Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Dialogul oficial în problema transnistreană nu va avea sorţi de izbândă fără un consens privind finalitatea procesului. Ino-Prim Neo. 31.05.2011.
Dialogul oficial în problema transnistreană nu va avea sorţi de izbândă fără un consens privind finalitatea procesului. Ino-Prim Neo. 31.05.2011.
Versiune tipar
01.06.2011

Există premise ca negocierile în problema transnistreană în formatul „5+2” să aibă loc la nivel oficial în luna iunie la Moscova, a menţionat, marţi, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Potrivit directorului APE, partenerii externi şi Chişinăul trebuie să găsească pârghiile pentru a determina Tiraspolul nu doar să se aşeze la masa de tratative, dar şi să accepte ca unică finalitate a negocierilor un statut juridic special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.

„Atâta timp cât între Chişinău şi Tiraspol va exista disonanţă cu privire la finalitatea procesului de negocieri, nu vom avea şanse să mişcăm carul din loc. Dimpotrivă vom repeta evoluţia falimentară din anii '90”, a spus Victor Chirilă în şedinţa clubului de presă al APE. Expertul susţine că este nevoie ca să se negocieze o soluţie politico-juridice care s-ar întemeia pe câţiva piloni: demilitarizarea, democratizarea, garanţii şi reintegrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova. „Negocierile trebuie să vizeze acest ansamblu de principii. Dacă negocierile nu vor răspunde clar la întrebarea cum va fi demilitarizată şi democratizată regiunea transnistreană, care vor fi garanţiile că acest lucru se va întâmpla?”, a subliniat expertul. O altă recomandare este elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung de reglementare a conflictului şi de reintegrare a regiunii transnistrene, care ar urmări crearea condiţiilor pentru reintegrarea graduală în temeiul principiilor demilitarizării, democratizării şi garantării unui statut juridic special în cadrul Republicii Moldova.

Victor Chirilă a declarat că există unele deficienţe legate de procesul de negocieri, care pot pune în pericol buna evoluţie a negocierilor în cazul în care ele vor fi reluate. „Prima deficienţă, care mi se pare importantă, este că actorii internaţionali se axează pe convingerea Tiraspolului să se aşeze la masa de negocieri şi mai puţin pe determinarea Tiraspolului să-şi asume o finalitate clară. O altă deficienţă este că Federaţia Rusă insistă ca soluţia politică să fie negociată doar de Chişinău şi Tiraspol de pe poziţii de egalitate în drept. Această opţiune a Rusiei îi oferă rolul de arbitru dominant la masa negocierilor şi exclude orice încercare a SUA şi UE de a-şi asuma un rol de mediator, care ar echivala cu rolul pe care îl are acum Rusia. Atâta timp cât Chişinăul şi Tiraspolul nu ajung la un consens cu privire la finalitate, nu vor exista progrese esenţiale pe calea reintegrării Republicii Moldova”, a menţionat Victor Chirilă.

Directorul APE insistă că este nevoie de o strategie clară, definită şi structurată de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare ulterioară a regiunii transnistrene. „Nu este de ajuns să declari că europenizarea Republicii Moldova va facilita reintegrarea regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova. Este nevoie ca această paradigmă să fie tradusă în acţiuni şi politici concrete faţă de regiunea transnistreană”, a remarcat Victor Chirilă. El a mai spus că actualmente unicul document strategic de care trebuie să se ghideze politicienii în procesul de negocieri este Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului. „În viziunea Rusiei, această lege impune doar condiţii pentru lansarea negocierilor. Cred că o astfel de abordare este greşită, legea specifică clar că negocierile trebuie să vizeze demilitarizarea şi democratizarea, şi statutul juridic special. Eu cred că, de asemenea, este important spiritul legii, nu doar litera legii, care spune că orice reglementare politică a conflictului transnistrean nu are sorţi de izbândă dacă nu se răspunde clar la două dimensiuni importante: demilitarizarea şi democratizarea regiunii transnistrene”, a declarat Victor Chirilă.

„Am speranţe că dialogul va fi demarat pentru că este necesar să continue, dar am dubii că acest dialog, aşa cum se prezintă premizele, va fi unul eficient şi va duce rezultate”, a conchis Victor Chirilă.

Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean ar putea avea loc la 21 iunie la Moscova.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Dialogul oficial în problema transnistreană nu va avea sorţi de izbândă fără un consens privind finalitatea procesului. Ino-Prim Neo. 31.05.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647758
ultima actualizare: 23.01.2018