Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Vasile Sturza: Chişinău-Tiraspol: „un dialog absolut nou”. Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Vasile Sturza: Chişinău-Tiraspol: „un dialog absolut nou”. Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Versiune tipar
03.01.2012

Europa Liberă: Ce şanse există acum pentru deschidere, pentru un dialog mult mai constructiv şi mai consistent între Chişinău şi Tiraspol, după schimbarea şefiei administraţiei de acolo? 
 
Vasile Sturza:
„Schimbarea care s-a produs în Tiraspol este un eveniment mare atât pentru malul stâng, cât şi pentru malul drept al Nistrului. Sigur, alegerea domnului Şevciuk… Dânsul este omul cu absolut altă inteligenţă, comportament, cultură, studii, educaţie, viziuni despre tot ce se întâmplă şi pe malul drept, şi pe malul stâng al Nistrului. Este un om care cunoaşte procesele care au loc şi pe malul stâng, şi pe malul drept. Este un om care a fost întotdeauna mult mai flexibil şi gata de dialog. Sunt sigur că dumnealui conştientizează că nu mai poate continua calea lui Smirnov în tot ce ţine de reglementarea problemei transnistrene. Smirnov a fost persoana cu care absolut niciodată nu putea nimeni să stabilească nişte relaţii, înţelegeri, reguli de joc în orice problemă. În Transnistria s-a produs o schimbare. Avem alt om şi nu numai el, dar şi Kaminski în funcţia de preşedinte al parlamentului din Transnistria. Avem doi parteneri sau doi lideri cu care poţi discuta şi trebuie să ne gândim şi la responsabilitatea noastră. Şi astăzi Chişinăul trebuie să vină cu o poziţie foarte clară şi realistă în tot ceea ce propunem la masa negocierilor.”
 
Europa Liberă: Dl Sturza, ce ar însemna o poziţie realistă a Chişinăului?
 
Vasile Sturza:
„A porni în dialogul Chişinău-Tiraspol un dialog absolut nou. În încercarea rezolvării problemei de a ţine cont de toate doleanţele populaţiei, a politicienilor care vin din rândul populaţiei din Transnistria pe toată problematica care este pusă - domeniul politic, economic, cultural, - discutate pas cu pas, fără a spune: asta nu discut că nu îmi place sau nu este realistă. Dacă partenerul de negocieri va veni cu propunerea pentru un statut Transnistriei, - nu ştiu care,  federativ, autonomie largă, independenţă, cum o numesc ei, confederaţie, - să o argumenteze şi când convinge toată lumea şi pe noi în primul rând, dar şi partenerii din jur, vecini, actori din procesul negocierilor, atunci eu sunt sigur că Chişinăul va ţine cont de propunerile din Transnistria. Exact lucrul acesta trebuie să-l facă şi transnistrenii când vor discuta cu noi. Aş vrea să fiu optimist, ştiind şi pe preşedintele parlamentului transnistrean, pe dl Kaminski şi pe dl Şevciuk că ei sunt oameni capabili pentru a asculta, pentru a înţelege şi a motiva poziţia cu care vin la masa negocierilor. Va fi necesar ca multe lucruri din poziţia Chişinăului să fie cu o scară, două, trei în jos.”
 
Europa Liberă: Unde ar trebui să cedeze Chişinăul şi ce ar trebui să cedeze?
 
Vasile Sturza:
„A ţine cont de doleanţele sau cerinţele Transnistriei atunci când este vorba de delimitarea atribuţiilor centru-teritoriu. Cred că este necesar de a porni de la lucrurile care ne apropie.”
 
Europa Liberă: Cea mai mare problemă care ar fi? Să se lichideze vama de acolo?
 
Vasile Sturza:
„Vama nu va fi. Trebuie să conştientizeze în Transnistria.”
 
Europa Liberă: Armată nu va fi?
 
Vasile Sturza:
„Armată nu va fi. Monedă nu va fi, ş.a.m.d. Asta de fapt ar fi şi cedare, şi compromis, sau compromis şi cedare.”
 
Europa Liberă: Dl Sturza, pe parcursul acestor 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova a fost acreditată ideea că Transnistria există datorită asistenţei pe care o oferă şi o acordă Federaţia Rusă. Se zice că dacă nu i-ar fi oferit acest sprijin, acest ajutor Transnistria nu ar putea să existe ca o entitate. Acum relaţiile dintre Moscova şi Chişinău referitor la soluţionarea crizei transnistrene vor fi altele, relaţiile dintre Moscova şi Tiraspol ar putea să fie altele, ar putea acest ajutor să vină prin guvernul Republicii Moldova?
 
Vasile Sturza:
„Schimbările în Transnistria, în Tiraspol, - mă refer la alegeri, - de fapt, s-au pornit de la o poziţie foarte clară a Federaţiei Ruse, care a spus: în Transnistria sunt necesare schimbări. Această ipoteză demonstrează poziţia şi dorinţa Federaţiei Ruse, încet, de a ajunge la rezolvarea problemei transnistrene. La sigur că şi în această direcţie asistenţa Federaţiei Ruse va fi cred că corectată sau pusă în dependenţă de evoluţia evenimentelor de mai departe. Schimbarea din Transnistria este benefică pentru toţi: şi pentru Rusia, şi pentru noi, şi în Transnistria.”
 
Europa Liberă: Evgheni Şevciuk a zis că imediat după inaugurare va merge la Moscova. De ce dvs., cei din anturajul celor care conduc Republica Moldova nu aţi insistat mai întâi să aibă loc o întrevedere cu autorităţile constituţionale, autorităţile Republicii Moldova?
 
Vasile Sturza:
„Asta este decizia dânsului. De la Chişinău au fost transmise semnale de a începe dialogul cu domnul Şevciuk şi sunt sigur că în timpul cel mai apropiat vor fi discuţii - sunt fireşti de a le ţine între Chişinău şi Tiraspol.”
 
Europa Liberă: Cu cine primul se va întâlni dl Şevciuk? Cu dl Lupu sau cu dl Filat, sau nu contează?
 
Vasile Sturza:
„Sigur că contează. Negocierile au fost duse de şeful statului de la Chişinău şi şeful administraţiei din Transnistria. Aceasta este foarte important pentru noi şi noi vom face tot posibilul ca întrevederea aceasta să aibă loc cu dl preşedinte Lupu.”
 
Europa Liberă: Foarte insistent şi foarte mult se zicea că această reunificare a celor două maluri ale Nistrului ar putea să ducă la „transnistrizarea” Moldovei. Confirmaţi, infirmaţi această teză?
 
Vasile Sturza:
„Transnistrizarea” cred că sunt termeni scoşi în evidenţă de politicieni, analişti care nu doresc rezolvarea problemei. Dacă porneşti cu termenii aceştia, nu mai poţi sta la vorbă, nu mai poţi rezolva problema sau când spunem că autorităţile din Transnistria sunt neconstituţionale. Nu asta este problema. Populaţia din Transnistria şi-a ales lideri cu care noi suntem datori să dialogăm încet, încet, până a ajunge la normal, de a trece pe făgaşul legalităţii lor.”
 
Europa Liberă: Ce va face Federaţia Rusă îşi va retrage forţele armate din Transnistria, armata rusă va fi retrasă?
 
Vasile Sturza:
„Sigur că este întrebarea care obligatoriu va fi abordată la masa negocierilor, asta este conştientizată de toţi şi de noi, şi de Federaţia Rusă.”
 
Europa Liberă: Cum pleacă armata?
 
Vasile Sturza:
„Vom vedea şi vă vom anunţa în cadrul negocierilor.”
 
Europa Liberă: Ce aşteptaţi de la negocierile în formatul 5+2, ce aşteaptă Chişinăul?
 
Vasile Sturza:
„Să fie un proces continuu în permanenţă. Participanţii la negocieri, ţările cu statutul de observatori, mediatori, părţile de mai multe ori au spus direct: schimbări în Transnistria, fără ele nu vom avea progres în cadrul negocierilor. Dacă era poziţia Chişinăului întotdeauna exact asta, cred că Smirnov pleca mai demult.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Vasile Sturza: Chişinău-Tiraspol: „un dialog absolut nou”. Radio Europa Liberă. 03.01.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 652244
ultima actualizare: 23.01.2018