Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Cum se explică absenţa oricărei referinţe la Transnistria în comunicatele de după întrevederea Voronin-Putin? Eugen Revenco. Radio Europa Libera. Transcris APE.
Cum se explică absenţa oricărei referinţe la Transnistria în comunicatele de după întrevederea Voronin-Putin? Eugen Revenco. Radio Europa Libera. Transcris APE.
Versiune tipar
25.11.2008

În cadrul vizitei premierului rus, Vladimir Putin,  la Chişinău, la lucrările Summitului CSI, ce s-au consumat la finele săptămânii trecute, opinia publică moldovenească aştepta să fie abordată şi problema transnistreană, problemă pe care şeful guvernului de la Moscova anunţa înainte de începerea reuniunii că o va discuta în detaliu cu preşedintele Vladimir Voronin. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, pentru că, cel puţin din comunicatele oficiale, orice referinţă la problematica transnistreană lipreşte.

Totodată, în ajunul Summitului CSI la Chişinău un prim-vicepremier rus, Igor Shuvalov, a declarat agenţiei Reuters că Rusia susţine reactivarea planului Kozak, privind reglementarea transnistreană. Planul Kozak a fost promovat de Vladimir Putin în 2003, pe când era preşedinte la Kremlin, şi respins în ultima clipă de Vladimir Voronin. El prevedea federalizarea Moldovei cu Transnistria, accesul autorităţilor transnistrene în Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău şi menţinerea trupelor ruse în stânga Nistrului, ca o garanţie pentru noua federaţie.

Tot în legătură cu Summitul, presa rusă scria zilele trecute că Parlamentul Republicii Moldova n-a avut suficient curaj pentru a cere retragerea armatei ruse din Transnistria şi îl citează de asemenea pe ministrul rus de externe,Serghei  Lavrov, care într-un interviu pentru postul de radio „Eho Moskvi” a declarat că Moscova continuă să depună eforturi pentru reglementarea conflictului transnistrean, iar Preşedintele Dmitri Medvedev s-a implicat personal în a pregăti o întîlnire dintre omologul său moldovean, Vladimir Voronin şi liderul transnistrean, Igor Smirnov.

Cum ar putea fi explicată lipsa din relatările oficiale a oricărei referinţe la Transnistria în raport cu declaraţiile făcute de diplomaţii ruşi, îl vom întreba pe Eugen Revenco, Director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău.

Elena Cioina: Domnule Revenco, bună dimineaţa.

Eugen Revenco: Buna dimineaţa.

Elena Cioina: Domnule Revenco, cât de plauzibil vă pare ca premierul Putin în discuţiile pe care le-a purtat la Chişinău să nu fi abordat de loc problematica transnistreană?

Eugen Revenco: În primul rând,  prim-ministrul Putin nu mai este preşedintele Putin, de aceea şi cercul de întrebări care le abordează ar putea fi unul diferit, chestiuni cu caracter preponderent economic. Şi de altfel, tematica transnistreană a fost totuşi pe agendă. Chiar după întrevedrea cu Prim-ministrul Greceanîi, s-a anunţat că au avut discuţii pe marginea chestiunii transnistrene. Dacă examinăm mai atent, o să observăm că şi unele elemente din pachetul propus de Chişinău au fost abordate, bunăoară reluarea exporturilor către România a energie electrice de la centrala de la Cuciurgan, care este deţinută de compania rusă RAO EES. Or, în pachetul propus de Chişinău, recunoaşterea proprietăţii Federaţiei Ruse, era una din condiţii şi acum vedem că Chişinăul s-a angajat deja să efectueze aceste transporturi, autorizînd exporturile.

Într-o altă ordine de idei nu putem să sperăm la prea multă rezolvare a problemelor cu Prim-ministrul Putin, acum, la Chişinău, deoarece, cum a spus şi Ministrul de externe Lavrov, preşedintele Medvedev este angajat într-o discuţie, de a-i pune la masa de tratative pe Voronin şi Smirnov. Or, progrese mari în acest sens nu observăm.

Valeriu Cater: Domnule Revenco, dar de ce totuşi orice referinţă la problema transnistreană, oricât ar fi ea de formală lipseşte din relatările oficiale. Să însemne asta cumva că, să zicem, oferta Moscovei nu mai e pe placul Chişinăului şi atunci evită să facă referinţă la un eventual eşec diplomatic?

Eugen Revenco: Se pare că Moscova înca nu a avut altă ofertă decât planul Kozak, din momentul de când l-a elaborat. În câteva rânduri, în aceasă vară şi iată acum Vicepremierul Şuvalov a readus în discuţii memorandomul Kozak, ca răspuns la propunerea de pachet care a fost cândva transmisă de Chişinău.

Valeriu Cater: Deci, declaraţiile primvice-premierului rus, Igor Shuvalov, pot fi înţelese foarte clar, că Rusia insistă pe memorandomul Kosak şi probabil nu vede o altă soluţie a conflictului?

Eugen Revenco: Da, anume aşa trebuie înţeles, mai ales că Federaţia Rusă este cea care a intenţionat şi a solicitat mărirea numărului contingentului de pacificatori în regiune. Asta nicidecum nu se înscrie în altă logică, decât cea a memorandumului Kozak.

Elena Cioina: În acest caz cum credeţi că ar trebui să procedeze autorităţile moldovene?

Eugen Revenco: Autorităţile moldovene cred că trebuie să fie preocupate de păstrarea liniştei şi păcii în regiune, în special în contextul alegerilor care se apropie acum în Republica Moldova, alegerile parlamentare. Or, în preajma alegerilor ar putea exista, sau cresc riscurile unor destabilizări, aşa cum au fost se pare că şi în iarna acestui an.

Valeriu Catir: Dar, credeţi că mai e necesară o înîlnire dintre Voronin şi Smirnov, pe care, potrivit presei ruse, s-ar fi angajat s-o medieze preşedintele Medvedev personal?

Eugen Revenco: Având în vedere că pe frontul acestor consultări nu sunt mari progrese, comunitatea internaţională are nevoie de o dinamică pozitivă, ca să poată arata cel puţin la Reuniunea Ministerială a OSCE că iată este un progres. Ar fi şi un progres pentru Federaţia Rusă, după războiul din Georgia, dar şi pentru Republica Moldova ar putea, eventual, să micşoreze riscul unor escaladări sau tensionări a situaţiilor în preajma alegerilor parlamentare. Deşi, faptul că cei doi se vor întîlni, vor discuta despre chestiuni care nu ţin de soluţionarea conflictului, nu garantează că pacea va exista permanent. Avem o prezenţă militară în regiune care trebuie să-şi facă lucrul...

Elena Cioina: Domnule Revenco, vă mulţumim.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Cum se explică absenţa oricărei referinţe la Transnistria în comunicatele de după întrevederea Voronin-Putin? Eugen Revenco. Radio Europa Libera. Transcris APE.
Analize

Victor Chirila: La rece despre reuniunea 5+2 de la Berlin 13.06.2016
1) Moldova a evitat un mare dezastru la Berlin. În ciuda presiunii concertate exercitate asupra sa, Vicepremierul pentru reintegrare George Balan a reușit să negocieze un protocol de compromis care să nu dăuneze iremediabil pozițiile Republicii Moldova; 2) La reuniunea de la Berlin, moderatorii și observatorii au făcut ”front comun” în
Ion Schidu: Recomandări APE pentru consolidarea capacităților instituționale ale Autorităților Publice Locale în domeniu prevenirii și eliminării discriminării și asigurării egalității. APE/Ambasada Fimlandei in Moldova. 30.07.2015. 30.07.2015 // 154.193Kb

În perioada 1 septembrie 2014 – 1 iunie 2015, Asociația pentru Politica Externă (APE) din Moldova și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ambasada Finlandei în Republica Moldova au organizat 20 de seminare/cursuri de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării
Victor Chirila: De ce Moldova vrea, dar nu poate? APE. 22.07.2015 22.07.2015 // 44.5Kb

După 24 de ani de independență, R. Moldova a ajuns în impas, ea vrea, dar nu poate. Vrea să scape de sărăcie, dar nu poate. Vrea să combată corupția, dar nu poate. Vrea să se debaraseze de oligarhi, dar nu poate. Vrea o justiție imparțială, dar nu poate. Vrea pe
Detalii: Analize
 
Opinii/Comentarii

Director de Programe Victoria Bucataru: Victoria lui Donald Trump va schimba retorica relaţiilor SUA cu partenerii euro-asiatici.Info Prim Neo. 09.11.2016 18.11.2016
Alegerea lui Donald Trump în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii va însemna schimbarea retoricii relaţiilor dinte SUA şi partenerii euro-asiatici, ţinând cont de mesajele transmise în timpul campaniei electorale. De această părere este directoarea de programe a Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.
Expert:Victor Chirilă: Cu Maia Sandu în turul 2 vom avea o opțiune geopolitică. Radio France Intrenationale, Romania. 17.10.2016. 24.10.2016
Candidatura Maiei Sandu îi încurcă pe cei care nu vor schimbarea în Republica Moldova. O spune la RFI Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, după ce liderul Partidul Acțiune și Solidaritate a rămas candidatul unic al partidelor de opoziție pro-europene în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
ГЕРМАНИЯ СОЛИДАРИЗИРОВАЛАСЬ С ПОЗИЦИЕЙ РОССИИ ПО ПРИДНЕСТРОВСКОМУ УРЕГУЛИРОВАНИЮ – ВИКТОР КИРИЛЭ. Info Tag. 29.07.2016 29.07.2016
Исполнительный директор Ассоциации внешней политики (АВП) Виктор Кирилэ считает, что «Германия солидаризировалась с позицией России по приднестровскому урегулированию». Комментируя по просьбе агентства «ИНФОТАГ» визит в Молдову министра иностранных дел Германии Франка-Вальтера Штайнмайера, он подчеркнул, что «Берлин и Москва говорят в унисон о политике «малых шагов»».
Detalii: Opinii/Comentarii
 
Documente

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, Fourth Report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation. 21.06.2013. 21.06.2013 // 215.386Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2012 Regional Report: Eastern Partnership, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 85 final 21.03.2013 // 341.864Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in Republic of Moldova, Progress in 2012 and recommendations for action, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 80 final 21.03.2013 // 203.862Kb


Detalii: Documente
 
Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06 26.06.2016
During the years of bilateral cooperation, the European Union became the strategic partner for Georgia, Moldova and Ukraine. Today it continues contributing to the democratization of system and institutional changes. EU assistance – in the form of sharing experiences and best practices, as well as significant financial support – became
Corneliu Ciurea: Situația social-politică din Republica Moldova: realități și perspective. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 207.247Kb

Ciocnirea dintre Rusia și Occident a dus și la o confruntare directă între noul guvern al Moldovei creat la mijlocul lunii ianuarie 2016 de către o majoritate parlamentară încropită de Partidul Democrat (PDM), pe de o parte, și o opoziție eterogenă, compusă din câteva formațiuni politice de dreapta aflate
Ion Guzun, Sorina Macrinici:Reforma justiției in Republica Moldova: progrese și impedimente. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 257.257Kb

În 2016, efortul de implementare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM pentru anii 2015-2016 s-a dublat, în special prin lichidarea mai multor restanțe din anul 2015, totuși rata generală de realizare este relativ mică (sub pragul de 50%) . Restanţele au fost acumulate din cauza
Detalii: Studii
 
Multimedia

VIDEO. 'Moldova și Lumea': Cadrul legal și practic de implementare al Legii privind asigurarea egalității 17.12.2015
Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu portalul AGORA vă invită să urmăriți o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea”, o platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova.
(VIDEO) Andrew Wilson: UE, un subiect plictisitor. Radio Europa Liberă. 20.02.2012. 20.02.2012
Andrew Wilson, Cercetator Superior la Centru de Relatii Externe de la Londra s-a aflat la Chişinău la invitaţia APE în cadrul proiectului: Valorificarea expertizei şi experienţei regionale pentru dezvoltarea unei relaţii previzibile şi viabile cu Rusia, finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
(AUDIO) Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010. 24.06.2010

Detalii: Multimedia
 
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652637
ultima actualizare: 23.01.2018