Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Reglementarea transnistreană: soluţii practice pentru probleme concrete. Sorina Ştefârţă: „Europa ne vrea democratici” - Anatol Golea: „A venit timpul ca Moldova să ştie ce vrea”.
Reglementarea transnistreană: soluţii practice pentru probleme concrete. Sorina Ştefârţă: „Europa ne vrea democratici” - Anatol Golea: „A venit timpul ca Moldova să ştie ce vrea”.
Versiune tipar
01.10.2010

In ceea ce priveste rezolvarea crizei transnistrene, s-au facut progrese? Vor fi reluate negocierile si daca da, cind anume, cu ce sanse si in ce formula? La aceste intrebari a dat un raspuns astazi ministrul Victor Osipov, raspunzător de problema transnistreana, după convorbirile neoficiale de la Viena, de la sediul OSCE de luni si marti.

Victor Osipov a evitat să numească un termen anume cînd ar fi să se reia negocierile oficiale, dar a opinat că pînă la sfîrşitul anului în curs ar fi posibilă revenirea la masa de tratative. Reîntors de la întrevederea neformală de la Viena, vice-premierul pentru reintegrare a preferat să vorbească mai mult despre progresele atinse în ceea ce el a numit „soluţii practice pentru problemele concrete ale populaţiei din regiune”. Reluarea, începînd cu ziua de mîine, a circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Odesa, o foarte apropiată relansare a mersului de marfare pe segmentul transnistrean de cale ferată, o reluare foarte probabilă a cooperării cu Tiraspolul pe probleme ce ţin de educaţie şi un început de dialog în problema comunicaţiilor telefonice - sunt doar cîteva dintre obiectivele invocate de Osipov.

Abordînd controversa legată de simplificarea mecanismului de export al mărfurilor transnistrene, vice-premierul Osipov a apărat cu fermitate decizia guvernului Filat de a permite companiilor din stînga Nistrului să utilizeze porţiunea transnistreană de cale ferată. Această hotărîre a guvernului de la Chişinău, adoptată încă la 8 septembrie, dar nepublicată încă, a fost interpretată de unele instituţii de presă drept o anulare „a blocadei economice” a Transnistriei şi a fost criticată de către oponenţii politicii ai actualei guvernări. De altfel şi Marian Lupu se întreba dacă nu cumva ar fi vorba de o concesie a Chişinăului în faţa Tiraspolului.

Osipov neagă aceste speculaţii ca fiind nefondate şi dă asigurări că mărfurile transnistrene vor continua să treaca vămuirea moldovenească înainte de a fi exportate în Ucraina sau Rusia: „Această soluţie este o iniţiativă a EUBAM de facilitare a importurilor şi exporturilor din regiunea transnistreană prin aplicarea unor mecanisme inteligente, avansate de gestionare a riscurilor de către autorităţile RM. Subliniez încă o dată, nu este nici o schimbare legată de mecanismul de autorizare a exporturilor şi de perfectare vamală a acestor exporturi. Vor beneficia de ea agenţii economici înregistraţi oficial la Camera înregistrării de stat a RM, la care sunt în prezent peste 660. De asemenea, ei trebuie să deţină certificat de origine a mărfurilor eliberate în conformitate cu regulile comerţului internaţional. Orice alte interpretări nu au nici o bază.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Reglementarea transnistreană: soluţii practice pentru probleme concrete. Sorina Ştefârţă: „Europa ne vrea democratici” - Anatol Golea: „A venit timpul ca Moldova să ştie ce vrea”.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 510793
ultima actualizare: 23.01.2018