Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Subiectul Palancăi nu poate fi tratat ca trădare de neam sau vindere de teritorii. Info-Prim Neo. 08.07.2011.
Victor Chirilă: Subiectul Palancăi nu poate fi tratat ca trădare de neam sau vindere de teritorii. Info-Prim Neo. 08.07.2011.
Versiune tipar
08.07.2011

„Este o interpretare abuzivă faptul că Republica Moldova a cedat Palanca Ucrainei. În acordurile semnate se scrie că se transmite şoseaua de la Palanca, acele 7,7 kilometri care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Nu este o trădare de neam, o vindere de teritorii, este transmiterea în proprietate a unei şosele care trebuie să fie menţinută la anumit nivel”. Declaraţia aparţine expertului în politică externă, Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă.

Expertul a menţionat că în baza acestui acord Ucraina va urma să asigure trecerea liberă a cetăţenilor din Palanca pentru a ajunge la cele 900 de hectare de pământ dincolo de şosea şi, totodată, se va rezolva problema acelui mic târg de care beneficiază câteva persoane.

Potrivit lui Victor Chirilă, Ucraina va răspunde de calitatea acestei infrastructuri. „Dacă Ucraina nu-şi va onora aceste angajamente, Republica Moldova are destule instrumente ca să determine Kievul să-l aducă la situaţia în care să-şi respecte aceste angajamente şi cred că va fi un gest foarte prost dat de Kiev în raport cu Bruxellesul. Republica Moldova are un aliat în această problemă, care este Uniunea Europeană, şi orice problemă tehnică care va împiedica circulaţia liberă a cetăţenilor noştri va fi soluţionată mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Victor Chirilă.

Expertul a declarat că această practică mai este folosită şi în alte ţări străine. „Cred că prin astfel de gesturi noi demonstrăm că gândim europeneşte, rezolvăm probleme într-un mod european, aşa cum a demonstrat şi Franţa şi Germania de-a lungul timpului. Noi nu facem decât să luăm o experienţă pentru a soluţiona o problemă de transport pe care trebuie să o soluţioneze Ucraina şi această problemă de transport vizează legătura între Odessa şi postul de la Reni”, a declarat Victor Chirilă.

Locuitorii satului Palanca au organizat săptămâna trecută un protest, fiind îngrijoraţi că nu vor mai avea acces la terenurile amplasare dincolo de segmentul de autostradă cedat Ucrainei, în conformitate cu protocolul ratificat acum 10 ani. Îngrijorările s-au intensificat după ce Moldova şi Ucraina au iniţiat montarea în regiune a semnelor de frontieră.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Subiectul Palancăi nu poate fi tratat ca trădare de neam sau vindere de teritorii. Info-Prim Neo. 08.07.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647938
ultima actualizare: 23.01.2018