Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia a fost un succes. Info - Prim Neo. 06.10.2011.
Victor Chirilă: Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia a fost un succes. Info - Prim Neo. 06.10.2011.
Versiune tipar
07.10.2011

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia a fost un succes, în ciuda faptului că multă lume la Chişinău, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, au aşteptat ca acest Summit să ofere o perspectivă clară de integrare europeană. Declaraţia aparţine directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă.

„Aceasta a fost o aşteptare legitimă a multora din noi, dar, în acelaşi timp, cred că trebuie luat în calcul contextul regional şi cel intern pentru a analiza cât de realistă este această aşteptare şi dacă această aşteptare urma să fie îndeplinită la acest summit”, a declarat Victor Chirilă, în cadrul Clubului de Presă al APE, desfăşurat la Info-Prim Neo.

Potrivit lui Victor Chirilă, aşteptarea politicienilor de la Chişinău a fost mai mult un mesaj către partenerii externi, precum că Republica Moldova aşteaptă mai mult de la UE şi că integrarea economică este un pas către viitoarea integrare politică europeană. Summit-ul Parteneriatului Estic reprezintă un dialog de consultări şi chiar de luare a deciziilor de către cei 27 de lideri ai UE şi cei şase lideri ai Parteneriatului Estic, fiind prima dată când liderii unor state din arealul post sovietic au acces la o atare platformă de discuţii de nivel înalt, a subliniat directorul APE.

Victor Chirilă a mai spus că Summit-ul de la Varşovia a trasat direcţii strategice pentru Parteneriatul Estic în următorii doi ani şi aceste direcţii lasă deschisă pentru Republica Moldova dimensiunea integrării în UE. „Trei priorităţi vor ghida activitatea Parteneriatului Estic în următorii doi ani şi anume: asocierea politică a statelor membre ale Parteneriatului Estic cu UE, integrarea economică, care va presupune semnarea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Comprehensiv, care în sine va însemna demararea procesului de armonizare legislativă şi instituţională dintre Republica Moldova şi UE şi, facilitarea mobilităţii persoanelor, ceea ce înseamnă liberalizarea regimului de vize cu UE”, a subliniat Victor Chirilă.

Directorul executiv APE a mai menţionat că pentru prima dată declaraţia statelor membre ale UE, la sfârşit de summit, nu face referire la liberalizarea regimului de vize într-o perspectivă îndepărtată, iar acest proces va avea loc mai repede dacă reformele dictate de UE vor fi implementate cât mai curând. Victor Chirilă este de părere că perspectiva de integrare în UE este mai accesibilă pentru Republica Moldova , deoarece în această declaraţie se pune accent pe o diferenţiere între statele membre ale Parteneriatului Estic.

Referindu-se la declaraţia statelor membre ale UE prin prisma referendumului transnistrean, Victor Chirilă subliniază că acesta nu conţine careva referiri la noţiunea de „egalitate în drepturi” a părţilor implicate în conflict, noţiune pe care pedalează foarte insistent Tiraspolul şi Federaţia Rusă. Recunoaşterea acestei noţiuni ar însemna că viitorul statut al unei ţări reîntregite va semăna foarte mult cu o confederaţie, compusă din doi subiecţi egali, a notat directorul APE.

Revenind la decizia reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2, luată în cadrul consultărilor informale de la Moscova, la 22 septembrie, Victor Chirilă a declarat, că aceasta reprezintă un succes pentru Biroul de reintegrare a Republicii Moldova. „Decizia corespunde cu interesele noastre naţionale, cu poziţia nostră la masa de negocieri. Această decizie a fost posibilă cu efortul Guvernului Republicii Moldova, care a demonstrat că este dispus pentru dialog constructiv”, a subliniat Victor Chirilă. „Pentru prima dată o declaraţie în formatul 5+2 este semnată nu doar de mediatori şi de părţile implicate, dar şi de SUA şi UE. Acest lucru s-a făcut în urma mai multor tergiversări din partea Moscovei”, a mai spus directorul APE.

Martin Sieg, expert independent german, a declarat, în cadrul Clubului de presă, că nu se aşteaptă ca negocierile în format 5+2 să ofere o soluţie imediată. „Cred că va fi un proces de lungă durată, care va cere Tiraspolului şi Chişinăului să se apropie şi să soluţioneze lucrurile problematice existente între ele”, a declarat Martin Sieg. Acesta a mai spus că Guvernul trebuie să construiască un consens în ceea ce priveşte liniile roşii pe care Moldova nu vrea să le treacă, dar şi compromisurile pe care le poate face.

Summit-ul Parteneriatului Estic, la care a participat şi o delegaţie a Republicii Moldova, a avut loc în perioada 29-30 septembrie la Varşovia. Acesta a fost al doilea Summit din ultimii doi ani.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Victor Chirilă: Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia a fost un succes. Info - Prim Neo. 06.10.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650569
ultima actualizare: 23.01.2018