Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Tratatul de frontieră moldo-român trebuie semnat „până la alegeri”, Germania. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Tratatul de frontieră moldo-român trebuie semnat „până la alegeri”, Germania. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Versiune tipar
11.10.2010

Conţinutul proiectului tratatului de frontieră între Republica Moldova şi România oferă posibilitatea ca acesta să fie semnat cât mai curând posibil. „Eu pot doar să-mi exprim speranţa că va fi făcut cât mai repede, cel mai bine până la alegeri”, a declarat membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, citat de Info-Prim Neo. Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani.

Potrivit lui, odată cu semnarea tratatului, vor fi eliminate diverse chestiuni pe bază de emoţii şi speculaţii electorale. „De aceea, mesajul meu atât pentru Moldova, cât şi pentru România este de a definitiva şi a ratifica acest acord cât mai curând posibil. Guvernul Germaniei, nu doar eu personal, sprijină ca această problemă rezolvată cât mai curând posibil”, a declarat Markus Meckel.

Întrebat pe cât de insistentă ar putea fi Germania cu România pentru soluţionarea acestei probleme, Markus Meckel a spus că „nu e rolul Germaniei de a pune presiuni României, ci de a găsi o poziţie comună în UE. Atunci România nu se va putea împotrivi acestei poziţii. Din partea UE se observă o atenţie mai sporită faţă de Republica Moldova şi o recunoaştere a acestor schimbări care s-au produs în Republica Moldova. Pot să-mi exprim speranţa că şi celelalte probleme vor fi soluţionate şi vor fi făcute progrese. Puteţi fi siguri că politicienii germani, când se întâlnesc cu politicienii români, inclusiv la cel mai înalt nivel, transmit mesaje foarte clare şi vor transmite mesaje clare în această privinţă”.

„E important ca această problemă să fie soluţionată şi scoasă de pe agendă o dată şi pentru totdeauna, să nu mai reprezinte o problemă, frontierele devin tot mai puţin importante. În societatea moldovenească sunt foarte multe discuţii despre problema unirii cu România. Pentru unii este un vis sau o atracţie electorală pentru aţii, este important să existe un tratat pentru că această problemă trebuie scoasă din discuţii”, a spus Markus Meckel.

Potrivit lui, există principiile OSCE din 1975 care prevăd că un stat se poate uni cu alt stat sau diviza. „Am văzut diverse exemple. Exista un tratat al reunificării Germaniei, exemplul Cehoslovaciei, când ţările s-au separat şi convieţuiesc paşnic. Dacă ar fi o majoritate clară de ambele părţi, în Moldova şi România, o majoritate constituţională, de două treimi, nu ar fi o oponenţă. Însă sincer cred că aceasta este mai degrabă de domeniul viselor, decât o chestiune de politici. Mai ales ţinând cont de problema Transnistriei care este o prioriate pentru Republica Moldova. Acest vis ar distruge posibilitatea de reglementare a problemei transnistrene. Cred că principalul pentru Moldova este să construiască o democraţie veritabilă, când va dispare chestiunea cu frontiera cu România, când va fi frontieră deschisă. Cei pro-români să poată face schimburi culturale, călători etc. Iar cei pro-ruşi să se simtă liber aici în democraţie”, a declarat membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, fost ultim ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani, citat de Info-Prim Neo. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Tratatul de frontieră moldo-român trebuie semnat „până la alegeri”, Germania. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651381
ultima actualizare: 23.01.2018