Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Eugen Carpov: Convorbiri Vlad Filat - Evgheni Şevciuc la Odesa. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.
Eugen Carpov: Convorbiri Vlad Filat - Evgheni Şevciuc la Odesa. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.
Versiune tipar
27.01.2012

Premierul Vlad Filat și noul lider transnistrean Evgheni Șevciuk au promis să lucreze pentru a rezolva dificultățile de zi cu zi întâmpinate de cetățenii de pe malurile Nistrului din cauza conflictului transnistrean. Cei doi au vorbit la o conferință de presă comună după o primă întâlnire, astăzi, la Odessa, în prezența ministrului de externe ucrainean.

Această primă întâlnire a celor doi, care abia astăzi s-au cunoscut, a durat o oră şi jumătate la reşedinţa administraţiei de la Odesa. Premierul moldovean Vlad Filat a apreciat drept productiv şi constructiv dialogul cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc. Vlad Filat a spus la conferinţa de presă că părţile nu au ascuns problemele existente, ci din contra - au încercat să le discute sincer. Şeful Cabinetului de miniştri a mai precizat că negocierile privind reluarea completă a circulaţiei trenurilor, dar şi pe alte subiecte vor continua.

Liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc şi-a exprimat speranţa că pe viitor prin eforturi comune barierele care s-au acumulat de-a lungul anilor vor fi eliminate. El a amintit despre primul pas făcut de către Tiraspol şi a spus că urmează a fi făcuţi încă doi paşi.

L-am întrebat pe vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, care a fost prezent astăzi la Odesa ce a avut în vedere Evgheni Şevciuc, vorbind despre aceşti trei paşi?

Eugen Carpov: „Poate că a avut în vedere faptul că deja dânsul a emis anumite decizii pentru liberalizarea pentru cetăţenii locuitori pe malul stâng a mişcării spre malul drept. În continuare aşteptăm că asemenea măsuri să acopere şi populaţia de pe malul drept. Republica Moldova în contextul direct nu poate să întreprindă paşi de reciprocitate pentru că din partea Chişinăului nu sunt impuse nici un fel de restricţii pentru circulaţia cetăţenilor de pe malul stâng.”

Europa Liberă: Să înţelegem că acei demnitari de la Chişinău, care sunt considerate persoane non-grata în stânga Nistrului ar putea să scape de această „meteahnă”?

Eugen Carpov: „Sper foarte mult. În primul rând vreau să vă spun că eu sunt vizat de această aşa-numite restricţii şi am discutat şi cred că avem un punct comun de vedere că asemenea metode din trecut nu sunt acelea, care să poată să ne încurajeze spre o apropiere. A fost un prim contact, s-a stabilit un canal de dialog, dialog absolut necesar. Noi am convenit care vor fi paşii pe care trebuie să-i întreprindem inclusiv până la 5+2 şi în primul rând ar fi reanimarea grupurilor de lucru, activităţii acestora, fapt care este prioritar. Am convenit să avem o abordare constructivă pentru detensionarea situaţiei şi întreprinderea unor paşi concreţi pentru ca probleme să nu mai apară în zona de securitate.”

Discuţii referitoare la un eventual statut pentru Transnistria nu au fost pe agenda întrevederii de astăzi. Atât demnitarii de la Chişinău, cât şi reprezentanţii Tiraspolului cred că prin iniţierea acestui dialog de astăzi s-a pus baza unor discuţii constructive în cadrul formatului de negocieri 5+2, eveniment care urmează să se producă la finele lunii februarie la Dublin.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Eugen Carpov: Convorbiri Vlad Filat - Evgheni Şevciuc la Odesa. Radio Europa Liberă. 27.01.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647526
ultima actualizare: 23.01.2018