Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Pledoarie pentru o integrare cît mai rapidă a Moldovei în UE. Lucian Ştefănescu. Radio Europa Liberă. 20.07.2009.
Pledoarie pentru o integrare cît mai rapidă a Moldovei în UE. Lucian Ştefănescu. Radio Europa Liberă. 20.07.2009.
Versiune tipar
20.07.2009

Europa Libera : Cum vedeti relatiile dintre Republica Moldova si Romania, dupa decembrie 2009, adica dupa alegerile din Republica Moldova si dupa cele din Romania, pentru ca multi experti spun ca racirea relatiilor intre Bucuresti si Chisinau ar avea si o puternica dimensiuni electorala?

EMIL CONSTANTINESCU : Dupa parerea mea, ati evocat  evenimente care n-ar trebui sa fie legate. Intr-o problema care priveste interesul national pe termen lung, campaniile electorale, fie ele prezidentiale sau parlamentare, ar trebui sa fie episoade care nu pot fi eliminate, dar care nu ar trebui sa joace un rol covirsitor. Sigur, din pacate, componenta care priveste Republica Moldova introduce o componenta care nu este discutata acum, cea ideologica. Nu putem trece cu vederea ca fostul presedinte al Moldovei, domnul Voronin..

Europa Libera: Si actualul presedinte in exercitiu al Republicii Moldova..

EMIL CONSTANTINESCU Da, si actualul presedinte in exercitiu este un fost general de militie al fostului URSS, nu numai al Republicii Moldova, un fost ministru de interne care a ordonat reprimarea intelectualilor din Republica Moldova exact acum 20 de ani, in vara lui 1989 si care propaga inca o ideologie agresiva, de tip comunist. Amintesc cu aceasta ocazie ca si falimentul fostei Yugoslavii a fost provocat tot de un ultim dictator comunist, Milosevici si numai dupa caderea lui pot fi abordate alte probleme.

Dar, in ceea ce priveste Republica Moldova solutia este integrarea ei cit mai rapida in Uniunea Europeana, sigur, cu exigente clare privind democratizarea tarii in primul rind, si cred, in mod categoric, ca aceasta integrare trebuie "lipita" de integrarea europeana a Balcanilor de Vest. Este un punct de vedere pe care l-am sustinut recent si la Berlin si in alte structuri si conferinte la care am participat.

Europa Libera: Si, de fapt, este si punctul de vedere pe care il sprijina diplomatia romana, oficial, presedintele Romaniei Traian Basescu..

EMIL CONSTANTINESCU: Da. Este poate unul din putinele puncte de vedere in care sint alaturi de presedintele statului, chiar daca politica dusa in ultimii 4 ani si jumatate a reusit sa scoata aproape complet Romania din contextul regional, sa duca in neant relatiile cu vecinii si Romania sa nu mai aiba nici un fel de influenta  pe plan regional, si, pe cale de consecinta, nici in politica europeana.

Europa Libera: As vrea sa revenim insa la intrebarea mea. Sinteti deci optimist in legatura cu relatiile dintre Reapublica Moldova si Romania?

EMIL CONSTANTINESCU : Daca se actioneaza repede. Nu este timp de pierdut, pentru ca, daca aceasta oportunitate se pierde, atunci va trebui sa asteptam timp indelungat. Punctul meu de vedere este cunoscut, necesitatea modificarii proiectului de largire european, in sensul renuntarii la conditia, mai intii a integrarii in NATO pentru Serbia, dar acest este un subiect complicat si poate il vom discuta cu alta ocazie.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Pledoarie pentru o integrare cît mai rapidă a Moldovei în UE. Lucian Ştefănescu. Radio Europa Liberă. 20.07.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647707
ultima actualizare: 23.01.2018