Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Stefan Fule: „Sînteţi cel mai dinamic partener”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.
Stefan Fule: „Sînteţi cel mai dinamic partener”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.
Versiune tipar
01.10.2010

Astăzi la Chişinău s-a aflat în vizită Comisarul European pentru Extindere şi Politica de vecinătate Stefan Fule, pentru a participa la a 3 reuniune informală a „prietenilor Moldovei”, grup de ţări din UE care susţin apropierea RM de UE. Comisarul pentru integrare a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi a făcut mai multe declaraţii.

Comisarul Fule a vorbit în termeni elogioşi despre realizările obţinute de autorităţile Moldovei pe calea integrării europene insistînd asupra faptului că „Alianţa a reuşit să facă un pas înainte oferindu-le cetăţenilor o perspectivă clară vizînd apropierea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu UE. Anume datorită acestui bilet proeuropean care s-a resimţit puternic şi constituie baza activităţilor în cadrul Alianţei am reuşit să obţinem rezultate maxime în ce priveşte asocierea politică, integrarea economică şi promovarea dialogului pentru regimul liber de vize”- a constatat comisarul.

„Sînteţi cel mai dinamic partener”, a spus Fule după încheierea reuniunii grupului de ţări care susţin apropierea Moldovei de UE. „Partener care a probat succesul în cadrul Parteneriatului Estic”, a adăugat comisarul.

Întrebat cînd anume ar putea obţine Moldova aderarea la UE, Stefan Fule a reafirmat că orarul este dictat de viteza reformelor pe care Moldova s-a angajat să le ducă la capăt. „În pofida faptului că de fiecare dată cînd cineva dintre noi soseşte la Chişinău se convinge de faptul că s-au întîmplat multe lucruri noi, totuşi rămîn foarte multe de făcut”.

Comisarul a avut astăzi mai multe întrevederi. Pe lîngă cele anunţate cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Stefan Fule s-a întîlnit şi cu Vladimir Voronin, în calitatea dînsului de lider al opoziţiei dar şi de protagonist al unor contribuţii la efortul de integrare europeană a Moldovei, a precizat comisarul. Funcţionarul european şi-a exprimat încrederea că şi după alegerile din 28 noiembrie Moldova va fi la fel de fermă în opţiunea sa proeuropeană.

Tot azi Stefan Fule şi prim-ministrul moldovean Vlad Filat au semnat un protocol adiţional la Acordul de parteneriat şi cooperare, document care deschide noi oportunităţi pentru Moldova şi anume posibilitatea de a participa în 7 programe noi ale UE, în domenii diferite. Moldova este a doua ţară cu care UE semnează un asemenea protocol.

În octombrie urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri pe liberalizarea regimului de vize. Chişinăul este în aşteptarea recomandărilor pe care urmează să le facă cele două misiuni ale UE care s-au aflat la Chişinău în ultima lună.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Stefan Fule: „Sînteţi cel mai dinamic partener”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647670
ultima actualizare: 23.01.2018