Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Germania testează sinceritatea Rusiei prin Transnistria. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Germania testează sinceritatea Rusiei prin Transnistria. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Versiune tipar
11.10.2010

„Iniţiativa Merkel-Medvedev reprezintă un mesaj foarte clar Rusiei că noi vom lua Transnistria şi Moldova ca o dovadă a sincerităţii Rusiei faţă de crearea sistemului european de securitate”, a declarat presei de la Chişinău membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, citat de Info-Prim Neo. Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani.

„Până la moment. o astfel de iniţiativă era imposibilă pentru că Rusia refuza reluarea tratativelor în formatul 5 plus 2, cunoaşteţi discuţiile de la Viena, în care Rusia refuza continuu să reia discuţiile. Acum Rusia aşteaptă rezultatele alegerilor parlamentare, de aceea poporul Republicii Moldova trebuie să decidă. Şi dacă poporul va alege un guvern care va continua schimbările, va fi un semnal clar Rusiei care, văzând că este o guvernare angajată, va fi mai dispusă să rezolve problema, ştiind că există sprijin din partea UE, din partea Germaniei, în particular”, a spus Markus Meckel.

El a precizat că problema regiunii transnistrene nu este o chestiune dintre Germania şi Rusia. „Germania nu are interese bilaterale cu Rusia în mod specific. Poziţia Rusiei va influenţa sistemul de securitate europeană. Ea şi-a format această poziţie şi aşteaptă un răspuns, respectiv, este vorba şi de interesele Rusiei. Principalul mesaj din iniţiativa Merkel-Medvedev este că Germania a spus tranşant Rusiei: „vom vedea Transnistria ca o dovadă a angajamentului vostru faţă de construirea sistemului european de securitate”. Această legătură e atât de importantă pentru că ruşii sunt interesaţi. A venit timpul ca ruşii singuri să-şi pună întrebarea, dacă vor să păstreze status kvo-ul în Transnistria sau să progreseze cu sistemul de securitate”.

Referindu-se la controversata temă privind orientarea Moldovei spre Est sau Vest, Markus Meckel a afirmat că este alegerea ţării să-şi determine viitorul. „Nu ar fi corect să descriem acestă alegere ca relaţii bune cu Rusia sau cu UE. Întrebarea e cum vor moldovenii să trăiască mai departe? Vor moldovenii libertate, democraţie şi stabilitate? o media liberă, independentă? o cultură politică de transparenţă şi acceptare reciprocă? îşi doresc o situaţie când va fi libertate de exprimare şi de întrunire? Îşi doreşte Moldova o economie cu adevărat liberă, desigur, cu o dimensiune socială, fiindcă securitatea socială e o responsabilitate a statului? Dacă vă doriţi toate acestea, întrebarea este cine ar fi un partener bun să obţineţi asta? E chestiunea pe care voi trebuie să o decideţi”, a spus el.

„Oricine are o atitudine serioasă faţă de ţara dumneavoastră, nu poate nega vecinătatea Rusiei. Trebuie să dezvolţi relaţii bune cu această ţară. Nimeni din UE nu se pronunţă împotriva consolidării economice şi comerciale a relaţiilor cu Rusia. Dar dacă sunteţi sinceri în eforturile de integrare în UE, aici nu este vorba de o simplă cooperare. Aici intervine nu doar problema de securitate comună, ci şi instituirea unui cadru legal robust comun. Şi aici deja Moldova va avea o alegere de făcut: dacă vreţi să vă integraţi în UE, nu puteţi să vă integraţi în alte structuri similare. De exemplu, în UE există reglementări foarte clare pentru a avea un tratat de comerţ liber cu UE. Dacă vreţi un tratat de liber schimb, Moldova trebuie să respecte aceste cerinţe, nu-şi poate asuma obligaţii contrare acestor prevederi”, a menţionat Markus Meckel.

Reprezentantul german a opinat în context că, din aceste motive, aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus ar putea genera situaţii conflictuale cu prevederile regimului de liber schimb cu UE. „Întrebarea nu e de a avea relaţii bune sau cooperare cu cineva, poţi avea cu ambele părţi. Dar cadrul juridic în UE rămâne neschimbat. Aşa că dacă vreţi să megeţi pe această cale, să acceptaţi cadrul juridic UE, trebuie să fiţi precauţi, să nu treziţi obiecţii faţă de realizarea acestui scop”, a spus Markus Meckel. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Germania testează sinceritatea Rusiei prin Transnistria. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651372
ultima actualizare: 23.01.2018