Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Noutăţi / Discuții cu privire la avantajele integrării europene la Universitatea de Stat din Comrat. 20.02.2014.
Discuții cu privire la avantajele integrării europene la Universitatea de Stat din Comrat. 20.02.2014.
Versiune tipar
21.02.2014

Avantajele pentru cetățenii Republicii Moldova a procesului de integrare europeană, a liberalizării regimului de vize și comerțului liber cu UE au fost dezbătute joi, 20 februarie, la Universitatea de Stat din Comrat, în cadrul unei serii de evenimente organizate de Asociația pentru Politică Externă, Expert-Grup și IDIS Viitorul cu ocazia reuniunii Convenției Naționale pentru Integrare Europeană.


În cadrul unui panel de discuții, întitulat Avantajele integrării europene pentru Moldova, președintele Comitetul Economic și Social European, Henri Malosse, a vorbit studenților de la Universitatea de Stat din Comrat despre avantajele pe care le aduce cetățenilor de rând procesul de integrare europeană, subliniind că alegerea europeană este o cale de reforme care vor duce la transformări pozitive în țară, însă doar guvernarea și cetățenii Republicii Moldova sunt cei care pot face alegerea și pot decide dacă doresc să parcurgă această cale.

”Europa reprezintă un viitor realizabil, care trebuie să consolideze coeziunea și unitatea țărilor candidate. Pentru împlinirea acestui deziderat, procesul de apropiere trebuie să-i implice pe cetățeni în fiecare din etapele sale; această condiție este cu atât mai importantă pentru moldoveni, care au optat pentru democrație și și-au luat în propriile mâini afirmarea identității politice, economice și culturale. Moldovenii sunt cei care trebuie să hotărască dacă doresc să accepte mâna oferită de Uniunea Europeană”, a declarat președintele Comitetul Economic și Social European, Henri Malosse.

În cadrul panelului au vorbit, de asemenea, Daniela Morari, șefa Direcţiei cooperarea politică cu UE din Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău și Vladimir Bilcik, analist al Centrului de Cercetare al Asociației pentru Politică Externă din Slovacia. Vorbitorii au răspuns la numeroase întrebări venite din partea studenților și profesorilor Universității din Comrat.

În după amiaza zilei, tot la Universitatea din Comrat a avut loc și ședința Convenției Naționale pentru Integrare Europeană, unde vorbitorul principal a fost șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

În cadrul Convenției s-a discutat cu privire la modul în care diferitele regiuni și grupuri sociale și naționale din Republica Moldova ar putea ajunge la o viziune comună cu privire la perspectiva integrării europene. Una dintre ideile de bază relevate în cadrul discuțiilor a fost că pe moment există o comunicare insuficientă între autoritățile centrale de la Chișinău și regiuni. Acest lucru trebuie schimbat, dacă se dorește ca integrarea europeană să devină cu adevărat o idee națională.

La discuțiile din cadrul convenției au participat și Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul, Mihail Sircheli, director executiv al organizației neguvernamentale Piligrim-Demo de la Comrat, și Alexander Duleba, directorul Centrului de Cercetare al Asociației pentru Politică Externă din Slovacia.

Evenimentele au fost organizate de APE, IDIS Viitorul şi Expert Grup cu suportul Ministerului de Externe al Slovaciei și al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.



 
comments powered by Disqus
Prima / Noutăţi / Discuții cu privire la avantajele integrării europene la Universitatea de Stat din Comrat. 20.02.2014.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650546
ultima actualizare: 23.01.2018