Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Premierii Filat şi Boc înmînează primele permise de mic trafic la frontieră. Radio Europa Liberă. 31.03.2010.
Premierii Filat şi Boc înmînează primele permise de mic trafic la frontieră. Radio Europa Liberă. 31.03.2010.
Versiune tipar
31.03.2010

Premierul român anunţă că la 30 iunie vor fi deschise consulatele de la Cahul şi Bălţi şi 5 oficii teritoriale care să faciliteze procesarea dosarelor de cetăţenie română.

Premierul român Emil Boc a fost astăzi în prima sa vizită oficială la Chişinău, unde a înmînat împreună cu omologul său Vlad Filat primele 15 permise de mic trafic la frontiera.

Prima care a primit permisul de mic trafic din mîinile premierului român a fost Maria Tuşinschi din Sărata Galbenă, Hînceşti. Ea spune că va folosi permisul pentru a-şi vizita feciorii aflaţi la studii în România: „Am trei băieţi la Galaţi – unul face masteratul, altul e în anul I, altul – în anul II la facultate. De acum încolo pot să-i vizitez din cînd în cînd. Nu prea des, dar cu o ocazie.”

Persoanele care şi-au luat astăzi permisele au fost alese aleatoriu şi fac parte din diferite zone ale republicii, de la Briceni, până la Cahul. În total, până în prezent, au fost depuse peste 2500 de cereri, dintre care aproape o mie sunt deja gata pentru a fi eliberate, a anunţat premierul român.

Emil Boc: „Vom face tot posibilul ca să simplificăm procesul de obţinere a acestor permise, inclusiv a cetăţeniei române. Cred că va fi mai uşor de luptat cu birocraţia, după ce vor mai fi deschise şi alte două consulate ale României pe teritoriul Republicii Moldova”.

Vădit emoţionat de prima sa vizită la Chişinău, Emil Boc a mai dat câteva veşti bune pentru cetăţenii moldoveni, cum ar fi deschiderea, din 30 iunie, a consulatelor României de la Bălţi şi Cahul şi a cinci oficii teritoriale, care să faciliteze procedură de procesare a dosarelor de ceteţenie română. România nu a renunţat să negocieze cu UE excluderea, din procesul de obţinere a vizei româneşti, a unei dovezi de deţinere în cont a sumei de 500 de euro, a mai zis Emil Boc.

Pentru premierul moldovean Vlad Filat, punerea în aplicare a acordului de mic trafic la frontiera moldo-română înseamnă o „revenire la normalitate a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti”.

Vlad Filat: „Republica Moldova este o ţară europeană cu cetăţeni care au dreptul la valori europene. Vom fi în continuare foarte insistenţi în acţiuni, iar pentru aceasta avem nevoie de prieteni. România este un exemplu bun în acest sens, care ne ajută să ne mişcăm înainte.”

Acordul privind micul trafic la frontieră este menit să faciliteze călătoria în România a unui număr de peste un milion de cetăţeni moldoveni din zona de frontieră. Fostele autorităţi moldoveneşti s-au opus timp de mai mulţi ani încheierii convenţiei, condiţionînd-o de semnarea tratatelor de bază şi de frontieră moldo-române. Acordul este privit ca un test pentru ambele state, dar mai ales pentru Moldova care vrea să obţină într-un viitor nu chiar îndepărtat un regim fără vize cu Uniunea Europeană.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Premierii Filat şi Boc înmînează primele permise de mic trafic la frontieră. Radio Europa Liberă. 31.03.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 509898
ultima actualizare: 23.01.2018