Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirila, Valeriu Gheorghiu, Bogumil Luft: Summit-ul de la Varşovia, privit cu mari speranţe la Chişinău. Info-Prim Neo. 28.07.2011.
Victor Chirila, Valeriu Gheorghiu, Bogumil Luft: Summit-ul de la Varşovia, privit cu mari speranţe la Chişinău. Info-Prim Neo. 28.07.2011.
Versiune tipar
28.07.2011

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dar şi societate civilă, priveşte cu mari spre speranţe summit-ul Parteneriatului Estic, care va fi organizat în luna septembrie de către Polonia, ţară care deţine preşedenţia Consiliului Uniunii Europene.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a declarat joi, 28 iulie, în cadrul unei şedinţe a Clubului de Presă al APE, dedicată priorităţilor preşedenţiei poloneze în UE, că speră că acest summit va formula o perspectivă mai clară pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Victor Chirilă a menţionat că preşedenţia poloneză are un program optimist. Ba chiar mai mult, este un program curajos şi vizionar. ,,Faptul că extinderea rămâne un obiectiv strategic pentru preşedenţia poloneză a Consiliului Uniunii Europene este un lucru îmbucurător pentru cei care aşteaptă ca aria de valori europene şi de principii europene să se extindă tot mai mult în Europa şi să cuprindă Europa de Est, inclusiv şi Republica Moldova”, a menţionat directorul executiv al APE.

Şeful Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Gheorghiu, a declarat că în Polonia este cunoscută foarte bine situaţia Republicii Moldova. Moldova îşi propune să realizeze în această perioadă cât mai multe activităţi. Acestea se referă prioritar la liberalizarea circulaţiei. Un alt aspect ţine de negocierea şi crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător. ,,Vedem că preşedenţia poloneză sprijină poziţia Republicii Moldova, vine cu abordări pozitive şi insistă ca la summit-ul din septembrie să se spună mai concret despre liberalizarea regimului de vize. Aşteptările sunt mari şi se bazează pe experienţa, ponderea Poloniei în UE şi cunoaşterea situaţiei de la noi”, a mai spus Valeriu Gheorghiu.

De asemenea, Valeriu Gheorghiu a spus că este posibil ca pe perioada preşedenţiei Poloniei să fie semnat şi acordul cu privire la liberalizarea spaţiului aerian european, care în prezent se afla la etapa primelor negocieri şi, potrivit colegilor săi, decurge constructiv.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bogumil Luft, prezent la Clubul de presă, a menţionat că summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia este un eveniment foarte important. La reuniune vor participa toate ţările membre al UE cu putere de decizie. Potrivit ambasadorului, printre elementele de bază ale programului preşedenţiei poloneze în Consiliului Uniunii Europene se numără acţiuni de depăşire a crizei economice, promovarea securităţii ţărilor membre, eficientizarea politicii de vecinătate şi, în general, a politicii externe.

Polonia deţine preşedenţia UE în perioada 1 iulie – 31 decembrie. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirila, Valeriu Gheorghiu, Bogumil Luft: Summit-ul de la Varşovia, privit cu mari speranţe la Chişinău. Info-Prim Neo. 28.07.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650804
ultima actualizare: 23.01.2018