Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Tensiunile de la Tiraspol - motiv de optimism privind soluţionarea conflictului transnistrean. Europa Liberă. 11.02.2010.
Tensiunile de la Tiraspol - motiv de optimism privind soluţionarea conflictului transnistrean. Europa Liberă. 11.02.2010.
Versiune tipar
11.02.2010

Un nou studiu semnat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău constată că, în acest moment, premise pentru soluţionarea rapidă şi viabilă a conflictului transnistrean nu există. Autorii studiului dau totuşi o şansă noilor autorităţi de la Chişinău de a avansa în soluţionarea conflictului, dacă se vor apropia cât mai dinamic de UE şi vor reuşi să democratizeze ţara în ritmuri cât mai rapide.

Experţii au analizat procesele politice de pe cele două maluri ale Nistrului de până în decembrie 2009. Concluzia de bază este că soluţia conflictului nu poate fi atinsă atâta timp cât regimul autoritar din stânga Nistrului rămâne în picioare. Totuşi, spun cel puţin trei dintre autorii cercetării, evoluţiile de ultimă oră conferă o oarecare doză de optimism că lucrurile se pot mişca într-o direcţie bună.

Printre aceastea, două ar fi, în opinia directorului de program al IPP Oazu Nantoi, tensiunile interne în regiunea din stânga Nistrului, care devin mai puternice şi mai periculoase pentru regimul transnistrean decât cele dintre Chişinău şi Tiraspol, şi încercările timide ale Uniunii Europene de a cuprinde regiunea cu proiecte de dezvoltare.

Oazu Nantoi: „Pentru prima dată pe durata existenţei regimului din stânga Nistrului au apărut conflicte interne. Al doilea moment care trebuie privit cu atenţie este efortul UE de a antrena raioanele Camenca şi Râbniţa la euroregiunea Nistru. Prin urmare, se observă un proces de erodare a acestui regim şi, pe de alta, aplicarea din partea UE, într-o manieră calmă, a ceea ce se numeşte soft power.”

Şi directorul IPP Arcadie Barbăroşie crede că erodarea din interior a regimului transnistrean este cea mai bună cale de soluţionare a conflictului de pe Nistru. Însă, atrage atenţia expertul: „Eu până astăzi nu am văzut o strategie foarte clară, elaborată de la Chişinău, cum vedem noi soluţionarea acestui conflict. Nu un plan Cozac, nu un plan de federalizare – ci unul de la Chişinău. La fel, eu până astăzi nu văd o strategie clară de comunicare cu cetăţenii din Transnistria.”

Un alt autor al studiului, directorul Adept Igor Boţan este de părere că actualul guvern de la Chişinău merge în direcţia cuvenită: „Eu am să mă refer la ceea ce face această guvernare – înlătură bariere. Deja ştim că sunt pe cale să reia transportul feroviar, iar transnistrenii se gândesc să scoată barierele de 100 de procente pentru mărfurile noastre. Eu cred că actuala guvernare merge pe calea cea dreptă – se democratizează, fără a antagoniza Rusia şi asta este bine.”

Câtă greutate au estimările experţilor atunci când se ajunge în viaţa reală? Un recent incident produs în zona de securitate demonstrează că nu prea multă.
Juristul de la PromoLex Alexandru Zubco tocmai a revenit din aşa zisa „zonă de securitate” dintre Chişinău şi Tiraspol. Patru tineri dintr-un sat din această zonă, reţinuţi acum două săptămâni de miliţia transnistreană plimbându-se pe gheaţa rîului Nistru, sunt şi acum în arestul forţelor de ordine transnistrene sub acuzaţia că ar fi traversat ilegal frontiera.

Alexandru Zubco: „Potrivit rudelor, sunt deţinuţi la Tiraspol. Rudele n-au reuşit să obţină întrevederi. Conform legislaţiei locale, ei riscă fie amendă, fie detenţie pentru cinci ani. Am făcut mai multe demersuri....”

În cazul autorităţilor, acestea ar suspecta o provocare intenţionată pentru a compromite procesul de reglementare a conflictului transnistrean intrată, spun responsabilii, într-o fază mai bună.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Tensiunile de la Tiraspol - motiv de optimism privind soluţionarea conflictului transnistrean. Europa Liberă. 11.02.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651137
ultima actualizare: 23.01.2018