Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Chirilă, Director Executiv Interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă: Moldova a scăpat trenul balcanic din 2001-2003. Valeriu Caţer, Elene Cioina. 17.07.2009.
Interviu cu Victor Chirilă, Director Executiv Interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă: Moldova a scăpat trenul balcanic din 2001-2003. Valeriu Caţer, Elene Cioina. 17.07.2009.
Versiune tipar
17.07.2009

Moldova nu are o perspectivă clară de aderare la UE - Interviu cu Victor Chirilă (APE)
Comisia Europeană a propus miercuri ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din trei ţări balcanice: Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Comisia a spus că Albania şi Bosnia nu se califică deocamdată pentru că nu au început să emită paşapoarte moderne, cu date biometrice. Decizia de renunţare la vize însă trebuie ratificată de cele 27 de ţări din Uniunea Europeană şi de Parlamentul European.

Moldova nici nu a fost examinată în acest context, deşi autorităţile de la Chişinău au adresat Uniunii Europene nu un singur demers privind ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii săi. Totodată, preşedintele român, Traian Băsescu a spus ieri, fiind ieri într-o vizită oficială la Praga, în Cehia, că România sprijină fără rezerve apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Traian Băsescu l-a rugat pe preşedintele ceh, Vaclav Klaus să sprijine demersul României ca Moldova să fie inclusă în pachetul ţărilor din Balcanii de Vest, în ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană, indiferent de relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti.

De ce nu este Moldova acceptată printre ţările balcanice, pentru a-i fi anulat regimul de vize măcar, vom discuta astăzi cu Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia de Politică Externă.

Elena Cioina: Domnule Chirila care sunt principalele cauze pentru care Moldova nu a reusit sa se califice printre tarile ce ar putea pretinde la abolirea regimului de vize cu Uniunea europeana?

Victor Chirilă: În primul rînd trebuie de spus că aceste ţări şi mă refer la ţările din Balcanii de Vest, au ajuns la acest moment după ce Uniunea Europeană le-a acordat aşa numita foaie de parcurs care include mai multe acţiuni, măsuri, reforme care odată îndeplinite urmau să obţină liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Iată că trei din aceste state – Serbia, Muntenegru şi Macedonia au realizat acest parcurs şi Comisia Europeană a propus statelor Uniunii Europene liberalizarea regimului de vize, nu fără a consulta întîi de toate Parlamentul european.

Pentru a obţine această foaie de parcurs e nevoie de îndpelinit 4 condiţii şi anume – să ai perspectivă europeană, adică ţara să aibă o perspectivă de aderare, într-un viitor previzibil, la Uniunea Europeană, de asemeni, să ai angajamentul ferm din partea Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize cu propria ta ţară, să ai semnate acorduri de readmisie şi să anulezi regimul de vize pentru cetăţenii europeni.

Or, în cazul R. Moldova, vedem doar două condiţii îndeplinite. Avem angajamentul Uniunii Europene de a liberaliza, într-o perspectivă, regimul de vize cu ţara noastră. Acest angajament a fost declarat clar anul trecut la consiliul Uniunii Europene din 13 octombrie, consiliul care a fost organizat la iniţiativa României, trebuie de menţionat acest lucru. Şi, de asemeni, găsim acest angajament în Parteneriatul Estic pe care UE l-a lansat pe 7 mai anul acesta. De asemeni, Moldova mai îndeplineşte şi un alt criteriu şi anume are semnat cu Uniune Europeană un acord de readmisie. Acest acord a fost semnat de fapt în aceeaşi perioadă în care statele din Balcanii de Vest au semnat un acord cu UE, adică în 2007. Moldova însă nu are o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană şi începînd din aprilie Moldova nu mai îndeplineşte un alt criteriu şi anume anularea regimului de vize pentru toţi cetăţenii UE. Ştim că Moldova a anulat acest regim de vize în 2007, iar după evenimentele din aprilie, autorităţile au decis să introducă regimul de vize pentru cetăţenii României, fapt ce a înrăutăţit relaţiile cu UE, nu doar cu România şi, de asemeni, a făcut ca noi în loc să progresăm pe drumul liberalizării regimului de vize, să avem de-a face cu o regresiune.

Valeriu Caţer: Domnule Chirilă, în aceste condiţii ar mai putea R. Moldova ajunge din urmă trenul Balcanilor de Vest aşa cum încearcă să ataşeze “vagonul” Moldova la “locomotiva” Balcanii de vest, preşedintele României, acum la Praga?

Victor Chirilă: Eu nu cred că includerea Moldovei în acest pachet mai poate avea loc, mă refer la includerea ei în acest aranjament, dar Republica Moldova poate ajunge “vagonul balcanic”, dacă îndeplineşte reformele necesare acasă. Nu este nevoie să te ataşezi unui “vagon balcanic” pentru aţi accelera procesul de integrare la UE. UE, trebuie să înţelegem, are abordări şi viziuni regionale. Moldova a scăpat acest tren balcanic încă în 2001 şi apoi poate a mai avut şansa pînă în 2003. După aceea, avînd în vedere evoluţiile din ţara noastră, mă refer la venirea Partidului Comuniştilor în 2001 cînd unul din obiectivele sale era aderarea la uniunea Rusia-Bielarus, mă refer la acele deficienţe democratice care începuseră să apară în ţara noastră, odată cu venire lor la putere.

Sigur că şansele noastre de a fi incluşi în pachetul balcanic s-au diminuat treptat, iar după 2003 aceste şanse nu mai erau reale şi R. Moldova, care a dorit foarte mult să se detaşeze de CSI, de “locomotiva ucraineană” în drumul său spre UE nu a reuşit acest lucru. Nu a reuşit nu pentru că UE nu a vrut sau nu a fost deschisă, ci pentru că nu a îndeplinit temele de acasă, să îndeplinească reformele care în ochii UE ar fi însemnat o detaşare calitativă a Moldovei de standardele deficiente, democratice care sunt în regiunea noastră; dar acum Moldova are o şansă, fiind în Parteneriatul estic; Moldova are noi oportunităţi pentru a depăşi aceste restanţe şi a se apropia de UE. UE ne-a oferit perspectiva semnării unui acord de asociere. Desigur, acest acord nu va conţine o perspectivă clară de integrare europeană, dar substanţa acestui acord este practic similară cu acordurile semnate de statele balcanice în perioada începînd cu 2003 şi pînă în 2008.

Valeriu Caţer: Domnule Chirilă, şi atunci fiind foarte optimişti, presupunînd că după alegerile din 29 iulie totul va merge strună la capitolul democratizare şi apropiere de UE, cît pot moldoveii spera că vor putea călători în UE fără vize, peste cîţi ani?

Victor Chirilă: Am spus că e nevoie de îndeplinit patru condiţii. R. Moldova, în fond, îndeplineşte două şi parţial a treia. Ceea ce ţine de perspectiva de aderare la UE în cazul Moldovei această condiţie ar putea să nu joace un rol atît de mare pentru a obţine liberalizarea regimului de vize şi cred foarte mult că există o presiune asupra Bruxelles-ului pentru a grăbi procesul de liberalizare a regimului de vize cu Moldova, dar sunt anumite obstacole şi aceste obstacole ţin de situaţia internă de la noi din ţară care s-a înrăutăţit în ultimul timp. Mă refer la stabilitate, pentru că pentru a liberaliza regimul de vize e nevoie în primul rînd ca ţara să dea dovadă de stabilitate politică şi socială.

Valeriu Caţer: Domnule Chirilă, de asta vă întrebam, dacă totul va merge strună, de cîţi ani are nevoie R. Moldova pentru ca cetăţenii ei să meargă în Europa fără viză?

Victor Chirilă: Eu cred că în următorii 4 ani R. Moldova poate obţine acest liber acces pentru cetăţenii săi în spaţiul Uniunii Europene.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Chirilă, Director Executiv Interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă: Moldova a scăpat trenul balcanic din 2001-2003. Valeriu Caţer, Elene Cioina. 17.07.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651127
ultima actualizare: 23.01.2018