Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Şi după 20 de ani, independenţa Moldovei mai este în pericol. Info-Prim Neo. 25.08.2011.
Victor Chirilă: Şi după 20 de ani, independenţa Moldovei mai este în pericol. Info-Prim Neo. 25.08.2011.
Versiune tipar
25.08.2011

Şi după 20 de ani, mai există riscuri la adresa independenţei, suveranităţii şi democraţiei Republicii Moldova. Acestea nu au fost scoase de pe agenda ţării, sunt în continuare puternice şi pot influenţa cursul de politică externă şi internă. Declaraţiile au fost făcute de către directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, în cadrul unei şedinţe a Clubului de Presă al APE.

Potrivit lui Victor Chirilă, prima provocare pentru Republica Moldova este staţionarea ilegală a trupelor şi muniţiilor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. „Staţionarea aceasta nu are nicio argumentare din punct de vedere al dreptului internaţional şi nu are nicio argumentare din punct de vedere politic. Desigur, Federaţia Rusă a reuşit în 2002 să lege retragerea trupelor ruse de soluţionarea problemei transnistrene. Acest lucru este o nereuşită a diplomaţiei de atunci a ţării noastre”, a spus Victor Chirilă.

Un alt risc este, potrivit directorului APE, fragilitatea statutului de neutralitate. Victor Chirilă susţine că acest statut e încălcat timp de 20 de ani de către Federaţia Rusă. Este o realitate pe care nici Federaţia Rusă nu o poate nega.

O altă provocare este separatismul regiunii transnistrene care, potrivit lui Victor Chirilă, este controlată de un regim autoritar, sovietic, un regim antioccidental şi, atât timp cât aceste realităţi se păstrează în regiunea transnistreană, ea rămâne un focar de instabilitate nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga Europă.

„Orice reintegrare a regiunii transnistrene în Republica Moldova trebuie să fie însoţită de democratizarea acestei regiuni. Această democratizarea nu se poate petrece timp de o săptămână, câteva luni, un an. Este un proces care trebuie să demareze acum şi să continue în paralel cu găsirea unei soluţii politice viabile pentru problema transnistreană. Aici Uniunea Europeană trebuie să se implice mai activ în promovarea schimbărilor democratice în această regiune. Atât timp cât la Tiraspol se află un regim autoritar, un regim nedemocratic, este foarte riscant că orice soluţie de compromis să nu fie pusă în practică. Dimpotrivă, poate să fie o soluţie care să pericliteze independenţa, suveranitatea, democraţia şi integrarea europeană”, a declarat Victor Chirilă.

Securitatea energetică poate fi încă o provocare cu impact profund asupra politicii interne, asupra coeziunii societăţii. Potrivit lui Victor Chirilă, în 20 de ani s-a neglijat în permanenţă rolul esenţial care revine vecinului vestic al Republicii Moldova, României. „România este ţara care ne poate ajuta să echilibrăm balanţa de influenţă energetică în Republica Moldova. Din păcate, acest lucru a fost ignorat în permanenţă de majoritatea clasei politice din Republica Moldova. Din cauza unor probleme de dialog dintre Chişinău şi Bucureşti, în mare parte create artificial pentru a dezbina societatea, s-au ignorat proiecte concrete în domeniul energiei, transportului, infrastructurii, proiecte care ar fi trebuit să ne asigure în 20 de ani o relativă stabilitate energetică, independenţă energetică în raport cu Federaţia Rusă”, susţine directorul executiv al APE.

Pe lângă acest provocări, Victor Chirilă susţine că pe parcursul a 20 de ani, diplomaţia moldovenească a înregistrat şi un şir de succese care au contribuit la consacrarea Republicii Moldova ca subiect al relaţiilor internaţionale. Cele mai importante realizări ţin de conectarea Republicii Moldova la cele mai importante iniţiative de cooperare regională, care promovează ideea de integrare europeană. Este importantă şi internaţionalizarea problemei staţionării ilegale a trupelor şi muniţiilor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor occidentali.

„Uniunea Europeană este din ce în ce mai activă şi prezentă în regiunea transnistreană, fie că este vorba de dialog politic, fie de asistenţă pentru promovarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului şi se pare că UE intenţionează să-şi intensifice prezenţa în regiunea transnistreană în următorii ani şi să participe la finanţarea unui program de modernizare sau de asistenţă post conflictuală pentru această regiune”, a spus Victor Chirilă.

Printre realizări a mai fost trecută în revistă recunoaşterea de către UE a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Datorită diplomaţiei moldoveneşti s-a reuşit ca obiectivul integrării europene să devină unul strategic etc., a apus directorul APE.

Clubul de presă este organizat de către Asociaţia de Politică Externă în Parteneriat cu Fundaţia germană Friedrich Ebert Stiftung.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Şi după 20 de ani, independenţa Moldovei mai este în pericol. Info-Prim Neo. 25.08.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652662
ultima actualizare: 23.01.2018