Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Cristian Buşoi, europarlamentar român din delegaţia de cooperare cu Republica Moldova: Ce şanse are Moldova ca să devină un potenţial candidat la intrarea în Uniunea Europeană? Radio Europa Liberă. 19.09.2011.
Cristian Buşoi, europarlamentar român din delegaţia de cooperare cu Republica Moldova: Ce şanse are Moldova ca să devină un potenţial candidat la intrarea în Uniunea Europeană? Radio Europa Liberă. 19.09.2011.
Versiune tipar
19.09.2011

În premieră săptămâna trecută, Parlamentul European a recomandat executivului şi liderilor Uniunii Europene să ofere Moldovei perspectiva aderării. O recomandare care, dacă ar fi acceptată de ţările membre, ar încuraja Moldova să continue reformele începute cu doi ani în urmă – a argumentat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Corespondenta noastră la Strasbourg.

Europa Liberă: Domnule Buşoi, după cum ştiti, săptămâna trecută Parlamentul European a votat raportul Watson. Este de fapt o recomandare adresata Comisiei Europene, Serviciului de Actiune Externa si Consiliului Uniunii Europene de a oferi Moldovei o perspectiva clara de aderare la UE. Acum, sigur, este vorba de Parlamentul European, de un semnal politic, insa cata greutate are acest vot in economia globala a integrarii Moldovei in UE?

Cristian Buşoi: „Eu cred că este un semnal foarte important pe care il da Parlamentul European, este o urmare fireasca a tuturor discutiilor si semnalelor care s-au dat dinspre Parlamentul European in ultima perioada si mai ales de cand Alianta pentru Integrare Europeana se afla la guvernare si are un program ambitios de reforme. Sigur insa ca pana la urma lucrurile sunt de lunga durata si exista inca numeroase obstacole care trebuiesc depasite pana cand va veni momentul mult asteptat de noi ca Republica Moldova sa fie membru cu drepturi depline in UE. Si Comisia Europeana si Consiliul tin cont de aceste semnale politice.

Important este ca reformele sa continue in Republica Moldova, gasirea unei solutii la conflictul transnistrean care, in opinia mea, este cel mai mare obstacol pe care il avem de trecut in chestiunea aderarii Republicii Moldova la UE, dar in acelasi timp tine si de felul in care UE isi vede propriul viitor, pentru ca in acest moment sunt discutii intense legate de felul in care va arata viitorul institutional al UE.”

Europa Libera: Zilele acestea se negociaza Acordul de asociere intre Moldova si UE. Este de asteptat ca aceasta perspectiva sa fie inscrisa in mod clar in acest document?

Cristian Buşoi: „Acordul de asociere reprezinta, institutional, un pas obligatoriu necesar in procesul de aderare. Si este foarte important ca in curand Republica Moldova sa fie stat asociat UE. La un moment dat va trebui sa devina in mod oficial tara candidata si abia ulterior va fi vorba de calitatea de membru cu drepturi depline.

Acordul de asociere este, evident, o chestiune tehnica, dar cred ca in acelasi timp trebuie sa aiba si cateva mesaje politice. Sigur ca, daca exista vointa politica, poate fi inserat faptul ca Republicii Moldova i se da o perspectiva certa de aderare. Fara insa a putea in acest moment sa pretindem aproximarea unei date, a unei date, a unui an, care ne-ar putea orienta asupra unui calendar.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Cristian Buşoi, europarlamentar român din delegaţia de cooperare cu Republica Moldova: Ce şanse are Moldova ca să devină un potenţial candidat la intrarea în Uniunea Europeană? Radio Europa Liberă. 19.09.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 509764
ultima actualizare: 23.01.2018