Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă, Radu Vrabie: Summitul de la Astana – oportunitate de relansare a negocierilor în formatul 5+2. Info-Prim-Neo. 11.11.2010.
Victor Chirilă, Radu Vrabie: Summitul de la Astana – oportunitate de relansare a negocierilor în formatul 5+2. Info-Prim-Neo. 11.11.2010.
Versiune tipar
11.11.2010

Summitul OSCE de la Astana este o oportunitate importantă pentru relansarea negocierilor în problema transnistreană în formatul 5+2. La această reuniune, Republica Moldova are şansa de a face unele totalizări şi de a enunţa unele propuneri pentru o eventuală declaraţie cu privire la Republica Moldova, a declarat la cea de-a şasea şedinţă a Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, directorul acesteia, Victor Chirilă, transmite Info-Prim Neo.

Ultima declaraţie cu privire la Republica Moldova în cadrul unui Summit OSCE a fost făcută în 2002, la reuniunea din Portugalia, iar de atunci statele membre ale OSCE nu au găsit un compromis asupra conţinutului documentului. Victor Chirilă susţine că obstacolul major în calea unei declaraţii de fiecare dată a fost sub subiectul retragerii trupelor ruseşti. „Noi credem că acest an a prilejuit mai multe progrese pozitive în contextul reglementării chestiunii transnistrene şi aceste progrese trebuie să fie reflectate în Declaraţia cu privire la Republica Moldova la Summitul OSCE“, a declarat directorul APE.

Victor Chirilă a menţionat că există condiţii prielnice pentru a avea o declaraţie care să conţină referinţe la progrese şi să enunţe principii cu privire la soluţionarea problemei transnistrene, principii care se regăsesc în mai multe declaraţii care au fost făcute pe parcursul acestui an.

Directorul de programe APE, Radu Vrabie, a menţionat că anul 2010 a avut o dinamică pozitivă în reglementarea transnistreană. Acesta, în mare parte, se datorează atitudinii şi acţiunilor pe care le-a întreprins autorităţile de la Chişinău în vederea deblocării situaţiei.

Potrivit expertului, progresele care au avut loc în acest an sunt întâlnirile regulate între reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului, întâlnirile neformale în formatul 5+2, întâlnirile Filat-Smirnov, semnarea acordului privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova. Un alt progres sunt considerate hotărârile Guvernului care au facilitat activitatea agenţilor economici din regiunea transnistreană, apariţia chestiunii transnistrene pe agenda internaţională şi dialogul deschis cu partenerii de negocieri.

Radu Vrabie a menţionat că aceste progrese trebuie reflectate în Declaraţia Summitului OSCE cu privire la Republica Moldova. Documentul trebuie să prevadă reluarea necondiţionată şi fără întârziere a negocierilor oficiale în formatul 5+2 cu respectarea principiilor fundamentale, derularea transparentă a acestora, angajarea constructivă a tuturor părţilor implicate în procesul de negocieri. De asemenea, potrivit directorului de programe APE, declaraţia trebuie să se refere şi la transformarea misiunii de pacificare ruse într-o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.

Un alt lucru pe care trebuie să-l prevadă este disponibilitatea de principiu a statelor mediatori, Rusia şi Ucraina, de a participa la transformarea misiunii de pacificare ruse şi retragerea integrală de pe teritoriul Republicii Moldova a muniţiilor ruseşti, 20 de mii de tone, precum şi a contingentului militar rus care asigură paza muniţiilor, în conformitate cu angajamentele luate de Federaţia Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.

Radu Vrabie a menţionat că, posibil, unele aceste puncte vor fi disputate de Federaţia Rusă, în special retragerea armatei şi a muniţiilor. „Dar, totuşi, cred că sunt premise bune pentru a obţine o declaraţie favorabilă Republicii Moldova şi în acest context sperăm că, dacă nu vor abandona aceste iniţiative a Guvernului Republicii Moldova, avem şanse de succes şi în anul viitor“, a menţionat directorul de programe din cadrul APE.

Summitul OSCE de la Astana va avea loc la 1-2 decembrie, unde sunt aşteptaţi şefi de state, guverne şi miniştri de externe din 56 de ţări.

Clubul de presă APE este organizat cu asistenţa Fundaţiei Germane Friedrich Ebert Stiftung. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă, Radu Vrabie: Summitul de la Astana – oportunitate de relansare a negocierilor în formatul 5+2. Info-Prim-Neo. 11.11.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650605
ultima actualizare: 23.01.2018