Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: Să administrăm cu mare grijă încrederea acordată de cetăţenii Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.08.2009.
Interviu cu Vlad Filat: Să administrăm cu mare grijă încrederea acordată de cetăţenii Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.08.2009.
Versiune tipar
13.08.2009

Discuţiile între liderii politici ai celor patru partide democratice ar putea continua azi, dar si maine, după şedinţa Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională urmeaza sa examineze raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele scrutinului din 29 iulie. În caz de recunoaştere a alegerilor şi validare a mandatelor de deputat, preşedintele in exercitiu va trebui să convoace Parlamentul în prima şedinţă până la 29 august. Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a declarat in exclusivitate pentru Europa Liberă ca viitoarea coalitie de guvernamant nu doreste o rafuiala politica cu actuala putere dar că aceia care au incalcat legislatia vor trebui să raspundă in fata legii.

Cand si cu ce ar trebui sa se termine negocierile in cadrul coalitiei noi formate de catre cele patru partide necomuniste?, e prima intrebare pe care i-am adresat-o lui Vlad Filat.

Vlad Filat: Daca este sa raspund la întrebarea cind, cu certitudine inainte de a avea prima sedinta de consitutuire a parlamentului nou ales. Daca e sa raspund la intrebarea cu ce, apoi o intelegere per ansamblu, de cum urmeaza sa se prezinte actul de guvernare in Republica Moldova din partea acestor 4 partide, sint foarte optimist fata de perspectiva acestor decizii, exista intelegerea tuturor partilor implicate asupra a ceea ce se intimpla şi asupra a ceea ce urmeaza sa se intimple in Republica Moldova sub acest aspect.

Europa Liberă: Dar ce urmeaza sa se intimple?

Vlad Filat: Sa dam dovada cu totii de responsabilitate, urmeaza sa fim foarte atenţi la sugestiile si la sfaturile pe care ni le dau sincerii nostri parteneri externi şi sa administram cu mare grija increderea pe care ne-au acordat-o cetatenii Republicii Moldova.

Europa Liberă: Domnule Filat, dumneavoastra ati declarat pentru Europa Libera ca nu veti purta negocieri cu partidul comunistilor. Cind va demara dialogul cu PCRM si ce anume veti dori si veti insista sa obtineţi de la deputatii comunisti ?

Vlad Filat: Imediat dupa ce va fi luata decizia de validare a mandatelor de catre Curtea Constitutionala, urmeaza sa initiem acest dialog. Va fi un dialog deloc simplu, insa necesar şi absolut în vederea obţinerii unor înţelegeri care sa nu reprezinte condiţionari din partea comunistilor.

Europa Liberă: Dar oare este posibil asa ceva?!

Vlad Filat: Noi urmeaza sa discutăm şi sa convingem, daca va fi necesar ca Voronin, partidul comunistilor sa asigure un transfer de putere aşa cum prevede norma legală şi sa nu provoace tensionări şi complicatii în acest sens.

Europa Liberă: Prioritar pentru Dumneavoastra, cei din coalitia necomunista ramine găsirea celor 8 voturi pentru alegerea preşedintelui?

Vlad Filat: Eu nu cred că trebuie sa vorbim foarte îngust: 8 voturi pentru votarea preşedintelui. Transferul de putere in Republica Moldova va fi unul mult mai complex şi mai complicat pe alocuri fiindca, va dati seama, în 8 ani şi jumatate comunistii au creat un sistem, pe alocuri diabolic de guvernare şi care, pas cu pas, urmeaza sa îl demontăm. Am încrederea ca dînşii înţeleg exact situatia critica în care se afla ţara şi nu vor pune ambitia sau interesele de partid în prim plan, ci interesul naţional al Republicii Moldova. De altfel situatia economica este una foarte si foarte gravă care urmeaza sa fie administrata foarte rapid si energic, cu costuri si pierderi minime. Orice opunere, orice prelungire ca timp duce la pierderi colosale. Nu pentru un partid sau altul, dar pentru oamenii din aceasta tara.

Europa Liberă: Dar cine dintre cei 4 care ati creat Alianta pentru Integrare Europeana şi-ar asuma responsabilitatea sa accepte funcţia de prim ministru ?

Vlad Filat: Toti suntem suficient de responsabili, însă, eu personal şi partidul pe care îl reprezint privim actul de guvernare mai larg decit prin prisma funcţiei de prim-ministru. Guvernarea urmeaza sa fie asumata de toate cele 4 partide care am format coaliţia. Insa, funcţionalitatea guvernului urmeaza sa fie privita prin prisma functionalităţii parlamentului şi a instituţiei prezidenţiale şi acest lucru urmeaza a fi înţeles şi privit ca un întreg, nu separat, prim ministru, preşedintele tarii, presedintele parlamentului. Deoarece toate aceste instituţii urmeaza sa actioneze şi sa activeze sincronizat pentru obţinerea unui rezultat atit de important pentru noi toţi.

Europa Liberă: Acum cîteva zile ati declarat că aţi accepta mai degraba funcţia de speaker al Parlamentului; ramineti la aceiaşi opţiune?

Vlad Filat: Doamna Valentina, vreau sa va asigur că nu un fotoliu sau altul mă intereseaza pe mine. Consider că la ora actuala cea mai responsabila funcţie şi cea mai responsabila misiune în fata celui care urmeaza sa administreze in calitate de preşedinte al Parlamentului aceasta instituţie, deoarece funcţionalitatea coaliţiei în parlament e foarte importanta, va duce, în consecinta, la o buna guvernare in Republica Moldova. Si nu va fi deloc uşor. Eu am experienţa respectivă de a activa într-o guvernare de coaliţie. Este nevoie de abilitate, este nevoie de caracter şi este nevoie de foarte multe lucruri pentru a menţine coaliţia si, mai mult decit atit, pentru a face fata provocarilor şi presiunii unei opozitii care s-ar putea sa fie una foarte agresiva pe alocuri, cea a partidului comunistilor, cu 48 de mandate in legislativ. Nu insist pentru aceasta funcţie, însă considerăm şi raman la ideea că avem mandatul pe care ni l-au oferit cetăţenii Republicii Moldova in a prelua cea mai complicata functie la ora actuala în Republica Moldova, insă, decizia finala, vis-a-vis de cine si ce funcţie urmeaza sa ocupe, va fi luata doar in cadrul aliantei.

Europa Liberă: Sa înţeleg că în ceea ce priveste partajarea funcţiilor deocamdată nu ati limpezit lucrurile? Nu aţi ajuns la un numitor comun?

Vlad Filat: Deocamdata nu ne-am propus sa finalizam discuţia, mai avem ceva timp în faţa. Noi urmeaza sa ducem la bun sfîrşit munca la nivel de grup de experţi, discutiile pe care le avem noi la nivel de lideri in legatura cu elaborarea unui sistem şi a unei structuri eficiente de guvernare in Republica Moldova. Ma refer si la structura Parlamentului, ma refer, desigur, şi la structura guvernului şi evident munca pe care am inceput-o la nivel de elaborare a unui program de guvernare care reprezinta, de fapt, o foaie de parcurs, care va fi în acelasi timp şi un sistem de evaluare etapizat a ceea ce inseamna guvernarea in Republica Moldova.

Europa Liberă: Domnule Filat, ati avut o intrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Din cite cunosc noua alianta şi-ar dori un parteneriat strategic între Washington şi Chişinău, dar şi unul cu Moscova. Cum ar fi posibil?

Vlad Filat: Statele Unite ale Americii urmeaza sa joace un rol foare şi foarte important în ceea ce înseamna viitorul Republicii Moldova. SUA a fost ca ţara, un partener sincer, aceasta tara a avut  o deschidere deosebita fata de noi, [dar] nu fost capacitatea sa administrăm eficient, în interes naţional, pana acum aceasta deschidere. Ceea ce urmeaza sa fie depăşit şi, insist în continuare ca este o relaţie foarte şi foarte importanta in mod special pentru viitorul Republicii Moldova şi vom administra cu mare grija aceasta relaţie moldo-americana. Si va fi intr-adevar o relaţie bazata pe un parteneriat strategic.

Europa Liberă: SI totusi insist sa va întreb: noua alianta de guvernare cum are de gind sa menţina echilibrul dintre obiectivul de integrare europeana şi relatia cu Federaţia Rusa, cu demnitarii de la Kremlin ?

Vlad Filat: Integrarea europeana nu presupune in nici un caz relatii ostile cu Federaţia Rusa. Noi, intr-adevar avem relatii pe care urmeaza sa le administram profesionist şi in interes naţional cu Federatia Rusa. Avem foarte multe probleme şi n-o sa mă refer doar la problema transnistreana care urmeaza sa fie rezolvata cu participarea directa a Moscovei, care urmeaza, pe alocuri sa fie adusa la realitate si la norma dreptului internaţional. Este o direcţie importanta, dar cu certitudine, administrarea relatiilor strategice cu Federaţia Rusa nu va duce in nici un caz la periclitarea procesului de integrare europeana pentru Republica Moldova.

Europa Liberă: Domnule Filat, dar este adevarat că fără sprijinul Occidentului şi fara integrare în Uniunea Europeana, Republica Moldova nu ar avea şansa sa devina un stat liber, prosper, un stat democrat?

Vlad Filat: Da, doamna Valentina, este foarte adevărat ca fara sprijinul partenerilor nostri Occidentali, Republicii Moldova ii va fi greu, pe alocuri chiar imposibil sa depăseasca situatia de criza profunda in care se afla şi nu ma refer doar la criza economica. Avem nevoie de sprijin occidental şi aceasta deschidere o simţim şi ea va fi administrata foarte grijuliu de catre noua guvernare din Republica Moldova.

Europa Liberă: Nu aş putea trece cu vederea şi întrebarea ce ţine de viitorul relaţiilor moldo-romane, cooperarea dintre Chişinau şi Bucureşti, cum o vedeti ?

Vlad Filat: Una fireasca. Bazata pe trecut istoric, pe prezent şi viitor comun într-un spaţiu valoric, cel european. Urmeaza sa anulam imediat regimul de vize, urmeaza sa restabilim relatii cu Bucurestiul în interesul naţional al Republicii Moldova.

Europa Liberă: Stiu ca Partidul Liberal Democrat pe care îl conduceti a insistat asupra semnării Convenţiei privind micul trafic de frontiera, pe cind guvernarea comunista insista pe importanta semnarii celor doua tratate de baza, cel cu privire la frontiera de stat si Tratatul politic de baza. Cum veti proceda acum ?

Vlad Filat: Semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontiera nu are nimic comun cu semnarea documentelor mentionate de Dumneavoastra. Noi vom semna aceasta convenţie imediat ce vom avea un guvern instituit şi lucru acesta, haideţi sa va spun, va reprezenta si un mesaj foarte clar nu pentru Bucuresti, dar pentru Bruxelles, ca avem înţelepciunea sa înţelegem exact ce înseamna politica de vecinatate, avantajele ce sint deschise pentru cetăţenii noştri şi sa mergem etapizat către scopul nostru final, integrarea deplina a Republicii Moldova în comunitatea europeana.

Europa Liberă: Şi care va fi soarta celorlalte doua acorduri?

Vlad Filat: Urmeaza sa discutăm. In primul rînd, noi trebuie sa asiguram o atmosfera neceasra pentru ca aceste probleme sa fie discutate firesc, nu intr-o maniera forţata. Eu sunt foarte sigur ca se vor gasi soluţiile atita timp cit vor fi implicati in acest proces oameni profesionisti, oameni care înţeleg ce înseamnă diplomaţie şi interes naţional. Vom depăşi şi aceasta perioada de timp şi vom ajunge in situatia in care sa nu mai permitem nimanui sa faca aluzii sau sa şantajeze eventual cu lipsa unor documente semnate între ţările noastre.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: Să administrăm cu mare grijă încrederea acordată de cetăţenii Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.08.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652779
ultima actualizare: 23.01.2018