Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Witold Rodkiewicz: „Factorul rusesc” şi Transnistria: obstacole în calea liberalizării vizelor cu UE. Radio Europa Liberă. 15.06.2010.
Witold Rodkiewicz: „Factorul rusesc” şi Transnistria: obstacole în calea liberalizării vizelor cu UE. Radio Europa Liberă. 15.06.2010.
Versiune tipar
15.06.2010

Witold Rodkiewicz, analist la Centrul pentru Studii Estice de la Varşovia şi specialist în Moldova şi Rusia, este foarte sceptic cu privire la şansele ca vreuna din ţările Parteneriatului Estic să obţină ridicarea obligativităţii vizelor pentru ţările Uniunii Europene. Într-un interviu realizat de corespondenta Europei Libere, Anna Zamejc, Rodkiewicz explică de asemenea că în acest moment, Uniunea Europeană este foarte atentă la reacţiile Rusiei, când vine vorba de ţările Parteneriatului estic.

Visele de integrarea ale Republicii Moldova nu sunt în acest moment „visate” şi de Uniunea europeană, este opinia lui Witold Rodkiewicz: „Bruxelles-ul nu menţionează perspectiva integrării în legătură cu nici o ţară din Parteneriatul estic. Iar o ţară mică, precum Moldova, nu are nici strategia, nici posibilităţile de a influenţa marea politică. Trebuie să se adapteze”

Dar atâtea lucruri s-au schimbat în ultimii 20 de ani, încât ce astăzi pare bătut în cuie, mâine se poate schimba cu 180 de grade. Această reticenţă cât şi decizia recentă de eliminarea a funcţiilor de emisari special ai Uniunii Europene pentru Moldova şi Georgia, ilustrează nu numai priorităţile Uniunii în acest moment.

„Conştient sau nu, este o decizie care demonstrează grija Bruxelles-ului de a nu face nimic ce ar putea deranja Rusia. Aşa că aici am putea vorbi de o acceptare tacită a faptului că fostele republici sovietice aparţin sferei de influenţă rusă” – este opinia analistului politic de la Varşovia.

Factorul rusesc joacă un rol şi în problema ridicării obligativităţii vizelor sau cel puţin în liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, un lucru pe care mizează actualul guvern pro-european de la Chişinău.

Rodkiewicz reaminteşte că la Bruxelles s-a format un grup de ţări care susţin că nici o ţară de Parteneriatul Estic nu poate obţine un regim de vize mai liberal decât cel pe care Uniunea îl va oferi Rusiei.

„Actualul guvern pro-european din Moldova s-a bazat pe, şi a promis liberalizarea regimului de vize, într-un an sau doi, total nerealist, orice ar face”, conchide Witold Rodkiewicz. Iar soluţia cetăţeniei române, nu este o soluţie reală: în primul rând pentru că România nu are capacitatea administrativă să rezolve toate cererile de cetăţenie; în al doilea rând pentru că nu există un sprijin larg între români pentru această politică; în al treilea rând, pentru că ar putea avea consecinţe politice dramatice, pe termen lung, ţinând cont de faptul că Moldova are o identitate naţională slabă, explică analistul polonez.

La toate acestea se adaugă problema transnistriana: „Vă puteţi imagina că Uniunea Europeană va elimina vizele pentru cetăţenii unei ţări care nu-şi controlează graniţa ? Exclus ! Cât nu se rezolvă problema transnistreană, Moldova nu are nici o şansă de europenizare”, a mai declarat Europei Libere Witold Rodkiewicz, analist politic la Centru pentru Studii Estice de la Varşovia.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Witold Rodkiewicz: „Factorul rusesc” şi Transnistria: obstacole în calea liberalizării vizelor cu UE. Radio Europa Liberă. 15.06.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 488647
ultima actualizare: 23.01.2018