de dezvoltare. Moldova, pe cât de mică şi neînsemnată, într-un fel ar fi ea, oricum este deja destul de puternic integrată pe plan regional şi pe plan european. Exporturile noastre mai mult de jumătate merg pe pieţele europene. În momentul în care capacitatea de cumpărare şi dezvoltarea economică a acestei ţări va fi afectată, bineînţeles că va avea consecinţe şi pentru noi. Cât priveşte gastarbeiter-ii sau muncitorii noştri, această criză bineînţeles că va avea un impact negativ şi asupra locurilor de muncă, şomajul va creşte.

Valentina Ursu: Efecte dure va produce?

Iurie Leancă: Efecte întârziate, dar dure şi se pare că această recesiune, din păcate, este una inevitabilă şi care întra-adevăr va afecta economiile tuturor ţărilor.

Valentina Ursu: Acest impact, pe termen lung, ce ar putea să aducă Moldovei?

Iurie Leancă: Bănuiesc că va genera o scădere a creşterii economice, va afecta cetăţenii moldoveni care lucrează în străinătate. Şi dacă afectează conaţionalii noştri care lucrează în străinătate înseamnă că şi remitenţele de la ei ar putea să scadă.

Valentina Ursu: Şi diminuarea remitenţelor ar putea să influenţeze nefast asupra bugetului?

Iurie Leancă: Păi, se ştie foarte bine, că economia Moldovei supravieţuieşte în mare parte, azi, graţie acestor remitenţe. Nu vreau să prezint totul în negru şi alb, bineînţeles că situaţia e mult mai nuanţată. Să sperăm că efectele crizei financiare nu vor fi chiar atât de grave şi această recesiune nu va fi una de durată. Vedem cum ţările dezvoltate, dar şi cele în curs de dezvoltare încearcă să elaboreze nişte mecanisme care ar putea să diminueze cel puţin impactul negativ. Şi în ultimă instanţă să sperăm că şi pe plan naţional vom putea găsi nişte soluţii cum să diminuăm aceste efecte, dar să nu ţinem cont de ele, să nu ne pregătim eventual pentru ele, cred că ar fi o greşeală.

O revistă britanică cita opinia Ministrului finanţelor din Germania, care spunea că criza financiară se va reduce doar la spaţiul nord-american şi nu va afecta sub nici o formă situaţia bancară şi financiară din Europa. Doar peste trei zile Germania s-a confruntat cu o problemă mare şi Guvernul Federal a fost nevoit să sprijine cu un pachet de 35 miliarde de dolari a doua bancă ipotecară ca mărime din Germania. Prin asta am vrut să spun că nimeni nu poate să ştie exact cât de repede ar putea să vină acest val negativ.

Valentina Ursu: Am citit şi eu undeva că sunt în prag practic de faliment şi Ţările Baltice şi Ucraina, şi Federaţia Rusă?

Iurie Leancă: Nu ştiu dacă sunt în prag de faliment, dar pe exemplul Islandei, o ţară mică, dar care a avut prejudicii, dacă nu mă înşel de 60 de miliarde, unde cele mai importante bănci au falimentat şi Guvernul s-a văzut nevoit să le naţionalizeze. Deci, este un exemplu extrem de relevant în acest sens.

Valentina Ursu: Situaţia acesta de acalmie din Republica Moldova e asemănătoare cu cea din Federaţia Rusă?

Iurie Leancă: Se pare că totuşi în Rusia bursa a fost un instrument mult mai dezvoltat al economiei de piaţă, decât în Republica Moldova.  Ar putea ca acest dezavantaj al nostru să fie un plus, cel puţin temporar.

Valentina Ursu: Pe moment.

Iurie Leancă: Exact, dar pe termen lung să vedem ce se va întâmplă. Dar, e adevărat că aşa cum s-a întâmplat şi în 98 o criză eventuală în Federaţia Rusă ar putea să ne afecteze şi pe noi aici. Situaţia în Ucraina după cum vedem este una foarte dificilă, şi politic, dar şi economic. Deci, ne confruntăm şi la Vest şi la Est cu anumite tendinţe şi evoluţii, sau cum le-ar spune unii politologi, involuţii, care pe termen mediu şi lung ar putea să ne afecteze şi pe noi.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Nicio Ţară Nu Este Ferită de Taifunul Financiar. Iurie Leancă, Vicepreşedinte APE, Vicepreşedinte ASCOM Group. Radio Europa Liberă. Transcris APE.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651543
ultima actualizare: 23.01.2018